Θυμάστε το Facebook Phone; Πιθανόν όχι. Το πραγματικό του όνομα ήταν HTC First και ήταν ένα Android smartphone που ανακοινώθηκε στα πλαίσια ενός Facebook event τον Απρίλιο του 2013. Και ένα από τα πιο σημαντικά features του, τα chat heads, πλέον κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, επτά ολόκληρα χρόνια μετά.

Η συνεργασία HTC -Facebook για την διάθεση του Facebook Phone κατέληξε σε αποτυχία.  Ωστόσο ήταν το πρώτο τηλέφωνο που ενσωμάτωνε το Facebook Home skin για Android smartphones. Και παρά τις αρνητικές αξιολογήσεις από διάφορους reviewers στον κόσμο, υπήρχαν κάποια στοιχεία που συγκέντρωσαν άκρως θετικά σχόλια. Συγκεκριμένα το techcrunch έγραφε:

Το αγαπημένο μου feature του Facebook Home skin ήταν τα chat heads, το multi tasking σύστημα των συζητήσεων. Τα εισερχόμενα Facebook Messages και SMS εμφανίζονταν σαν μικρά bubbles που μονίμως βρίσκονταν πάνω από οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούσες για να πλοηγηθείς στη συσκευή. 

Όπως κατάλαβες, ο καθένας συμφωνούσε ότι αυτά τα chat heads, όπως τα αποκαλούσε το Facebook, ήταν ένας εύκολος τρόπος διατήρησης της προσβασιμότητας στις σχέσεις με τους ανθρώπους που είχαν σημασία για εσένα. θυμήσου, ότι κάτι τέτοιο ήταν πριν οι συσκευές εξελιχθούν στο βαθμό που το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, προτείνοντας εφαρμογές και ενέργειες συνεχώς.

Μεταξύ της αποτυχίας του Facebook Phone και του παρόντος, τα chat heads έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους σε όλους με πλήθος διαφορετικών τρόπων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Facebook. Αν και το Facebook Home πέθανε μαζί με το HTC first, το Facebook κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη βάση χρηστών στο Android και σε αντίθεση με το iOS, η Google δεν είχε πρόβλημα να αφήσει τους developers να κάνουν overlay τα features στην homescreen. Στις αρχές τοFacebook app, έφερνε γρήγορα την εμπειρία των chat heads από το Facebook Home, επομένως τα περισσότερα Android smartphones είχαν τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Facebook Home χωρίς τα μειονεκτήματα.

Το Facebook αποφάσισε να επεκτείνει τη λειτουργικότητα, εξοπλίζοντας το Facebook Messenger με το chat heads feature. Πλέον τα chat heads ή όπως η Google τα αποκαλεί Bubbles, έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους στο Android 11. Οι συζητήσεις είναι προσβάσιμες με ένα tap – πιέζοντας σε ένα bubble εμφανίζονται τα messaging threads από οποιοδήποτε τρίτο chat app το υποστηρίζει και όπως συμβαίνει και με τα αρχικά chat heads του Facebook Home, μπορούν να μετακινηθούν στην οθόνη ή και να αφαιρεθούν εύκολα.

Έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια πειραματισμού, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους σε επίπεδο συστήματος. Όχι μόνο οι περισσότεροι reviewers θεωρούν ότι είναι χρήσιμο, αλλά βοηθά την Google να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο ως προς το πως οι εφαρμογές μπορούν να κάνουν overlay τα δεδομένα στη homescreen.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.