Η τελευταία αποστολή της SpaceX του Elon Musk είναι γεγονός και αποτελεί ένα επικίνδυνο ταξίδι στις ζώνες Van Allen, όπου η ακτινοβολία ενέχει κινδύνους. Η αποστολή ονομάστηκε Polaris Dawn και αποτελείται από ένα τετραμελές πλήρωμα, που εκτοξεύτηκε πριν λίγες ώρες.

Η SpaceX φυσικά, μετέδωσε ζωντανά την εκτόξευση στο X (πρώην Twitter), που επίσης ανοίξει στον Elon Musk. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές!

Καθώς η διαστημική κάψουλα έμπαινε στην τροχιά της Γης, οι ελεγκτές εδάφους, με επικεφαλής τον διευθυντή εκτόξευσης της SpaceX, Φρανκ Μεσίνα, πρόσφεραν ενθαρρυντικά λόγια στο πλήρωμα του Polaris Dawn, το οποίο περιλαμβάνει τους πρώτους υπαλλήλους της SpaceX που πήγαν ποτέ στο διάστημα.

«Όπως κοιτάτε προς τον Πολικό Αστέρα, θυμηθείτε ότι το θάρρος σας φωτίζει το μονοπάτι για τους μελλοντικούς εξερευνητές. Εμπιστευόμαστε τις δεξιότητές σας, τη γενναιότητά σας και την ομαδική σας εργασία για να φέρετε εις πέρας την αποστολή», είπε και πρόσθεσε: «Να ξέρετε ότι ολόκληρη η ομάδα εδώ είναι μαζί σας, σε κάθε σας βήμα, σας παρακολουθεί, σας υποστηρίζει και σας επευφημεί καθώς περπατάτε στο διάστημα. Σας στέλνουμε αγκαλιές από το έδαφος».

Η εκτόξευση, έγινε επιτέλους, μετά από καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και το ότι η SpaceX ήθελε να διασφαλήσει την ασφάλεια του πληρώματος. Το ταξίδι θα διαρκέσει 5 ημέρες, για αυτό η SpaceX ήθελε να είναι σίγουρη πως οι συνθήκες στην Γη, κατά την επιστροφή του πληρώματος, θα είναι οι βέλτιστες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν χωρούν καθυστερήσεις, καθώς το πλήρωμα έχει αρκετό οξυγόνο για μέχρι και 6 μέρες στο διάστημα, οπότε αν έπρεπε να αναβληθεί η επιστροφή, λόγω καιρικών συνθηκών, το πλήρωμα θα είναι τεράστιο πρόβλημα.

Polaris Dawn SpaceX
Το πλήρωμα του Polaris Dawn, της SpaceX

Για αυτό η εκτόξευση έγινε σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2024, με έναν πύραυλο Falcon 9, της SpaceX. Ο πύραυλος έφτυσε τεράστιες φλόγες, που του επέτρεψαν να φύγει από την βαρύτητα της Γης, με μια εκκωφαντική έκρηξη στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, στη Φλόριντα.

Δείτε την εκτόξευση παρακάτω:

Το πλήρωμα βρισκόταν μέσα στην κάψουλα SpaceX Crew Dragon, μήκους τεσσάρων μέτρων, στην βάση της. Όταν απομακρύνθηκαν από την βαρύτητα της Γης, η κάψουλα αποσυνδέθηκε από τον πύραυλο και συνέχισε το ταξίδι της.

Μετά την εκτόξευση, επί 2,5 λεπτά, το κάτω μέρος του πυραύλου Falcon 9 ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου του. Τότε, αποσπάστηκε από τον πύραυλο καθώς το πάνω τμήμα άναψε τον κινητήρα του και συνέχισε να ωθεί το διαστημόπλοιο Crew Dragon σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Μάλιστα, το κάτω μέρος του Falcon 9, επέστρεψε στη Γη, όπου προσγειώθηκε σε μια ναυτική πλατφόρμα, ώστε να ανακατασκευαστεί και αν χρησιμοποιηθεί ξανά σε μελλοντικές αποστολές.

Ο πύραυλος για να μπορέσει να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη, έπρεπε να ξεπεράσει την ταχύτητα διαφυγής από τον πλανήτη. Κατάφερε να ταξιδέψει με περισσ΄τοερα από 27.358 χιλιόμετρα την ώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη εμπορική αποστολή για έναν διαστημικό περίπατο. Το Polaris Dawn είναι το παιδί της SpaceX και του Τζάρεντ Άιζακμαν, του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Shift4 Payments, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στις διαστημικές πτήσεις με την αποστολή Inspiration4 τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τώρα, η κάψουλα της SpaceX έχει στόχο να σπάσει το ρεκόρ ύψους για μια τροχιά γύρω από τη Γη, ξεπερνώντας το ορόσημο που έθεσε η αποστολή Gemini 11 της NASA το 1966, η οποία έφτασε τα 1.373 χιλιόμετρα. Εάν το πετύχει, το Polaris Dawn θα ξεπεράσε αυτό το ρεκόρ κατά περίπου 32 χιλιόμετρα.

Θα είναι επίσης και η υψηλότερη πτήση που έχει κάνει άνθρωπος, εκτός από τα προγράμματα Apollo, που έφυγαν εντελώς από την τροχιά της Γης. Όμως η αποστολή Polaris Dawn θα έχει και την πρώτη γυναίκα, που πηγαίνει τόσο μακριά από τη Γη.

Είναι επίσημο! H Cosmote παραδέχεται ήττα από το Starlink!

Όμως το εγχείρημα έχει και πολλούς κινδύνους, καθώς το πλήρωμα εκτός από το κενό του διαστήματος, θα εκτεθεί σε ραδιενέργεια, καθώς θα βρεθεί στις ζώνες Van Allen, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η έκθεση στο κενό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση τοξινών από το υλικό όταν η καμπίνα τεθεί υπό πίεση, αν και η SpaceX διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Το σκάφος έχει θωράκιση από την ραδιενέργεια της ζώνης Van Allen, όπως επίσης και οι στολές του πληρώματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.