Ένα σενάριο βγαλμένο από θρίλερ φαντάζει η νέα έρευνα που έγινε σε θέμα υγιεινής και συγκεκριμένα γύρω από την οδοντόβουρτσα μας. Σε αναλύσεις που έγιναν, βρέθηκαν εκατοντάδες ιοί πάνω στις οδοντόβουρτσες που βάζουμε στο στόμα μας. Όμως υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

Είναι λίγο πολύ γνωστό πως οι οδοντόβουρτσες και τα ντους μας είναι γεμάτα από διαφορετικά βακτήρια. Όμως, λίγα είναι γνωστά για τους ιούς που κατοικούν σε αυτές τις επιφάνειες. Για αυτό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Northwestern στο Ιλινόις, αποφάσισαν να πάρουν δείγματα από 92 κεφαλές ντους και από 36 διαφορετικές οδοντόβουρτσες, ώστε να ανακαλύψουν τι είδους ιοί βρίσκονται στην καθημερινότητά μας.

Οι οδοντόβουρτσες και οι κεφαλές ντους ελήφθησαν από τα μπάνια διάφορων ανθρώπων που στους στις ΗΠΑ. Όταν ήρθαν τα αποτελέσματα DNA, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 600 διαφορετικούς ιούς που κατοικούσαν στις οδοντόβουρτσες και τις κεφαλές των ντους. Αυτοί οι ιοί αναφέρονται συνήθως ως βακτηριοφάγοι – πράγμα που σημαίνει ότι μολύνουν βακτήρια.

Φυσικά, περισσότερους ιούς είχαν οι οδοντόβουρτσες και οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν για πρώτη φορά, κάτι που δηλώνει πως είναι ξεχωριστά είδη από τα γνωστά. Αυτό δείχνει πόσο τρελό είναι να βρίσκονται πάνω σε μια οδοντόβουρτσα και πόσα ακόμα μένουν να ανακαλυφθούν για τον κόσμο μας.

Αν και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρήκαν τόσους πολλούς άγνωστους ιούς ειδικά στις οδοντόβουρτσες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από αυτούς τους ιούς δεν έχουν ακόμη μελετηθεί στο παρελθόν. Ο κόσμος είναι γεμάτος από μορφές ζωής και αντικείμενα που δεν έχουμε δει ποτέ, όπως αυτοί οι ιοί. Αυτά τα άγνωστα του κόσμου είναι και ο στόχος της επιστήμης, είτε αναλύει τα μυστικά του σύμπαντος, είτε μια απλή χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσά. Οι περισσότεροι από τους ιούς που βρέθηκαν μπορούν να παραβιάσουν τις βασικές λειτουργίες των βακτηρίων και στη συνέχεια να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού τους.

Επιπλέον, είναι πιθανό αυτοί οι ιοί να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές πέρα ​​από τις οδοντόβουρτσες. Οι ερευνητές συμβούλεψαν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν σε οποιαδήποτε υγρή επιφάνεια που βρίσκεται μέσα στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένου του ψυγείου, του νεροχύτη και ούτω καθεξής.

Δες αν έχουν διαρρεύσει online τα στοιχεία σου με ένα κλικ

Τα πλήρη ευρήματα των ερευνητών βρίσκονται στο περιοδικό Frontiers in Microbiomes.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να έχουμε καθαρή οδοντόβουρτσα; Αρχικά μετά από κάθε χρήση μπορούμε να την πλένουμε καλά. Αν θέλουμε να εξαφανίσουμε όμως ιούς και βακτήρια από τις οδοντόβουρτσές μας θα πρέπει να λάβουμε άλλα μέτρα. Θα βρούμε στο εμπόριο βάσεις για οδοντόβουρτσες που απολυμαίνουν τις κεφαλές τους, με UV. Το UV είναι γνωστό πως σκοτώνει ιούς και βακτηρίδια και απολυμαίνει τις επιφάνειες τις οποίες χτυπάει. Τώρα, αν δε θέλουμε να επενδύσουμε πολλά χρήματα, υπάρχουν και οι UV λάμπες, γνωστές και ως Black Light, που κάνουν την ίδια δουλειά. Αφήνεις για μερικά λεπτά την οδοντόβουρτσα κάτω από μια αναμμένη λάμπα UV και είσαι έτοιμος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.