Η Γη έχει παραγεμίσει. Στην πραγματικότητα η ικανότητά της να συντηρήσει ανθρώπους, έχει ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη που ανακάλυψε πως οι άνθρωποι έχουν ωθήσει τον πλανήτη πολύ πέρα από τα όριά του. Αν συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθυσμός με αυτούς τους ρυθμούς και με την κατανάλωση πόρων να είναι στα ύψη, η μελέτη προειδοποιεί πως θα έχουμε σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως.

Την μελέτη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Flinders και για αυτήν, εξέτασαν ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων γύρω από τον παγκόσμιο πληθυσμό και την κατανάλωση πόρων, από το 1000 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Μέσα από τη μελέτη ανακάλυψαν πως τους προηγούμενες αιώνες ο πληθυσμός διατηρούσε μια ισορροπία στα θέματα του πλανήτη. Όμως, όταν ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, η ζήτηση σε πόρους και ενέργεια σκαρφάλωνε αντίστοιχα. Όσοι περισσότεροι οι άνθρωποι, τόσο περισσότερη καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη απαιτείται για να υποστηρίξει τόσο μεγάλο πληθυσμό. Έτσι, επιστήμη και τεχνολογία μπήκαν σε μια ανατροφοδοτούμενη μηχανή ανάπτυξης.

Τα σοβαρά προβλήματα έφτασαν όμως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έφτασε η γενιά των baby boomers. Κάπως έτσι φτάσαμε στο 1962, με τον κόσμο να έχει μπει σε μια νέα εποχή, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης άρχισαν να μειώνονται σταθερά, όσο ο πληθυσμός αυξανόταν.

Έτσι, άρχισε αυτό που αποκαλούμε «αρνητική δημογραφική φάση», σύμφωνα με τον Corey Bradshaw, καθηγητή Παγκόσμιας Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Flinders. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση του πληθυσμού πλέον δεν μεταφράζεται σε ταχύτερη ανάπτυξη όπως το παρελθόν.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο πληθυσμός της Γης ξεπερνάει τα 8.3 δισεκατομμύρια, ένας αριθμός τρομακτικά υψηλότερος από τα 7 δισεκατομμύρια του 2011. Όμως, ο ρυθμός μεταβολής έχει μειωθεί σημαντικά από το 1960 και μετά, όπου βρισκόμασταν στη υψηλότερο σημείο του.

πληθυσμός
Ένα γράφημα της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού τα τελευταία 1.026 χρόνια.
Πίστωση εικόνας: CJA Bradshaw et al., Environmental Research Letters 2026 (CC BY 4.0)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί σε λίγες δεκαετίες, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 2060 ή του 2070. Σε αριθμούς, θα φτάσουμε περίπου τα 11.7 με 12.4 δισεκατομμύρια ανθρώπων. Κάπου εκεί θα ξεκινήσει μια νέα μείωση του πληθυσμού, παρόμοια με αυτή που έφερε η μαύρη πανώλη του 14ου αιώνα.

Σύμφωνα με την ομάδα, το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της Γης, έχει θαφτεί κάτω από την έντονη εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, που είναι ένας πεπερασμένος πόρος, που χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που δημιουργούνται από την φύση. Μπορεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να έδωσαν μεγάλη ώθηση στον παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, όμως αυτή ήταν μια βραχυπρόθεσμη άνθηση, που έχει ημερομηνία λήξης.

Φτάσαμε στο σημείο αντί να αναζητούμε άλλες λύσεις όταν δεν είχαμε αρκετά ορυκτά καύσιμα, θα αυξάνουμε την κατανάλωση των φυσικών πόρων, συνεχίζοντας ένα παράλογο πάρτι.  Η εργασία εξηγεί: «οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν ουσιαστικά εξαλείψει την περιοριστική ανάδραση από την εξάντληση των πόρων μέσω της εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων». Μόνο όταν φτάσαμε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα αρχίσαμε να ελέγχουμε τον πληθυσμό και αυτό χάρη στα ορυκτά καύσιμα. Όμως, αυτές οι αποθήκες παροχής καυσίμων του πλανήτη, ανθίζουν και στη συνέχεια στερεύουν, ενώ το αρχικό πρόβλημα παραμένει και φαίνεται όλο και περισσότερο.

Από αύριο επηρεάζονται οι συγκεκριμένες συναλλαγές στις Τράπεζες

«Ο πραγματικά βιώσιμος πληθυσμός είναι πολύ χαμηλότερος και πιο κοντά σε αυτόν που υποστήριζε ο κόσμος στα μέσα του εικοστού αιώνα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν έναν βιώσιμο παγκόσμιο πληθυσμό πιο κοντά σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, εάν όλοι ζούσαν εντός οικολογικών ορίων και ενός άνετου, οικονομικά ασφαλούς βιοτικού επιπέδου», δήλωσε ο καθηγητής Bradshaw.

«Η τρέχουσα πορεία της ανθρωπότητας θα ωθήσει τις κοινωνίες σε βαθύτερες κρίσεις, εκτός εάν κάνουμε σημαντικές αλλαγές. Τα συστήματα υποστήριξης της ζωής του πλανήτη βρίσκονται ήδη υπό πίεση και χωρίς ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια, τη γη και τα τρόφιμα, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη αστάθεια. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτά τα όρια δεν είναι θεωρητικά, αλλά ξεδιπλώνονται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με αυτές τις προβλέψεις. Αρκετοί θεωρούν πως η Γη έχει μεγαλύτερη ικανότητα να συντηρήσει ανθρώπους, πάνω από τα 2.5 δις που αναφέρει η μελέτη. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν θα πολύ σύντομα ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια.

Φυσικά η μελέτη δε μιλάει για προγράμματα μείωσης του πληθυσμού, όπως θέλουν οι θεωρίες συνομωσίας, αλλά για εύρεση νέων τρόπων για ενέργεια και τροφή, ώστε η πλανήτης να μπορέσει να υποστηρίξει τους ανθρώπους. Για αυτό, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γη και την ενέργεια, όπως επίσης και το νερό, ώστε να υπάρχει επάρκεια για τις επόμενες γενεές.

«Οι επιλογές που θα κάνουμε τις επόμενες δεκαετίες θα καθορίσουν την ευημερία των μελλοντικών γενεών και την ανθεκτικότητα του φυσικού κόσμου που υποστηρίζει κάθε μορφή ζωής», κατέληξε ο καθηγητής Bradshaw.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.