Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει στην Ελλάδα, όμως αυτό δε σημαίνει πως οι καύσωνες θα σταματήσουν να υπάρχουν. Αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως πάνε, πιθανότατα θα έχουμε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια. Αν και πρέπει να βρούμε τρόπους να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή, καλό είναι να το κάνουμε χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί η ζέστη στο σώμα μας. Τώρα, ερευνητές αναζητούν πιο καινοτόμους τρόπους προσέγγισης αυτών των προβλημάτων, όπως να δημιουργήσουν μια επίστρωση για ρούχα που δροσίζουν το σώμα που μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας έως και οκτώ βαθμούς χαμηλότερα από τον αέρα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amhrest, δημιούργησαν μια εύκαμπτη επίστρωση με βάση την κιμωλία, που μπορεί να προστεθεί σε κάθε είδους ύφασμα. Μόλις η επίστρωση τοποθετηθεί στο ρούχο, μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος, μέχρι και 15 βαθμούς, σε σύγκριση με ίδια ρούχα, χωρίς την ίδια επίστρωση.

Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η επίστρωση μπορεί να εφαρμοστεί σε σχεδόν οποιοδήποτε ύψασμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο, μετατρέποντας κάθε ρούχο σε προσωπικό κλιματιστικό. Μάλιστα, επειδή η επίστρωση είναι επίπεδο επιφάνειας, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει το υλικό με κανέναν τρόπο. Δεν διεισδύει καν στις ίνες, σημειώνουν οι ερευνητές.

επίστρωση ρούχα
Ένα δείγμα του επεξεργασμένου υφάσματος (L) που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη του Πανεπιστημίου RMIT, δίπλα σε ένα δείγμα μη επεξεργασμένου υφάσματος (R), με έναν ερευνητή να κρατά πιάτο με νανοδιαμάντια. Cherry Cai/RMIT University

Επιπλέον, η επίστρωση είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να μπορεί να μπει στο πλυντήριο, οπότε μετά την εφαρμογή της, δε χρειάζεται να ανυσηχούμε πως θα φύγει εύκολα με το πλύσιμο. Το να μπορείτε να μετατρέψετε σχεδόν οποιοδήποτε ρούχο σε πιο δροσερό ύφασμα θα είναι επίσης επαναστατικό, ειδικά σε μέρη όπου τα κύματα καύσωνα συνεχίζουν να τρέχουν αχαλίνωτα, όπως η χώρα μας.

Ακραία πτώση τιμών του iPhone στην Ελλάδα

Αυτό συμβαίνει επειδή η δυνατότητα μετατροπής οποιουδήποτε πουκάμισου ή παντελονιού σε ρούχα που δροσίζουν το σώμα χωρίς να χρειάζεται εξωτερική πηγή ενέργειας, θα επιτρέψει σε πολλούς να δροσιστούν σε υπερβολική ζέστη, ακόμη και σε αυτά τα εξαιρετικά ζεστά περιβάλλοντα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν.

Για παράδειγμα, η απόδοση του υλικού βρέθηκε να μειώνεται μετά από πολλές πλύσεις. Αλλά, εάν μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της επίστρωσης, θα μπορούν να παρέχουν δροσιστικά ρούχα για σχεδόν οποιονδήποτε οπουδήποτε στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.