Η ESA επιβεβαίωσε κάτι που ήδη γνωρίζαμε: η ζωή μπορεί να υπάρξει στη Γη, η οποία παραμένει κατοικήσιμη. Αυτό βέβαια δεν είναι έκπληξη, αλλά ήρθε ως μέρος μιας δοκιμής της ατμόσφαιρας από το διαστημόπλοιο Juice, που προετοιμάζεται να μελετήσει την ατμόσφαιρα του Δία.

Η δοκιμή αυτή έγινε για να καλιμπραριστούν τα επιστημονικά όργανα του Juice κατά τη διάρκεια του πρόσφατου flyby στη Γη. Το Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) προετοιμάζεται για μια σειρά δοκιμών όταν φτάσει στο σύστημα του Δία. Μεταξύ των οργάνων που δοκιμάστηκαν είναι το MAJIS (Moons and Jupiter Imaging Spectrometer) και το SWI (Submillimetre Wave Instrument).

Αυτά τα δύο όργανα κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι η ατμόσφαιρα της Γης είναι γεμάτη από τα δομικά στοιχεία της ζωής και παραμένει κατοικήσιμη. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι, αν υπάρχουν παρόμοια χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα των δορυφόρων του Δία, το Juice θα μπορεί να τα ανιχνεύσει. Στο μέλλον, οι δοκιμές του Juice θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό νέων αποστολών στους δορυφόρους του Δία.

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που φέρνει η αποστολή του Juice, δεδομένων των πρόσφατων ανακαλύψεων για τους δορυφόρους του Δία. Μόλις φτάσει εκεί, το SWI θα μελετήσει τη σύσταση του πλανήτη και των παγωμένων δορυφόρων του, ενώ το MAJIS θα παρατηρήσει τα νέφη και τα χημικά συστατικά της ατμόσφαιρας.

Μυστηριώδης δομή σε σχήμα «ντόνατ» βρέθηκε κρυμμένη στον πυρήνα της Γης

Παρόλο που θα χρειαστούν χρόνια για να κατανοήσουμε πλήρως τα δεδομένα του Juice, αυτή η επιτυχημένη δοκιμή μας γεμίζει ελπίδες για το τι μπορεί να ανακαλύψει η αποστολή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.