Εάν έχετε στην κατοχή σας μία ηλεκτρονική συσκευή, της οποίας η εκπληκτική οθόνη έχει ένα λεπτό φύλλο προστατευτικού γυαλιού που ονομάζεται Corning Gorilla Glass , οι πιθανότητες η οθόνη σας να επιζήσει μίας πτώσης στο έδαφος ή να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά γδαρσίματα αυξάνονται σημαντικά. Το Gorilla Glass είναι η εμπορική ονομασία ενός ειδικού γυαλιού το οποίο κατασκευάζεται απο την εταιρεία Corning, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την προστατευτική επικάλυψη οθονών αφής σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphones και tablets, με στόχο την προστασία τους απο γδαρσίματα και σε κάποιες περιπτώσεις, ραγίσματος απο πτώσεις σε διάφορες επιφάνειες. Η Corning ξεκίνησε τη δεκαετία του 60 να πειραματίζεται με την χημική ενδυνάμωση του γυαλιού ως μέρος του “project Muscle”, το οποίο είχε ως σκοπό τη δημιουργία γυαλιού που να είναι συγχρόνως ελαφρύ αλλά και ανθεκτικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές εφαρμογές. Η πρώτη επιτυχία της χημικής ενδυνάμωσης, δημιούργησε το “muscled glass”, το οποίο χρησιμοποιηθήκε στις βιομηχανίες της αεροπορίας και του αυτοκινήτου, όπου η χρήση ανθεκτικού γυαλιού που να είναι συγχρόνος ανθεκτικό και ελαφρύ ήταν καίριας σημασίας.
Η περαιτέρω τελειοποίηση της διαδικασίας χημικής ενδυνάμωσης του γυαλιού, δημιούργησε το γυαλί που χρησιμοποιείται σήμερα ως προστατευτικό φύλλο της οθόνης στις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές και έχει την ονομασία Gorilla Glass. Τί ειναι όμως αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το Gorilla Glass, απο άλλα είδη γυαλιού και πως επιτυγχάνεται αυτή η ανθεκτικότητα του.
Όλα ξεκινούν με τήξη των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν το γυαλί το οποίο σε αυτό το στάδιο βρίσκεται σε υγρή μορφή. Αυτό το τηγμένο γυαλί τροφοδοτείται στη συνέχεια σε μία ειδική γούρνα, η οποία ονομάζεται “isopipe”, μέχρι που το λιωμένο γυαλί να ρέει ομοιόμορφα απο τις πλευρές της. Στην συνέχεια αυτό το γυαλί συμπυκνώνεται σιγά σιγά,στο πάτο της γούρνας όπου εξέρχεται ως ένα συνεχές φύλλο γυαλιού, το οποίο είναι τόσο λεπτό που μετριέται σε μικρόμετρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται διαδικασία σύντηξης του γυαλιού. Όταν το γυαλί είναι έτοιμο, τότε η διαδικασία χημικής ενδυνάμωσής του ξεκινά η οποία ονομάζεται ανταλλαγή ιόντων.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ιόντων, το γυαλί τοποθετείται σε ένα θερμό λουτρό τηγμένου άλατος σε θερμοκρασία περίπου 400 βαθμών κελσίου. Η διαδικασία αυτή αφαιρεί απο την επιφάνεια του γυαλιού ιόντα νατρίου που είναι μικρά και τα αντικαθιστά με ιόντα καλίου που είναι μεγαλύτερα. Αυτά τα μεγαλύτερα ιόντα καλίου καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και πιέζονται μαζί όταν το γυαλί κρυώσει,παράγωντας ένα στρώμα υψηλής θλιπτικής τάσης. Η σύνθεση του Gorilla Glass επιτρέπει στα ιόντα καλίου να διεισδύσουν περισσότερο στο εσωτερικό του γυαλιού δημιουργώντας υψηλή θλιπτική τάση βαθιά μέσα στο γυαλί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εξαιρετικά λεπτού γυαλιού που είναι συγχρόνως λεπτό,ελαφρύ αλλά και ανθεκτικό,γεγονός που το καθιστά ιδανικό για να προστεύει μία οθόνη απο την καθημερινή χρήση.
Ο τελευταίος τύπος γυαλιού Gorilla Glass που έχει βγεί απο τα εργαστήρια της Corning, είναι το Gorilla Glass 4, το οποίο όπως ανακοίνωσε η εταιρεία προστατεύει 2 φορές περισσότερο την οθόνη της συσκευής σας μετά απο ρίψη σε τραχείς επιφάνειες, όπως άσφαλτο,πεζοδρόμια κ.α., σε αντίθεση με άλλα ανταγωνιστικά είδη γυαλιού. Με τη χρήση της τεχνολογίας Gorilla Glass απο τους κατασκευαστές φορητών συσκευών, η οθόνη της συσκευής μας έχει μία γραμμή άμυνας μπροστά στη καθημερινή χρήση. Γιατί μία ραγισμένη ή γρατσουνισμένη οθόνη, παρόλο που μπορεί ακόμα να δουλεύει, δεν είναι η αρχική φωτεινή και υπέροχη οθόνη που αντικρύσαμε την πρώτη φορά που θέσαμε σε λειτουργία τη συσκευή μας.
Αν θέλετε να μάθετε κατα πόσον η οθόνη της συσκευής σας προστατεύεται απο τη τεχνολογία Gorilla Glass, κάντε μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Corning.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Γεια σας,έχω μια απορία,τι διαφέρει το Glass 3 από το Glass 4;