Η NASA, μαζί με άλλες διαστημικές υπηρεσίες, μόλις κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα ενός τεράστιου σμήνους γαλαξιών, που ονομάζεται MACS0416. Οι γαλαξίες μπορεί να έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια αστέρια, το καθένα με τους δικούς του πλανήτες. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb όσο και το  Hubble για να καταγράψουν το MACS0416 και να παρατηρήσουν πώς η έκτασή του επηρεάζει την άποψή μας για το σύμπαν.

Ο MACS0416 είναι ένας φυσικός μεγεθυντικός φακός, τόνισε διαστημική υπηρεσία στο διαδίκτυο. Η βαρύτητά του είναι τόσο ισχυρή που παραμορφώνει το χρόνο και το χώρο γύρω του. Το φως ακολουθεί αυτή τη στροφή αντί να ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή, παραμορφώνοντας και φωτίζοντας (μεγεθύνοντας) τα μακρινά αντικείμενα πίσω από αυτό το σμήνος γαλαξιών. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βαρυτικός φακός και είχε προβλεφθεί ότι υπάρχει από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einsteim.

Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε εκατοντάδες γαλαξίες, ενώ προς το κέντρο της εικόνας βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών MACS0416, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.  Οι μπλε γαλαξίες είναι σχετικά πιο κοντά, ενώ οι κόκκινοι γαλαξίες είναι συνήθως πιο μακριά, καθώς το φως φθάνει λόγω του διαστελλόμενου σύμπαντος σε μεγαλύτερα και πιο κόκκινα μήκη κύματος.

Επιπλέον, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα τερατώδη φωτεινό αστέρι, το Mothra, που βρίσκεται σε έναν αρχαίο γαλαξία πίσω από το σμήνος MACS0416. Ο γαλαξίας σχηματίστηκε περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang που δημιούργησε το σύμπαν.. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μακρινό σημείο που έχει μεγεθυνθεί κατά περίπου 4.000 φορές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.