Ένα μπουκάλι που φαίνεται διαυγές μπορεί να μην είναι απολύτως καθαρό καθώς διάφοροι παράγοντες βοηθούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και επίσης καταπονούν το ίδιο το πλαστικό, επιτρέποντας σε σωματίδια και πρόσθετα να εισχωρήσουν στο νερό.
Πιο συγκεκριμένα ο Beizhan Yan από το Παρατηρητήριο Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια έχει ηγηθεί σε έρευνα σχετικά με το πώς εμφανίζονται τα σωματίδια πλαστικού στο εμφιαλωμένο νερό. Μόλις ανοιχτεί ένα μπουκάλι, τα μικρόβια απομακρύνονται από το στόμα, τα χέρια ή τον αέρα. Μια ανάλυση του 2005 ανέφερε ότι τα βακτήρια σε εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να αυξηθούν μέσα σε 48 ώρες μετά από μία μόνο γουλιά. Η θερμότητα το επιταχύνει αυτό. Στα κλειστά αυτοκίνητα, το εσωτερικό συχνά ανεβαίνει πολύ πάνω από τον εξωτερικό αέρα και, περίπου στους 25°C, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες.
Πολλά μπουκάλια μιας χρήσης είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο. Το ηλιακό φως και η θερμότητα προκαλούν τη διάσπαση αυτού του υλικού στην επιφάνεια, επιτρέποντας σε μικροσκοπικά θραύσματα να μετακινηθούν στο υγρό. Μια μελέτη του 2025 που προσομοίωσε τη θερμότητα και το ηλιακό φως εντός του οχήματος, μέτρησε έως και 10,03 μέρη ανά εκατομμύριο μικροπλαστικών σε εμφιαλωμένο νερό μετά από 28 ημέρες. Αυτά τα σωματίδια προήλθαν από τα τοιχώματα της φιάλης κατά τη διάρκεια της φωτοθερμικής καταπόνησης, όχι από εξωτερική μόλυνση.
Μια διεθνής έρευνα ανέφερε ότι το 93% του εμφιαλωμένου νερού περιείχε θραύσματα πλαστικού. Το 2024 μια εργασία που αξιολογήθηκε από ομότιμους χρησιμοποίησε απεικόνιση με λέιζερ για να μετρήσει περίπου 240.000 σωματίδια ανά λίτρο σε δημοφιλείς μάρκες, και τα περισσότερα ήταν νανοπλαστικά. Μια νέα ανάλυση του 2005 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των βακτηρίων σε ανοιγμένα μπουκάλια σε θερμοκρασία δωματίου αυξήθηκε απότομα μέσα σε δύο ημέρες, ενώ η ψύξη επιβράδυνε την ανάπτυξή τους.
Η Κίνα κάνει υποχρεωτική την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τα παιδιά σε σχολεία!
Όπως και να έχει, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός που να λέει πότε ένα ανοιχτό μπουκάλι γίνεται επικίνδυνο, καθώς η ανάπτυξη εξαρτάται από τη θερμοκρασία, τον χρόνο και τι εισήλθε εξαρχής στο μπουκάλι. Η ασφαλέστερη συνήθεια είναι απλή, πετάξτε ένα μπουκάλι που έμεινε ζεστό για ώρες και ξαναγεμίστε ένα καθαρό, επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι με νέο κρύο νερό.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Hazardous Materials.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ενω οι σκουριασμενες βρυσες του ελληνικου αποχετευτικου ειναι υγιεστατες!