Η πρώτη υπερσχεδιασμένη εικόνα του βόρειου σέλαος αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα αληθινά χρώματα του. Η εικόνα αυτή λήφθηκε με τη βοήθεια ενός νέου οργάνου, του HySCAI, που βρίσκεται στο Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Σουηδίας, στο Σημείο Οπτικής Πλατφόρμας Kiruna Esrange.

Το όργανο αυτό εγκαταστάθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης Σύντηξης της Ιαπωνίας (NIFS), δίνοντάς μια εντελώς νέα εικόνα τέτοιων εντυπωσιακών κοσμικών φαινομένων.

Γιατί τα smartphone καταγράφουν καλύτερα από τα μάτια μας φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας;

Τι είναι όμως μια υπερσχεδιασμένη εικόνα; Είναι ουσιαστικά μια δισδιάστατη εικόνα που αναλύεται σε χρώματα και μήκη κύματος. Με τη χρήση του HySCAI, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις εκπομπές του βόρειου σέλαος με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Μπορούν τώρα να μετρήσουν την ποσότητα ενέργειας από τα εισερχόμενα ηλεκτρόνια που προκαλούν το σέλας και να προσδιορίσουν ποια χρώματα φωτίζουν τον ουρανό.

Αν και άλλες μέθοδοι απεικόνισης του βόρειου σέλαος μπορούν να φιλτραριστούν κατά μήκος του μήκους κύματος, δεν παρέχουν την ίδια εκτενή εικόνα του, κάνοντάς την τεχνολογία αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Χρησιμοποιώντας το HySCAI, οι ερευνητές μπορούν να αιχμαλωτίσουν τα αληθινά χρώματα του βόρειου σέλαος.

βόρειο σέλας βόρειου σέλαος

Για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, αρχικά χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες που σχετίζονται με την κατασκευή της LHD, του μεγαλύτερου υπεραγώγιμου πλάσματος στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.