Το Σάββατο βράδυ, 29/6 ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από την Πυραμίδα της Γκίζας, πέρασε ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη. Ο λόγος για τον 2024 MK, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Ο 2024 MK βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες από αστρονόμους στη Νότια Αφρική. Έχει πολύ μεγάλο μέγεθος, με διάμετρο 146 μέτρα. Αυτό τον κάνει λίγο μεγαλύτερο από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Πέρασε από την Γη σε απόσταση 295.000 χιλιομέτρων, που είναι μικρότερη από αυτή της Γης με την Σελήνη. Μάλιστα, διέσχισε τον βραδινό ουρανό, περνώντας ανάμεσα από την Γη και τη Σελήνη.

Ο αστεροειδής ταξίδευε με ταχύτητα 34.000 χιλιόμετρα την ώρα και παρά την κοντινή προσέγγιση με τη Γη, δεν αποτέλεσε απειλή για τη Γη.

20240 mk

Το πέρασμα του 2024 MK ήρθε λίγες μέρες μετά από το πέρασμα του (415029) 2011 UL21. Ο (415029) 2011 UL21 πέρασε από την Γη την περασμένη Πέμπτη και έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, φτάνοντας τα 2.5 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Αυτός είναι ένας αστεροειδής δυνητικά φονιάς πλανητών. Ένας τέτοιος αστεροειδής θα έφερνε γεγονότα παρόμοια με τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, προκαλώντας σεισμούς σε όλη τη Γη και δημιουργώντας ένα σύννεφο σκόνης που θα κάλυπτε τον ήλιο για πολύ καιρό.

Το σχήμα του ηλιακού μας συστήματος άλλαξε δραματικά

Η ανακάλυψη και η παρακολούθηση τέτοιων αστεροειδών είναι ζωτική σημασίας για την ανθρωπότητα, καθώς μπορούμε να υπολογίσουμε τις τροχιές τους και τις πιθανότητες σύγκρουσης με τη Γη, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Με το πρόγραμμα DART η ανθρωπότητα ίσως να μπορέσει να αποτρέψει αστεροειδείς από το να χτυπήσουν τη Γη.

https://www.youtube.com/watch?v=HpnkHRPZqwc

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.