Ο Άρης είναι ένας από τους πλανήτες που το ανθρώπινο είδος πάντα ήθελε να πάει και που ήδη σχεδιάζουμε τρόπους για να μπορέσουν επανδρωμένες αποστολές να φτάσουν μέχρι εκεί. Άλλωστε ο Άρης είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, που ο άνθρωπος θα μπορούσε να πατήσει το πόδι του χωρίς να πεθάνει ακαριαία.

Έτσι λοιπόν, ο Άρης είναι η προφανής επιλογή στο να στείλουμε ανθρώπους, όμως το εγχείρημα έχει αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Ξεκινάμε από τα βασικά: Ο Άρης δεν έχει ατμόσφαιρα που μπορούμε να αναπνεύσουμε. Στη Γη το πιο κοινό στοιχείο στην ατμόσφαιρα είναι το άζωτο, σε ποσοστό 78% με 0λ.04% διοξείδιο του άνθρακα. Στο Άρη όμως το διοξείδιο του άνθρακα φτάνει το 95%. Για να τα βάλουμε σε μια βάση, αν κάποιος βρεθεί σε ατμόσφαιρα με 10% CO2, θα πέσει αναίσθητος σε 10-15 λεπτά, ενώ στο 15% δεν θα επιζήσει καν. Οπότε το 95% διοξειδίου του άνθρακα στον Άρη αποτελεί πρόβλημα.

Προχωράμε στις θερμοκρασίες. Στην Γη η χαμηλότερη θερμοκρασία είναι στην Ανταρκτική, στους -93.2 βαθμούς Κελσίου. Στον Άρη όμως οι θερμοκρασίες πέφτουν συνήθως στου -125.

Ο βιολόγος Scott Solomon, εξέτασε το πως θα μπορούσαμε να προσαρμοστούμε στο αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη και δημοσίευσε την μελέτη του με τίτλο Future Humans: Inside the Science of Our Continuing Evolution.

Σύμφωνα με τον Solomon, οι πρώτοι άνθρωποι θα πρέπει να υποβληθούν στον “ιδρυτικό φαινόμενο”. Σύμφωνα με αυτό, ένα είδος θα πρέπει να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα εξελικτικά, έχοντας έναν μικρό πληθυσμό σε ένα νέο περιβάλλον. Σε περιστάσεις σαν αυτή, υπάρχει ένα γενετικό εμπόδιο. Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν πιο γρήγορα, κάτι που σε εξελικτικούς όρους, σημαίνει μερικές εκατοντάδες γενιές.

Ο Solomon γράφει στο βιβλίο του: «Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ζώα και φυτά που απομονώνονται σε νησιά… αλλά ενώ η ειδογένεια στα νησιά μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια, ο επιταχυνόμενος ρυθμός μετάλλαξης στον Άρη και οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ των συνθηκών στον Άρη και στη Γη πιθανότατα θα επιταχύνουν τη διαδικασία».

Για παράδειγμα, η πολύ χαμηλότερη βαρύτητα στον Άρη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας, που σημαίνει πιο εύκολο σπάσιμο οστών.

Αυτές είναι οι τιμές SAR – ακτινοβολίας όλων των Xiaomi smartphones – Η αναλυτική λίστα

Ο Solomon λέει: «Μετά από πολλές γενιές, οι Αρειανοί θα μπορούσαν να καταλήξουν με φυσικά παχύτερα οστά… δίνοντάς τους μια πιο στιβαρή εμφάνιση».

Το σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος είτε θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες διαβίωσης στον Κόκκινο πλανήτη, είτε να μην παραμείνει για πολύ καιρό εκεί. Άλλωστε, η κοσμική ακτινοβολία του πλανήτη δεν επιτρέπει παραμονή πάνω από 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μηνών που θα χρειαστεί το ταξίδι για να πάμε και να γυρίσουμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.