Και όμως το σύμπαν μπορεί να βρίθει μικροσκοπικών εξωγήινων μικροβίων. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να κατοικούν κοντά σε άλλους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, σε αλμυρούς ωκεανούς κάτω από παγωμένα κελύφη. Φυσικά, για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Γιατί η NASA θέλει τον αστεροειδή των $10,000,000,000,000,000,000

Όμως οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκτούν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γιατί κανένας μακρινός νοήμων πολιτισμός δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας, ή αλλιώς γιατί δεν έχουμε λάβει έστω και την παραμικρή ένδειξη για την ύπαρξή του.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πόσο δύσκολο θα ήταν για έναν πλανήτη να αναπτύξει σταδιακά ευφυή, επικοινωνιακή ζωή. Ένας τέτοιος κόσμος θα χρειαζόταν τόσο ωκεανούς όσο και ηπείρους, και η επιφάνειά του πρέπει να βρίσκεται σε γεωλογική κίνηση, θα χρειαζόμασταν δηλαδή μια τεκτονική πλακών για τουλάχιστον περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια.

Όχι μόνο αυτό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες. όπως το πολύ μικρό ποσοστό των φιλόξενων πλανητών η πιθανότητα πολιτισμών στο διάστημα μοιάζει απίθανη.

Η εξίσωση Drake

Η εξίσωση του Ντρέηκ είναι φυσική εξίσωση που χρησιμοποιείται ως μέσο εκτίμησης για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον Γαλαξία.[1][2] Δημιουργήθηκε το 1961 από τον Αμερικανό αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ με τον σκοπό της προώθησης του διαλόγου για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών στα πλαίσια του οργανισμού SETI,[3][4] και αποτελείται από 7 μεταβλητές,[3] όπου ανάλογα με τις τιμές που θα λάβουν το τελικό σύνολο των πιθανών πολιτισμών μπορεί να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συστηματικά ως εργαλείο της έρευνας για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, ενώ η ανάπτυξη της εξίσωσης αποτελεί χρονικό ορόσημο της αστροβιολογίας.  Ο Drake υπολόγιζε ότι ο αριθμός των πολιτισμών στους 10.000 στο Γαλαξία μας.

Ωστόσο, η νέα έρευνα ρίχνει σημαντικά τον αριθμό. Μπορεί μόνο 4 από 10.000 γαλαξίες να έχουν έναν πολιτισμό, αναφέρουν οι επιστήμονες. Πράγματι, ο δικός μας Γαλαξίας έχει έναν, άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί.

Η σπανιότητα των εξωγήινων πολιτισμών

Ο Pascal Lee, από το Ινστιτούτο SETI, έναν οργανισμό που ερευνά την προέλευση και την επικράτηση της ζωής στο σύμπαν, πιστεύει ότι ο αριθμός των ευφυών, επικοινωνούντων πολιτισμών στον γαλαξία μας, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA έχει περίπου 100 έως 400 δισεκατομμύρια αστέρια και ακόμη περισσότερους πλανήτες, είναι περίπου ένας. Δεν είναι μόνο ότι επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες προς τη ζωή στη Γη, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι ο πλανήτης μας ήταν ενεργός τεκτονικά, αλλάζοντας τις θάλασσες και τις ηπείρους, βοηθώντας τη βιολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.