Περίπου 100 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, κατοικεί το πιο μαθηματικά τέλειο πλανητικό σύστημα που έχουμε δει ποτέ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το sciencealert.

Το αστέρι στο κέντρο του, ένας πορτοκαλί νάνος που ονομάζεται HD 110067 περιστρέφεται γύρω από έξι εξωπλανήτες, καθένας από τους οποίους ταξιδεύει αρμονικά με τους γειτονικούς του κόσμους. Μια τέτοια τέλεια αλυσίδα τροχιακών συντονισμών είναι εξαιρετικά σπάνια και σημαίνει ότι το σύστημα έχει παραμείνει σχετικά σταθερό και αδιατάρακτο από τότε που σχηματίστηκε, πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Μια τέτοια σταθερή σταθερότητα, σύμφωνα με την αστροφυσικό Carmen Choza του Ινστιτούτου SETI, προσφέρει μια καλή ευκαιρία για να εμφανιστεί, να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει η ζωή.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν πραγματοποιήσει μια ενδελεχή έρευνα για ραδιοσήματα που ίσως θα μπορέσουν να δώσουν ενδείξεις για τεχνολογία του παρελθόντος ή του παρόντος.

Η εύρεση εξωγήινων τεχνοϋπογραφών στο Γαλαξία μας είναι μια δύσκολη προοπτική. Ο γαλαξίας είναι πολύ μεγάλος και δεν γνωρίζουν καν τι ψάχνουμε. Αν πάρουμε τη Γη ως πρότυπο, τον μόνο γνωστό κόσμο στον οποίο έχει εμφανιστεί η τεχνολογία, τα ραδιοσήματά μας έχουν διαδοθεί μόνο για μια απόσταση περίπου 100 ετών φωτός.

Μπορούμε όμως να πάρουμε τον τύπο της ραδιοεκπομπής που παράγεται από τη γήινη τεχνολογία και να προεκτείνουμε από αυτόν πώς θα μπορούσε να μοιάζει κάποια εξωγήινη τεχνολογία, για να δημιουργήσουμε ένα εύρος μηκών κύματος και ένα μοτίβο σημάτων προς αναζήτηση. Και ακριβώς αυτό κάνουν οι επιστήμονες του SETI

Το σύστημα HD 110067 είναι ένα άκρως ενδιαφέρον σύστημα. Όχι μόνο είναι εξαιρετικά σταθερό, αλλά και οι έξι κόσμοι είναι μικρότεροι από τον Ποσειδώνα, και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν υγρό νερό στην επιφάνεια.

Για να αναζητήσουν την εξωγήινη τεχνολογία, η Choza και οι συνάδελφοί της έψαξαν σε αρχειακά δεδομένα από το τηλεσκόπιο Green Bank για να εντοπίσουν τη διακύμανση βασικών συχνοτήτων καθώς ο υποθετικός πολιτισμός γυρνούσε σε τροχιά γύρω από το άστρο του. Δυστυχώς η έρευνα δεν κατέληξε κάπου και δεν βρήκαν κάποιο σημάδι, ωστόσο, που να μαρτυρά την ύπαρξη εξωγήινης τεχνολογίας.

Αν και δεν βρήκαμε σήματα με αυτή την αναζήτηση, αναμένουμε να επιστρέψουμε σε αυτό το σύστημα και σε άλλα παρόμοια στο μέλλον με όλο και πιο ευαίσθητες και ποικίλες μεθόδους αναζήτησης, αναφέρει η Choza και η ομάδα της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.