Μερικοί από τους διαυγείς, παγωμένους υδάτινους δρόμους στην Αλάσκα, έχουν μετατραπεί σε πορτοκαλί, σαν το χρώμα της σκουριάς. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που φαίνεται και από δορυφόρους που είναι σε τροχιά γύρω από την Γη.

«Τα λεκιασμένα ποτάμια είναι τόσο μεγάλα που μπορούμε να τα δούμε από το διάστημα», λέει ο περιβαλλοντικός τοξικολόγος Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC) Brett Poulin. «Αυτά πρέπει να λεκιαστούν πολύ για να τα πάρουν από το διάστημα».

Τα αποτελέσματα μοιάζουν με την όξινη απορροή εξόρυξης, λέει ο Poulin , ωστόσο δεν υπάρχουν ορυχεία πουθενά κοντά σε αυτές τις τοποθεσίες.

Αντίθετα, εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες από το 1985 έως το 2022, οι O’Donnell, Poulin και οι συνάδελφοί τους διαπίστωσαν ότι αυτό το παράξενο φαινόμενο συνέβη μόλις την τελευταία δεκαετία και συμπίπτει με θερμότερο καιρό και αυξημένες χιονοπτώσεις.

Οι Αρκτική θερμαίνεται περίπου τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτή η έξτρα θερμότητα, λιώνει το παγωμένο έδαφος και αυξάνει την μικροβιακή δραστηριότητα. Από αυτό προκαλούνται θάμνοι, που οι νέες ρίζες τους διαταράσσουν περαιτέρω το έδαφος. Όλα τα παραπάνω μαζί, φέρνουν στην επιφάνεια ορυκτά, που πριν ήταν προστατευμένα κάτω από την επιφάνεια, τα οποία εκτοπίζονται σε λεκάνες απορροής.

Αλάσκα πορτοκαλί

« Η κλιματική αλλαγή και η σχετική απόψυξη του μόνιμου παγετού φαίνεται να είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες για την εξασθένηση των ρεμάτων», καταλήγουν οι ερευνητές . «Ο αποχρωματισμός του ρεύματος συσχετίστηκε με δραματική μείωση της ποικιλότητας των μακροασπόνδυλων και της αφθονίας των ψαριών».

Η αλλαγή στην χημεία του νερού λόγω της αποστράγγισης των όξινων πετρωμάτων, απειλεί όχι μόνο την άγρια ζωή, αλλά και τους ντόπιους που βασίζονται σε αυτά τα ρεύματα για πόσιμο νερό και ψάρεμα, για την επιβίωσή τους. Σίγουρα τα ποτάμια στην Αλάσκα που έγιναν πορτοκαλί δεν είναι το καλύτερο σημάδια για τους ντόπιους.

Αυτό είναι το νέο ψηφιακό πορτοφόλι όλων των πολιτών στη θέση Google Wallet, Apple Wallet

«Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις», εξηγεί ο O’Donnell. «Καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, θα περιμέναμε ότι ο μόνιμος πάγος θα συνεχίσει να ξεπαγώνει και έτσι όπου υπάρχουν τέτοιοι τύποι ορυκτών, υπάρχει πιθανότητα τα ρυάκια να γίνουν πορτοκαλί και να υποβαθμιστούν όσον αφορά την ποιότητα του νερού».

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Environment .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.