Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να τα έχει βάλει με τις Big Tech εδώ και αρκετό καιρό. Όλες και κυρίως η Google έχουν μπει στο στόχαστρο και βρίσκονται υπό έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. Αυτή τη φορά μπαίνει στο στόχαστρο της Ε.Ε. το Android Auto.

Το Android Auto είναι η εφαρμογή της Google που συνδέει το κινητό μας με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια εφαρμογή που ενσωματώνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές στα αυτοκίνητά τους, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να κάνουν τα πάντα από την οθόνη του αυτοκινήτου τους και με φωνητικές εντολές, για να μην παίρνουν τα μάτια τους από τον δρόμο.

Η Google έχει αναβαθμίσει δραματικά το Android Auto, όμως έχει θέσει και ορισμένους περιορισμούς και αυτοί είναι το αντικείμενο των πρόσφατων ερευνών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιορισμοί της Google για το ποιες εφαρμογές θα τρέχουν στο Android Auto, ενδέχεται να παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού και εγείρουν ανησυχίες. Η υπόθεση ξεκίνησε από τα δικαστήρια της Ιταλίας, όπου η εφαρμογή JuicePass (εφαρμογή για την φόρτιση EVs), αποκλείστηκε από το Android Auto γιατί δεν πληρούσε τα πρότυπα της Google.

Η εφαρμογή απορρίπτεται συνεχώς από το Android Auto, από το 2021 που δημιουργήθηκε. Μάλιστα, επιβλήθηκε πρόστιμο για την άρνηση ενσωμάτωσης του JuicePass, αφού η Google ευνοούσε τις δικές της εφαρμογές πλοήγησης, που αργότερα ενσωμάτωσαν λειτουργίες για σημεία φόρτισης των οχημάτων, τόσο στο Google Maps, όσο και στο Waze.

Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ Laila Medina δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αυτή η ενέργεια ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού που επιβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτός ο έλεγχος λαμβάνει υπόψη ότι η Google έχει χαλαρώσει αυτούς τους περιορισμούς με την πάροδο του χρόνου.

Android Auto Ε.Ε.

Πριν το πρόστιμο του 2021, η Google είχε ανοίξει τις πόρτες του Android Auto, για νέους τύπους εφαρμογών τρίτων, όπως εφαρμογές πλοήγησης. Αυτό θα επέτρεπε στο JuicePass να κυκλοφορήσει στο Android Auto, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει διαθέσιμο, τόσο καιρό μετά. Η Google επικαλείται ανησυχίες για την ασφάλεια, σαν λόγο που η εφαρμογή δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο Android Auto.

Η Google δηλώνει πως από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση, έχουν μπει πολλές παρόμοιες εφαρμογές στο Android Auto και είναι ήδη διαθέσιμες. Ο τεχνολογικός γίγαντας περιμένει τώρα την απάντηση του δικαστηρίου.

Κίνδυνος για τα σπίτια όλων το Google Maps: Σημαντική προειδοποίηση της Google

Οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Google και την Apple, έχουν σπρώξει τις εταιρίες στο να κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στις πλατφόρμες τους. Με αυτό τον τρόπο, περισσότερες εφαρμογές τρίτων γίνονται προσβάσιμες προς το κοινό, που μόνο καλό μπορεί να είναι για τον καταναλωτή, αφού θα έχει το δικαίωμα της επιλογής με βάση της ανάγκες του.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.