Επιτροπή των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως η Huawei αποφεύγει τις κυρώσεις που επιβάλλονται, κλέβοντας την τεχνολογία των ΗΠΑ, μέσω στρατηγικών της συνεργασιών. Νωρίτερα σήμερα, είδαμε και την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ να κατηγορεί την TSMC, πως προμηθεύει την Huawei με chips για τις συσκευές της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κάνει πολλά για να περιορίσει τις κινεζικές εταιρίες από την εισαγωγή μικροτσίπ και άλλης προηγμένης τεχνολογίας των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στην επιτροπή House China House Select των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής China House Select, John Moolenaar και το υψηλόβαθμο μέλος, Raja Krishnamoorthi, συνέταξαν μια επιστολή στην Υπουργό Εμπορείου, Gina Raimondo, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους. Σε αυτή έγραψαν πως η κυβέρνηση Biden πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για να μπλοκάρει τους προμηθευτές της Huawei, από το να αγοράζουν αμερικάνικη τεχνολογία κατασκευής microchip.

Στην επιστολή η Επιτροπή House China Select των ΗΠΑ, αναφέρει πως ορισμένες εταιρείες συνεργάζονται με την Huawei με στόχο να την βοηθήσουν να αποφύγει τις κυρώσεις. Το επιτελείο της Raimondo ελέγχει ήδη μια βασική λίστα εμπορικών περιορισμών καθώς και ευρύτερους ελέγχους στις εξαγωγές chips και εργαλείων κατασκευής microchip.

Ενδιαφέρον έχει πως η Επιτροπή House China Select της βουλής, υπέβαλε τη δική της λίστα με ονόματα εταιριών που ενδέχεται να συνεργάζονται με την Huawei. Η επιτροπή κατηγόρησε τις κινεζικές εταιρείες Pengxinxu, SwaySure Technology, Qingdao Si’En και «δυνητικά πολλές άλλες» ότι εργάζονται στο «λαθρό-δίκτυο» της Huawei. Η επιτροπή βασίστηκε στην έκθεση του Bloomberg, για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Huawei ΗΠΑ SMIC

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου επιβεβαιώνει πως έλαβαν την επιστολή και θα απαντήσουν μέσω τον κατάλληλων καναλιών, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες για τις κινήσεις του Υπουργείου.

Αυτές οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν σαν στόχο να εμποδίσουν την Κίνα από το να αποκτήσει δικές της γραμμές παραγωγής microchips. Αρκετές από τις αναφορές, λένε πως η Κίνα έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα microchips σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή να τα μετατρέψει σε όπλα.

Η επιτροπή China House Select, επιμένει πως η καθυστέρηση των νέων κυρώσεων είναι και ο λόγος που η Huawei ξεγλιστράει συνεχώς, αποφεύγοντας τις κυρώσεις. Αυτές οι καθυστερήσεις ήταν που επέτρεψαν στην Κίνα να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού.

Αυτό όμως που δεν έχει υπολογίσει η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι πως αυτές οι κυρώσεις έχουν ωθήσει την Κίνα στην καινοτομία. Ήδη η SMIC έχει αναπτύξει γραμμή παραγωγής chips στα 7nm, που έχουν μάλιστα πολύ καλές επιδόσεις, ενώ την ίδια στιγμή η SMIC είναι πλέον στους 5 κορυφαίους κατασκευαστές ημιαγωγών παγκοσμίως.

Δες αν το Xiaomi smartphone σου είναι Global ή κινέζικο!

Η Κίνα όλα αυτά τα χρόνια επενδύει στην εκπαίδευση, παράγοντας περίπου 10 εκατομμύρια μηχανικούς πληροφορικής τον χρόνο, όταν οι ΗΠΑ βασίζονται κυρίως σε επιστήμονες από άλλες χώρες για να στελεχώσουν τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Με 10 εκατομμύρια νέους μηχανικούς κάθε χρόνο, καλή τύχη στις ΗΠΑ στην μάχη να σταματήσουν την καινοτομία στην Κίνα. Δεν είναι τυχαίο πως η Κίνα έχει εδραιωθεί σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς, από κινητά μέχρι αυτοκίνητα, ενώ είναι αρκετά μπροστά και στην διαστημική βιομηχανία, πραγματοποιώντας αποστολές εκεί που η NASA αποτυγχάνει.

Οι ΗΠΑ έγιναν υπερδύναμη επειδή ανέπτυξαν τις επιστήμες και την τεχνολογία, μαζεύοντας όλους τους επιστήμονες και μηχανικούς του κόσμου, με πολύ υψηλούς μισθούς. Τώρα, οι ΗΠΑ κάνουν περικοπές στα κονδύλια για την επιστήμη και την τεχνολογία. Η Κίνα από την άλλη, εκπαιδεύει άρτια στρατιές μηχανικών και επιστημόνων και επενδύει όλο και περισσότερα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ο νέος ψυχρός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ήδη εδώ. Ποιος λέτε να βγει κερδισμένος; Πάντως, όταν κάποιος στρέφεται κατά των δικών του εταιριών και τις κατηγορεί πως βοηθούν την Huawei, μάλλον βρίσκεται σε πανικό…

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.