Τα μάτια μας είναι αυτά με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν και πολλά για τον εσωτερικό μας κόσμο, ο καθρέφτης της ψυχής μας. Για έναν περίεργο λόγο όμως τα μάτια μας αλλάζουν ανάλογα με την αναπνοή μας.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στη Σουηδία και την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της κόρης του ματιού αυξομειώνεται με κάθε εισπνοή και εκπνοή.

Για πάνω από 100 χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι κόρες των ματιών ανταποκρίνονται σε πολύ περισσότερα πράγματα από το φως μόνο, αλλά οι μελέτες σχετικά με το αν αυτές οι μαύρες τρύπες επεκτείνονται ή συστέλλονται με την αναπνοή μας ήταν αντιφατικές.

Ορισμένες έρευνες είχαν δείξει ότι οι κόρες των ματιών διαστέλλονται καθώς εισπνέουμε, ωστόσο άλλες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθεί η άποψη.

O νευροεπιστήμονας Martin Schaefer και οι συνεργάτες του θέλησαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Έτσι σε μια σειρά πειραμάτων, η ομάδα χρησιμοποίησε μια ειδική κάμερα για να μετρήσει το μέγεθος της κόρης του ματιού περισσότερων από 100 εθελοντών, ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας και εκτελούσαν μια οπτική εργασία.

Το μέγεθος της κόρης φθάνει σταθερά στο ελάχιστο γύρω από την έναρξη της εισπνοής και στο μέγιστο κατά την εκπνοή. Το ίδιο συνέβαινε όταν οι εθελοντές εκτελούσαν μια απλή οπτική εργασία ή απλώς κοιτούσαν ένα σημείο, όταν ανέπνεαν από τη μύτη, ή το στόμα τους.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.