Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη προέκυψε από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο παρουσίασαν την πρώτη απτή απόδειξη ότι οι πλατυέλμινθες του βυθού ευδοκιμούν πέρα από τα 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Η αποκάλυψη έγινε όταν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) έπεσε πάνω σε ένα σύμπλεγμα μικρών μαύρων αυγών κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης στην άβυσσο.

πλατυέλμινθες πλατυέλμινθων

Αρχικά, σαστισμένοι από τις μυστηριώδεις σφαίρες, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον θαλάσσιο ερευνητή Yasunori Kano, ανέσυραν τις κάψουλες από μια τάφρο σε εκπληκτικό βάθος περίπου 6.200 μέτρων. Κατά την προσεκτικότερη εξέταση, τα δερματώδη περιβλήματα, ή “κουκούλια”, διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούσαν εμβρυϊκά πλατυέλμινθες, με κάθε κάψουλα να έχει πλάτος περίπου 3 χιλιοστά και να περιέχει τρία έως επτά αναπτυσσόμενα δείγματα. Η ανάλυση DNA ταυτοποίησε το είδος ως μια ανώνυμη ποικιλία πλατυέλμινθων που συνδέεται στενά με υποτάξεις που απαντώνται σε ρηχότερα νερά.

Το πρώτο βίντεο από την γέννηση του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών έχει τρελάνει τους επιστήμονες

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη πλατυέλμινθων βαθιάς θάλασσας, αλλά ρίχνει επίσης φως στις άγνωστες μέχρι σήμερα αναπαραγωγικές συμπεριφορές και τα πρώιμα στάδια της ζωής τους στην αβυσσαλέα ζώνη. Οι προηγούμενες γνώσεις για αυτά τα πλάσματα ήταν περιορισμένες, καθιστώντας την αποκάλυψη αυτή ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην κατανόηση των ποικίλων οικοσυστημάτων που κρύβονται κάτω από τα βάθη των ωκεανών. Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για τη διερεύνηση της προσαρμογής και της εξέλιξης αυτών των αινιγματικών πλασμάτων στα ακραία περιβάλλοντα της βαθιάς θάλασσας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.