Επιστήμονες δημιούργησαν ένα “ζωντανό πλαστικό” που αυτοκαταστρέφεται όταν αρχίζει να διαβρώνεται. Κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης, αυτό το νέο υλικό αποσυντίθεται μέσα σε έναν μήνα, συγκριτικά με τα παραδοσιακά πλαστικά που χρειάζονται έως και 55 ημέρες για να αποσυντεθούν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε πρωτεΐνες που τρώνε πλαστικό και παράγονται φυσικά από ένα είδος βακτηρίου που ανακαλύφθηκε το 2016 σε εγκατάσταση ανακύκλωσης στην Ιαπωνία. Έκτοτε, έχουν βρεθεί κι άλλες βακτηριακές μορφές που έχουν εξελίξει ένζυμα για να καταναλώνουν πλαστικό, και αυτά τα φυσικά ένζυμα ενέπνευσαν συνθετικές εκδοχές που είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές.

ζωντανό πλαστικό

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS), με επικεφαλής τον βιολόγο Chenwang Tang, ενσωμάτωσαν βακτηριακά σπόρια που εκκρίνουν αυτά τα ένζυμα στη δομή της πλαστικού πολυκαπρολακτόνης (PCL). Έτσι, όταν το πλαστικό αρχίζει να διαβρώνεται, τα νεοαπελευθερωμένα ένζυμα ολοκληρώνουν τη διάσπαση.

Αυτό το “ζωντανό πλαστικό” παραμένει σταθερό όταν βυθίζεται σε αναψυκτικά για 60 ημέρες, δείχνοντας το δυναμικό του ως υλικό συσκευασίας. Επίσης, το πλαστικό αυτό διαλύεται πλήρως χωρίς την ανάγκη πρόσθετων αντιβιοτικών, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα του συστήματος. Παρόλο που η μελέτη είναι απλώς μια απόδειξη της ιδέας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά.

Επανάσταση, βιοπλαστικά αποτελούν την βιωσιμότερη εναλλακτική στο πλαστικό

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.