Η Apple χθες πραγματοποίησε το WWDC Special Event Keynote και παρουσίασε το νέο iOS 14, που λανσάρει πολλά νέα χαρακτηριστικά, για τα iPhones. Πάμε να δούμε τι “δανείστηκε” το νέο iOS και η Apple από το Android και τη Google.

Μετά από 14 βασικές εκδόσεις, το iOS επιτρέπει να αλλάζεις επιτέλους τις προεπιλεγμένες εφαρμογές που χρησιμοποιείς για τα email και το άνοιγμα συνδέσμων. Η Apple δεν αναφέρθηκε καν σε αυτό το χαρακτηριστικό κατά την παρουσίαση το νέου OS.

Από τις απαρχές του Android, όλοι οι launchers υποστηρίζουν widgets. Μάλιστα, μετά από τόσα χρόνια ανάπτυξης, οι devs έχουν καταφέρει και τα widgets δεν είναι battery drainers. Τελικά, η Apple τα κατάφερε και με το iOS 14 φέρνει τα widgets στους κατόχους iPhone.

Η Apple το ονόμασε App Library, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον γνωστό app drawer που έχει το Android. Προφανώς, το App Library επιτρέπει να βλέπει ο χρήστης όλες τις εφαρμογές που έχει στο iPhone και δημιουργεί αυτόματα ομάδες εφαρμογών – κάτι που κάνουν πολλοί Android launcher. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι οι προτάσεις και οι πρόσφατα εγκατεστημένες εφαρμογές, δύο λειτουργίες που βρίσκουμε στα Pixels και κάποιους third-party launchers του Android. Οι προτάσεις, εμφανίζουν apps που ίσως θες να χρησιμοποιήσεις με βάση το που βρίσκεσαι κάθε στιγμή.

Ποιος θα το περίμενε ότι θα χρειάζονταν να φτάσει στο iOS 14 για να προσφέρει πιο μαζεμένες ειδοποιήσεις κλήσεων. Πλέον, όταν λαμβάνεις μία κλήση η ειδοποίηση δεν καταλαμβάνει όλη την οθόνη, αλλά εμφανίζεται ως ένα μικρό πλαίσιο στην κορυφή της – κάτι που το Android έχει υιοθετήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Μπορεί να το “δανείστηκε” από τη Google, αλλά το Picture-in-Picture του iOS 14 είναι καλύτερο από αυτό του Android. Σε γενικές γραμμές λειτουργεί όπως αυτό του Android, αλλά μία μεγάλη βελτίωση που έκανε η Apple είναι ότι τα παράθυρα είναι resizable και παραμένουν ενεργά πάνω από άλλες εφαρμογές και όχι μόνο τον launcher.

Λέγε με Wind Down mode, αλλά στη βάση μου είμαι το Bedtime mode. Όπως και η λειτουργία του Android που έφτιαξε η Google, όταν είναι ενεργή το iOS 14 εκτελεί κάποιες ενέργειες για να βοηθήσει τον χρήστη να χαλαρώσει, να ηρεμήσει, και να πάει για ύπνο.

Αλλαγή του UI της Siri με στόχο να επιτρέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο της οθόνης. Μπορεί αναλύοντας τις λεπτομέρειες κάποιος να καταλήξει στο ότι υπάρχουν όντως διαφορές, αλλά η βάση παραμένει η ίδια και θυμίσει το περιβάλλον του Google Assistant και ειδικά αυτό των Google Pixels.

Το Apple Maps μαθαίνει από το Google Maps – πλέον υποστηρίζει διαδρομές με ποδήλατο και εμφανίζει κάμερες ελέγχου ταχύτητας. Επίσης, η Apple δημιούργησε τη δική της εφαρμογή και λειτουργία μετάφρασης, το app μοιάζει αρκετά με το Google Translate, και η λειτουργία μετάφρασης είναι διαθέσιμη σε πολλά σημεία του iOS 14, ακόμα και τον Safari. Τώρα που είπα Safari, ο browser της Apple υποστηρίζει πλέον password monitoring, όπως ο Google Chrome.

Με το iOS 14 τα iPhone χρησιμοποιούν την αναγνώριση φωνής για την πληκτρολόγηση κειμένου, κάτι που η Google παρουσίασε στα Pixels πριν αρκετό καιρό. Επιπλέον, τα iPhone υποστηρίζουν πια mirror λειτουργία στη selfie κάμερα, ώστε τα αποτελέσματα να ταιριάζουν με αυτό που βλέπει ο χρήστης.

Τέλος, η Apple πρόσθεσε τα Instant Apps του Android, με κάποιες βελτιώσεις. Η εταιρεία ονόμασε αυτά τα apps “App Clips” και στην ουσία κάνουν ότι τα Instant Apps, επιτρέπουν τη δοκιμή εφαρμογών χωρίς εγκατάσταση. Αν δεις ότι σου αρέσει το app το κατεβάζεις. Οι βελτιώσεις αφορούν την προσθήκη QR code, την υποστήριξη NFC, και άλλα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.