Το ICQ ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας με τους φίλους μας, λίγο πριν μπει ο 21ος αιώνας. Τότε, ειδικά στην χώρα μας ήταν πολύ λίγες οι επιλογές. ICQ και mIRC. Τώρα πέφτει η αυλαία για το ICQ μόνιμα, καθώς η εταιρία πίσω απο το πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων δημοσίευσε ένα μήνυμα την Παρασκευή που έγραφε απλώς «Το ICQ θα σταματήσει να λειτουργεί από τις 26 Ιουνίου». Η εταιρία παρακαλεί τους χρήστες να στραφούν προς άλλες λύσεις για τις συνομιλίες τους.
Το ICQ ήταν μία από τις πρώτές υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, όπως το MSN Messenger και το AOL Instant Messenger (για τους Αμερικάνους). Η βασική διαφορά του όμως με τους άλλους, ήταν ένας προσωπικός αριθμός που είχε ο χρήστης, αντί για usernames που χρησιμοποιούσαν οι άλλες εταιρίες για την σύνδεση των χρηστών τους. Είχε επίσης λειτουργίες που τον διαφοροποιούσαν από τους άλλους, όπως την αποστολή μηνυμάτων σε άτομα που δεν ήταν online, αλλά και την δυνατότητα ανταλλαγής SMS.
Οι παλιοί θα θυμούνται σίγουρα το “Uh oh!” που είχε σαν ήχο για τις ειδοποιήσεις, όταν ερχόντουσαν νέα μηνύματα.
Το ICQ ξεκίνησε το 1996, από την Ισραηλινή εταιαρία Mirabilis, ενώ το 1998 εξαγοράστηκε από την AOL. Η υπηρεσία είχε 100 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2001, όταν η AOL εξαγοράστηκε από την Time Warner, σε μια κάπως βίαιη εξαγορά. Η AOL πούλησε το ICQ στην Digital Sky Technologies, μια εταιρία που είχε την ιδιοκτησία της VK, που είχε το Mail.ru, το 2010.
Η εταιρία εκσυγχρόνισε την εφαρμογή ώστε να δουλεύει όπως όλες οι νεότερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (Whatsapp, Viber κτλ). To 2023 όμως, η εφαρμογή εξαφανίστηκε από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google, χωρίς κάποια αιτιολόγηση.
Οι ΗΠΑ ερευνούν την Applied Materials για αποστολή εξοπλισμού κατασκευής chip στην SMIC
Δεν ξέρουμε αν αυτό έγινε επειδή η VK είναι ρωσική, όμως ο χρόνος που έγινε η αφαίρεση της εφαρμογή από τα καταστήματα, είναι αρκετά βολικός, δεδομένης της κατάστασης και των περιορισμών στην Ρωσία. Ίσως οι ΗΠΑ να μην ήθελαν ο κόσμος να χρησιμοποιεί ρωσικές εφαρμογές μηνυμάτων για τις συνομιλίες του.
Όπως και να έχει, αντίο ICQ. Θα σε θυμόμαστε από τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.