Το ψηφιακό ευρώ πήρε το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε επίσημη δήλωσή του ότι η εισαγωγή του είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της νομισματικής κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την μείωση του κατακερματισμού των λιανικών σχημάτων πληρωμών και τη στήριξη της ακεραιότητας και της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς.

Το ψηφιακό ευρώ,  το νέο είδος ψηφιακού νομίσματος στα κινητά μας, θα διατίθεται σε δύο formats. Ένα online και ένα offline, προκειμένου να μπορέσει να είναι ανθεκτικό στις διάφορες δυσκολίες και ανάγκες που θα προκύψουν.

Η δήλωση παράλληλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει και τους σαφείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αν μείνει χωρίς απάντηση στα ευρωπαϊκά σχήματα πληρωμών. Όπως είχαμε δει στο προηγούμενο άρθρο μας, η Ευρώπη πιέζει για μία εναλλακτική στις Mastercard και Visa.

Τα δυο formats

Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου Fernando Navarrete ο οποίος δημοσίευσε την έκθεσή του μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα offline format του ψηφιακού ευρώ χωρίς να υπάρξει μια online έκδοση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η online έκδοση θα έπρεπε να υπάρχει μόνο εφόσον ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορούσε να παρέχει μια αντίστοιχη λύση. Η πρότασή του αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή ECON.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Piero Cipollone,  αντιτίθεται σε μια τέτοια πρόταση, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο formats προκειμένου να φέρουν το ψηφιακό ευρώ πιο κοντά στα μετρητά όσον αφορά την ευελιξία που αυτά παρουσιάζουν.

Εάν οι νομοθέτες και οι εθνικές κυβερνήσεις φτάσουν σε συμφωνία κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του το 2027 με το πιθανό του λανσάρισμα το 2029.

Οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη προσπαθεί με κάθε τρόπο και πάθη θυσία να μειώσει την εξάρτησή της από αμερικανικά σχήματα πληρωμών όπως τη Visa και τη Mastercard.

Για παράδειγμα, η Martina Weimert, CEO του European Payments Initiative (EPI), ανέφερε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης σε διεθνείς λύσεις πληρωμών είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή και καλεί σε άμεση λήψη πρωτοβουλιών. Είναι ακριβώς ο φόβος ότι η εξάρτηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ κλονιστούν. Είναι ακριβώς αυτός ο φόβος που καθιστά αναγκαία την εξεύρεση μιας εναλλακτικής λύσης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Προηγούμενο άρθροΣχεδόν 1 στα 4 ενεργά τηλέφωνα είναι iPhone
Επόμενο άρθροGalaxy S26: H Samsung μας έστειλε την πρόσκληση για το Unpacked και αποκάλυψε την ημερομηνία
Baladis Koumpouras
Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει, ο οποίος απασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, με people-first content. Γνωρίζει τα πάντα από τεχνολογία και έχει μεγάλη εμπειρία στις συγκρίσεις των πακέτων καρτοκινητής, όσον αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μελετά ενδελεχώς ανακοινώσεις νέων τραπεζικών προιόντων και ενημερώνει τους αναγνώστες του για θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αγαπά να κατευθύνει τους αναγνώστες του σε σωστά πακέτα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Στον ελεύθερό του χρόνο, μελετά πακέτα καρτοκινητής, ή όρους συμβολαίων ηλεκτρικού ρεύματος, ή προσπαθεί να βρει μια νέα ενδιαφέρουσα υπηρεσία να την παρουσιάσει στο κοινό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.