Για πάρα πολλά χρόνια θεωρούσαμε πως νερό σε υγρή μορφή έχουμε μόνο στην Γη. Το νερό είναι ένας βασικός παράγοντας για την ύπαρξη ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Όμως, έχουμε ήδη βρει νερό και σε άλλα μέρη, όπως δορυφόρους πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, τον δορυφόρο του Δία, γνωρίζουμε πως κάτω από τους πάγους, έχει ωκεανούς με νερό. Παράλληλα έχουμε ανιχνεύσει νερό στον Πλούτωνα και στην Δήμητρα, που έχουμε στοιχεία για ύπαρξη τεράστιων υπόγειων ωκεανών. Αυτό τους καθιστά αυτόματα υποψήφιους για ύπαρξη ή φιλοξενία ζωής.

Τώρα έχουμε μια δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA. Η μελέτη αναφέρει πως δεδομένα της αποστολής Cassino, υποδεικνύουν πως υπάρχει υπόγειος ωκεανός  στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση, παρόμοια με αυτή που ήταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιστημονική κοινότητα εστιάζει τόσο πολύ σε αυτό το ουράνιο σώμα, καθώς μπορεί να μας δώσει δεδομένα για το πως εξελίχθηκε η Γη.

Η αποστολή Cassini της NASA θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και πετυχημένες στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος. Το σκάφος που έστειλε η NASA, μελέτησε τον Κρόνο και το σύστημα των δορυφόρων του για πάνω από 12 χρόνια. Η αποστολή ολοκληρώθηκε το 2017, όμως τα δεδομένα ήταν τόσο πολλά που ακόμα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μυστικά του συστήματος, μέχρι και σήμερα.

Ωκεανός Τιτάνα
Αναπαράσταση των τροχιών του Cassini που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της βαρύτητας του Τιτάνα. Το έγχρωμο τμήμα των τροχιών δείχνει την απόσταση από το Cassini στον Τιτάνα με τη μικρότερη απόσταση με κόκκινο χρώμα. η διατομή του Τιτάνα δείχνει τα διαφορετικά στρώματα της σελήνης με τον ωκεανό σε μπλε χρώμα. Ο Κρόνος με τους δακτυλίους και τις σκιές των δακτυλίων διακρίνονται στο βάθος. Πίστωση εικόνας: Britt Griswold, Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

«Το υγρό νερό είναι μια από τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της ζωής. Το νερό σπάνια υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια των κόσμων του ηλιακού μας συστήματος αλλά ορισμένα φεγγάρια όπως ο Τιτάνας περιέχουν υπόγειους ωκεανούς. Ο ωκεανός του Τιτάνα πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από πολύ καιρό γεγονός που εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη παγώσει στο ψυχρό περιβάλλον που επικρατεί στον δορυφόρο μακριά από τον Ήλιο. Η μελέτη μας υποστηρίζει την εξήγηση ότι η αμμωνία επέκτεινε τη ζωή του υγρού ωκεανού στον Τιτάνα. Επιπλέον, παρέχει μια εικόνα για τα βαθύτερα στρώματα του Τιτάνα» αναφέρει ο Σάντερ Γκούσενς του Διαστημικού Κέντρου Γκοντάρντ της NASA, επικεφαλής της μελέτης.

Εντοπίστηκε ένα άγνωστο διαστημικό φαινόμενο στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στον Τιτάνα, όμως δεν αποκλείεται να μην είναι από νερό, αλλά από υγρή αμμωνία, καθώς η ατμόσφαιρα του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αμμωνία. Αυτό θα είναι πιθανότατα και ένας από τους στόχους του Dragonfly, του σκάφους που ετοιμάζεται να στείλει η NASA στον Τιτάνα, για να τον μελετήσει καλύτερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.