Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb  για να χαρτογραφήσουν την ιστορία των άστρων σε έναν νάνο γαλαξία χαμηλής μάζας που μοιάζει με τους γαλαξίες που γέμισαν το πρώιμο σύμπαν. Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ποσοστά σχηματισμού των άστρων έχουν αλλάξει τα τελευταία 13 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου από τότε που ξεκίνησε ο χρόνος.

O λόγος για τον WLM σε απόσταση περίπου 3 εκατομμυρίων ετών φωτός. Σχηματίζει ενεργά αστέρια και φιλοξενεί κάποια που πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. O WLM κατέχει προνομιακή θέση, επειδή η ύπαρξή του σε μια απομονωμένη γωνιά του ηλιακού μας συστήματος, έχει αποτρέψει τη βαρυτική επίδραση άλλων γαλαξιών να καταστρέψει τον αστρικό πληθυσμό του.

Επειδή γαλαξίες χαμηλής μάζας όπως αυτός πιστεύεται ότι κυριαρχούσαν στο πρώιμο σύμπαν, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για τη μελέτη των πρώιμων ρυθμών σχηματισμού άστρων. Ουσιαστικά πηγαίνουμε σε ένα είδος αρχαιολογικής ανασκαφής για να βρούμε τα αστέρια πολύ χαμηλής μάζας που σχηματίστηκαν νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος, όταν όλα ξεκινούσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγή των άστρων αυξομειωνόταν σύμφωνα με τα δεδομένα, με τον WLM να παράγει τα περισσότερα αστέρια σε μια περίοδο 3 δισεκατομμυρίων ετών που ξεκίνησε μεταξύ 2 και 4 δισεκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Αυτός ο σχηματισμός αστέρων σταμάτησε πριν αρχίσει ξανά. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την παύση σε συνθήκες που χαρακτηρίζουν το πρώιμο σύμπαν.

Το σύμπαν τότε ήταν πολύ θερμό. Πιστεύουμε ότι η θερμοκρασία του σύμπαντος κατέληξε να θερμαίνει το αέριο σε αυτόν τον γαλαξία και κατά κάποιο τρόπο σταμάτησε τον σχηματισμό άστρων για λίγο, ανέφεραν οι ερευνητές. Η περίοδος ψύξης διήρκεσε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια ο σχηματισμός των άστρων συνεχίστηκε και πάλι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.