Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων στο γαλαξιακό Σμήνος της Πανδώρας το οποίο κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του δεύτερου και τέταρτου πιο μακρινού γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Αν και φαίνεται να έχουν σχηματιστεί από παρόμοια υλικά, στη πράξη είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, επιβεβαίωσε την απόσταση αυτών των αρχαίων γαλαξιών με φασματοσκοπικά δεδομένα από το τηλεσκόπιο.

Η ομάδα εκτιμά ότι το φως που ανιχνεύθηκε από το τηλεσκόπιο εκπέμφθηκε από τους δυο γαλαξίες όταν το σύμπαν θα είχε ηλικία περίπου 330 εκ. ετών. Χρειάστηκαν περίπου 13.4 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φθάσει στο James Webb. Οι γαλαξίες αυτοί βρίσκονται σήμερα στα 33 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη λόγω της διαστολής του σύμπαντος.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτοί παρέχουν πληροφορίες για το πως μπορεί να σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο γαλαξίες είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τους τρεις γαλαξίες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε αυτές τις ακραίες αποστάσεις. Ο ένας από αυτούς, χαρακτηριστικά, είναι έξι φορές μεγαλύτερος με διάμετρο 2.000 έτη φωτός, πράγμα που αποτελεί έκπληξη , καθώς το πρώιμο σύμπαν θεωρείται ότι ήταν πολύ συμπιεσμένο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.