Ένας βιντεογράφος άγριας ζωής και βιολόγος, κατέγραψε κάτι που οι επιστημονική κοινότητα έψαχνε για πολύ καιρό να δει. Πλάνα από την γέννηση ενός λευκού καρχαρία, του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών. Το νεαρό καρχαριάκι εντοπίστηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή της Σαντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια, τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τα πλάνα ήταν από drone και ο βιντεογράφος ήταν ο Carlos Gauna.

Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν περίτρανα πως η τεχνολογία στα χέρια της επιστήμης μπορεί να κάνει θαύματα! Για αυτό αγαπάμε την τεχνολογία και παθιαζόμαστε με αυτήν.

Με τα δύο του μαύρα μάτια και την χαρακτηριστική μουσούδα, ξεπρόβαλε μέσα από την θάλασσα με λευκό σώμα. Θα μπορούσε κανείς να το μπερδέψει με οτιδήποτε, όμως το πτερύγιο και το κομψό του σώμα, δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο.

Οι λευκοί καρχαρίες (Carcharodon carcharias), γνωστοί και ως μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, είναι συνήθως γκρίζοι στο πάω μέρος τους, με την κοιλιά τους να είναι πιοα ανοιχτόχρωμη. Οι θηλυκές κατά την εγκυμοσύνη, παράγουν γάλα στην μήτρα, ένα κιτρινωπό και γαλακτώδες υγρό, που καταναλώνουν τα έμβρυα.

Ο Guana είχε δει αρκετούς λευκούς καρχαρίες που εγκυμονούσαν, όμως όπως όλοι της επιστημονικής κοινότητας, δεν είχε δει ποτέ νεογέννητο λευκό καρχαρία. Έτσι, όταν είδε μια θυληκιά λευκή καρχαρία, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, την ακολούθησε. Λίγο μετά η μαγική στιγμή έφτασε και ένας λαμπρός και μικρός λευκός καρχαρίας αναδύθηκε στην επιφάνεια.

«Αυτή την ημέρα, ένας από αυτούς βυθίστηκε και λίγο αργότερα, εμφανίζεται αυτός ο εντελώς λευκός καρχαρίας», λέει ο Gauna, ο οποίος γράφει σαν The Malibu Artist στο διαδίκτυο. «Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε από πού ήρθε το μωρό».

Το βίντεο είναι το πρώτο στο είδος του, που αποθανατίζει ένα μικρό λευκό καρχαρία που πιθανότατα μόλις γεννήθηκε. Για αυτό τον λόγο έχει τρελάνει τους επιστήμονες καθώς για πρώτη φορά μπορούν να δουν αυτό το είδος σε τόσο νεαρή ηλικία.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω. Στο 7:30 ξεκινάει το καλύτερο μέρος. Η μαμά βυθίζεται στον ωκεανό και λίγο μετά εμφανίζεται ένας λεπτός υπολευκός καρχαρίας αναδύεται από την υαλοπράσινη θάλασσα.

Η θέαση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα σαν νεογέννητος καρχαρίας, όμως αυτό είναι θέμα χρόνου. Ο Gauna και ο βιολόγος καρχαριών, Philip Sternes του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Riverside, έγραψαν μια εργασία με τα ευρήματά τους σε επιστημονική εφημερία για να αξιολογηθούν. Σε αυτή περιγράφουν πως είναι το μικρό καρχαριάκι, μέρες ή ώρες πριν την γέννησή του.

Αυτή η μελέτη έρχεται για να προσθέσει σε μια μελέτη του 2020 για τον μικρότερο λευκό καρχαρία που έχει θεαθεί. Αυτός ήταν μόλις ένα μέτρο σε μήκος και οι επιστήμονες πίστευαν πως έιναι νεογέννητος. Όμως όλα δείχνουν πως έκαναν λάθος.

«Υπάρχουν πολλές υποθετικές περιοχές, αλλά παρά το έντονο ενδιαφέρον για αυτούς τους καρχαρίες, κανείς δεν έχει δει μια γέννηση ή ένα νεογέννητο κουτάβι στην άγρια ​​φύση», λέει ο Sternes.

“Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε για ένα κουτάβι στη φύση, καθιστώντας την περιοχή μια οριστική τοποθεσία γέννησης.”

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το μικρό μέγεθος και τα στρογγυλεμένα πτερύγια του καρχαρία, υποδηλώνουν πως γεννήθηκε λίγο πριν την εμφάνιση του drone. Ο Gauna και ο Sternes παρατήρησαν επίσης πως η λευκή μεμβράνη έφυγε καθώς το ζώο κολυμπούσε, πράγμα που υποδηλώνει πως μόλις γεννήθηκε.

«Πιστεύω ότι ήταν ένας νεογέννητος λευκός καρχαρίας που έριξε το εμβρυϊκό του στρώμα», λέει ο Sternes.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πιθανές εξηγήσεις που θα πρέπει να εξετάσουμε. Ο καρχαρίας θα μπορούσε να έχει μια άγνωστη δερματική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα το ζώο να αποβάλλει το δέρμα ή να καλύπτεται από κάποια υπόλευκη μικροβιακή ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να είναι μια σπάνια περίπτωση αλμπινισμού.

Επιστήμονες βρήκαν το τεραστιο δόντι του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών

Όμως η άνοδος στην επιφάνεια του μικρού καρχαρία, λίγο μετά την βύθιση μιας θηλυκιάς καρχαρία που έμοιαζε έγκυος, σε συνδυασμό με τον χρωματισμό στα πτερύγια, δείχνει πως  πιθανότατα το μικρό μόλις βγήκε από την κοιλιά.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι αυτά τα νερά είναι πράγματι ένα μέρος αναπαραγωγής των λευκών καρχαριών», λέει ο Sternes . «Αλλά αν συμβεί, θα θέλαμε οι νομοθέτες να παρέμβουν και να προστατεύσουν αυτά τα νερά για να βοηθήσουν τους λευκούς καρχαρίες να συνεχίσουν να ευδοκιμούν».

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο Environmental Biology of Fishes .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.