H HMD είχε ανακοινώσει νωρίτερα το 2024 πως μπαίνει σε νέα φάση ανάπτυξης προϊόντων και πλέον αφήνει για πάντα πίσω της την ονομασία Nokia για τις συσκευές της. Η εταιρία συνέχιζε να προσφέρει Nokia συσκευές τους περασμένους μήνες, όμως το απόθεμα φτάνει στο τέλος του, τουλάχιστον για την Ευρώπη.

Για αυτό, πλέον δε θα βρούμε Nokia συσκευές στην επίσημη σελίδα της HMD, για την Ευρώπη, ενώ έχουν μείνει ακόμα μερικές στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και τη Λατινική Αμερική. Σύντομα όμως θα σταματήσει και σε αυτές τις περιοχές η διαθεσιμότητα, με τα αποθέματα να εξαντλούνται.

Στην σελίδα υποστήριξης της HMD, βλέπουμε πως οι συσκευές που κυκλοφόρησαν συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη σε αναβαθμίσεις λογισμικού, όμως η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό.

HMD Nokia

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Nokia σαν εταιρία παραμένει και μάλιστα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους συστημάτων κινητής τηλεφωνίας και υποδομών 5G στον κόσμο. Πρόκειται για μια εταιρία που έχει ένα τεράστιο portfolio από πατέντες γύρω από τα δίκτυα τηλεφωνίας και είναι η ίδια εταιρία που μήνυσε την vivo στην Ευρώπη και την εξανάγκασε να αποχωρίσει από αρκετές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Με την επίθεση από τις ΗΠΑ στην Huawei, η Nokia έχει γίνει η πρώτη εταιρία που προτείνουν οι ΗΠΑ στις υπόλοιπες χώρες για εξοπλισμό 5G δικτύων. Οι λόγοι είναι πιθανότατα θέμα για ένα ξεχωριστό άρθρο, που ίσως έρθει σύντομα.

Φωτιά οι τιμές των flagship smartphone εξαιτίας του Snapdragon 8 Elite (Gen 4), υπερβολικά ακριβό το SoC

Η HMD πάντως, δεν είναι η ίδια εταιρία που έβγαλε τα θρυλικά τηλέφωνα της Nokia. Είναι απλά μια εταιρία που αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος από την Microsoft, που οι χειρισμοί της κατέστρεψαν την εταιρία. Αυτό γιατί το λειτουργικό της Microsoft για κινητές συσκευές, ήταν επιεικώς απαράδεκτο σε σύγκριση με το Android και το iOS. Η αποκλειστική χρήση Windows Mobile στα Nokia κινητά, διέγραψε την Nokia από τον χάρτη των smartphones και ας είχε η εταιρία τρομερά δυνατές και καλά εξοπλισμένες συσκευές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η τελευταία σου παράγραφος στο άρθρο είναι όλη λάθος.
    Καταρχήν ήταν windows phone και όχι mobile (αυτό είναι προγενέστερο).
    Ήταν ΠΟΛΥ ανώτερο απο το android αλλά τολμώ να πώ και από ios ακόμα, μέχρι και τώρα υιοθετούν χαρακτηριστικά του.
    Το πρόβλημα (που τελικά το σκότωσε) ήταν η διαχείριση των developers και των κατασκευαστών από την Microsoft και η δυσανεξία τους να δεχθούν εφαρμογές που ήταν γραμμένες για android.
    Σχετικά με την Nokia πράγματι η Microsoft μπορεί να τράβηξε στο τέλος την πρίζα, όμως το κακό είχε ξεκινήσει πολύ πριν την συναναστροφή τους με την Microsoft.
    Είχαν προνομιακή σχέση με την Microsoft και τους επιτρέπονταν να έχουν λόγο και δικές τους εφαρμογές στο λειτουργικό, κάτι που οι άλλοι κατασκευαστές δεν είχαν.
    Αυτός είναι ο λόγος που η Nokia δέθηκε με την Microsoft και οι άλλοι κατασκευαστές στράφηκαν προς το Android.
    Δεν είναι βέβαιο ότι η εταιρεία θα είχε διαφορετικό τέλος αν είχε επιλέξει εξαρχής Android, βλέπε LG, Motorola, Sony, Blackberry, HTC κλπ. Μόνο οι κινέζοι, η Samsung και η Apple μείναν στον χώρο.
    Μακάρι η Microsoft να είχε κρατήσει διαφορετική στάση στους developers και τους κατασκευαστές και σήμερα να είμασταν μακριά από το μίζερο Android και την δικτατορία της Apple.
    RIP NOKIA LUMIA.

    • Η Motorola τσακάλι τους γλεντάει κανονικά όποτε επιθυμεί.Ως κάτοxος του Samsung s24 ultra και του Motorola 50 ultra το μόνο που θα σου πω με ειλικρίνεια είναι πως το δούλεμα που έxει η Motorola δεν υπάρxει στο Samsung.Αν αποφασίσει η Motorola να κυκλοφορήσει θηρίο Ναυαρxίδα θα τους αποτελειώσει εντελώς όλους.

      • Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενα σου, εγώ αναφέρομαι στο μερίδιο αγοράς. Και τα windows phones είχαν πολύ μικρό μερίδιο αγοράς, δεν σημαίνει ότι ήταν χειρότερα, το αντίθετο μάλιστα.

  2. Η ιστορία της ΝΟΚΙΑ είναι η απόλυτη περίπτωση οικονομικής δολοφονίας. Ηταν μακράν ο καλύτερος κατασκευαστής κινητών, ακόμα και στην αρχή των smartphones, (E7, communicators). Επειδή λοιπόν δεν μπορούσανς οι υπόλοιποι να την φτάσουν, ( Google phone G1, iphones, motorola κλπ) φεύγει ο CEO της microsoft και 6 μήνες μετά προσελήφθει στην ΝΟΚΙΑ μετά βαΐων και κλάδων και λοιπόν βαρύγδουπων δηλώσεων οτι θα οδηγήσει την ΝΟΚΙΑ στην κυριαρχία….και την βούλιαξε. Μόνο έτσι μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν. Αυτά αγαπητοί

  3. Τα windows phones ήταν αξεπέραστα.
    Λάθος λόγους αναφέρετε, είστε γνώστης του τι πραγματικά έγινε?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.