Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, η Vodafone σου επιτρέπει να διαπιστώσεις τις ταχύτητες του δικτύου κινητής της μέσω χάρτη που έχει στην ιστοσελίδα της. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η Cosmote μέσω χάρτη που θα βρεις εδώ και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα Ταχύτητες δικτύου.

cosmote

Ο χάρτης σου δίνει την εκτίμηση της ταχύτητας δικτύου τόσο για το download όσο και για το upload για οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας.

Σημειώσεις:

Ο παρών χάρτης απεικονίζει την εκτίμηση της μέγιστης παρεχόμενης ταχύτητας, με βάση την τρέχουσα πανελλαδική κάλυψη του δικτύου της COSMOTE, εφόσον χρησιμοποιείται τερματική συσκευή που υποστηρίζει τεχνολογία LTE-A (Cat16 και άνω) ή/και τεχνολογία 5G.

Η πραγματική κάλυψη καθώς επίσης η ταχύτητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η θέση του συνδρομητή, η υποστηριζόμενη τεχνολογία (5G/4G), το φάσμα συχνοτήτων – bandwidth που χρησιμοποιεί ο πάροχος, ο τύπος της συσκευής του συνδρομητή, ο αριθμός των συνδρομητών που την ίδια στιγμή είναι συνδεδεμένοι στην ίδια τοποθεσία και μοιράζονται τους ίδιους πόρους του δικτύου, οι τοπικές συνθήκες, η παραμετροποίηση τερματικού εξοπλισμού και λογισμικού, ο προορισμός των ροών ανόδου/καθόδου, τυχόν παροδικά προβλήματα βλαβών/ διαθεσιμότητας δικτύου ή και της συσκευής της ίδιας κλπ.

Οι συνδρομητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χάρτες κάλυψης του δικτύου της κινητής έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση του λογισμικού ‘Astrix-Radio Planning System’ του διεθνώς πιστοποιημένου οίκου Teleplan Globe που προβλέπει τις πιθανές περιοχές κάλυψης εξωτερικού χώρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ETSI (European Telecommunications Standards Institute) για τη διάδοση και λήψη του ραδιοσήματος (GSM 05.05).

Δεν έχει πραγματοποιηθεί ξεχωριστός έλεγχος κάθε θέσης εντός της καλυπτόμενης περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι αν και το περίγραμμα της κάλυψης που σημειώνεται στο χάρτη είναι γενικά ακριβές, θα υπάρξουν μεμονωμένες περιοχές που ενώ βρίσκονται εντός κάλυψης, εντούτοις, η τερματική συσκευή του συνδρομητή δεν θα λειτουργεί. Αυτό αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των ασύρματων δικτύων.

Για παράδειγμα, η κάλυψη εξασθενεί ή παύει να υφίσταται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες εξαιτίας ορισμένων κατασκευών ή γεωγραφικών στοιχείων ή ως αποτέλεσμα της χρησιμοποιούμενης συσκευής. Στις κατασκευές που μπορεί να διακόψουν ή να παρεμποδίσουν την κάλυψη περιλαμβάνονται κτίσματα από τσιμέντο, τούνελ και οδικοί άξονες-«κανάλια».

Αντίστοιχα, γεωγραφικά στοιχεία που μπορεί να τη διακόψουν ή να την παρεμποδίσουν είναι οι λόφοι, τα βουνά, τα δέντρα, ή ακόμη και οι καιρικές συνθήκες. Η COSMOTE στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για την ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου διεξάγει συστηματικά εκτεταμένες πανελλαδικές καμπάνιες μετρήσεων με τον ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό (drive test) ‘SmartBenchmarker’ του διεθνώς πιστοποιημένου οίκου Rhode-Schwarz στις οποίες ελέγχονται βασικοί ποιοτικοί δείκτες που αποτυπώνουν την εμπειρία του πελάτη. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με σύγχρονες συσκευές που υποστηρίζουν τις τεχνολογικές δυνατότητες του δικτύου κατ’ ελάχιστο τεχνολογίας LTE-A (Cat16 και άνω) ή τεχνολογίας 5G και βασίζονται στο διεθνές πρότυπο ETSI TR 102 678.

Συσκευή με δόσεις στο λογαριασμό @ Vodafone : Κλειδώνει συσκευές αν δεν πληρώνεις!

Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων καταγράφονται (μεταξύ άλλων) η στάθμη σήματος – κάλυψη της τηλεφωνικής συσκευής σε συνδυασμό με την ταχύτητα internet στην κατερχόμενη και ανερχόμενη ζεύξη (download και upload). Με τον τρόπο αυτό για κάθε ένα από τα περιγραφόμενα από τον κανονισμό διαστήματα ροής μετάδοσης των δεδομένων και τους χαρακτηρισμούς ‘κακή’, ‘μέτρια’, ‘ικανοποιητική’, ‘καλή’, ‘πολύ καλή’, ‘εξαίρετη’ έχει καταγραφεί το πλήθος των παρατηρήσεων της στάθμης σήματος – κάλυψης της COSMOTE από το οποίο προέκυψαν τα κατώφλια outdoor κάλυψης που επιτρέπουν την επίτευξη των αντίστοιχων εκτιμώμενων μέγιστων τιμών ταχυτήτων ανά υποδιαίρεση του χάρτη (tile) λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του δικτύου σε ώρες αιχμής (18.00-22.00 για τις υπηρεσίες δεδομένων).

Η COSMOTE διατηρεί το δικαίωμα της αναθεώρησης της παραπάνω μεθοδολογίας σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανάγκες του δικτύου (πχ νέο φάσμα 5G συχνοτήτων, νέες συσκευές αναβαθμισμένων δυνατοτήτων, κλπ) Μάθε περισσότερα για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση απόκλισης της ταχύτητας Internet της σύνδεσής σας από τη μέγιστη που εμφανίζεται στον χάρτη καθώς και τα μέσα αποκατάστασης/αποζημίωσης που ισχύουν, στο πλαίσιο της εκάστοτε ακολουθούμενης εμπορικής πολιτικής, στους Όρους Ανοικτού Διαδικτύου.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με τις σαπιλες τα router που δείνουν με το ζόρι 5 Mbps πιάνουμε στην Σύρο τα ψέματα αλλού.

  2. χάλια μαύρα παντού, ούτε μία μονάδα ανέβασμα εδώ στην Ρόδο… εναέρια καλώδια προπολεμικά, ευτυχώς τώρα στην ΝΟVA πολύ καλύτερα, τουλάχιστον γλίτωσα τις αμέτρητες αποσυνδέσεις

  3. Μεγάλο ψέμα στην περιοχή μου είμαστε έως 24 και κλειδώνουμε από 6 και κάτω , ενώ ο χάρτης μας δείχνει πάνω από 100 με οπτική ίνα .

  4. Ανδρος περιοχη νοτια με ευρωζωνικη δεν ξεπερναει τα 3.9 mbs και μας χρεωνετε για 24 χαλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.