Μετά από ταξίδι τριών μηνών στο διάστημα, το σκάφος SLIM της Ιαπωνίας, μπήκε με επιτυχία στην τροχιά της Σελήνης, φτάνοντας ακόμα πιο κοντά σε μια ιστορική προσσελήνωση. Το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon, έχει χαρακτηριστεί σαν Moon Sniper, καθώς μπορεί να προσσεληνωθεί σε προεπιλεγμένο σημείο, με ακρίβεια 100 μέτρων.

Το σκάφος μπήκε σε οβάλ τροχιά γύρω από το φεγγάρι στις 25 Δεκεμβρίου, περνώντας γύρω από τον βόρειο και νότιο πόλο του δορυφόρου μας. Σταδιακά η τροχιά θα γίνει πιο κυκλική, φτάνοντας προς την έναρξη της καθόδου για την προσσελήνωση

Το αν θα καταφέρει το σκάφος να προσγειωθεί, μένει να το δούμε όταν έρθει εκείνη η στιγμή, αφού οι μισές προσπάθειες που έχουν γίνει για προσσελήνωση το 2023, δεν ήταν επιτυχημένες. Τον Αύγουστο ήταν η τελευταία επιτυχημένη προσπάθεια από την Ινδία, που έγινε η τέταρτη χώρα που άγγιξε το φεγγάρι. Οι τρεις πρώτες ήταν οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα. Η σύγχρονη Ρωσία προσπάθησε να προσγειώσει δύο ρομποτικά διαστημόπλοια, χωρίς επιτυχία.

Αυτό που μας έχει μάθει η ιστορία, είναι πως αρκετοί θα αμφισβητήσουν την οποιαδήποτε προσσελήνωση και οι φωτογραφίες δεν είναι αρκετές. Έτσι, το σκάφος της Ιαπωνίας, ένωσε όλες της φωτογραφίες και μας δίνει ένα βίντεο, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, κατά την τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

“Μπορείτε να δείτε ότι το SLIM κινείται πράγματι πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια,” είπε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία στο X, πρώην Twitter, σύμφωνα με μετάφραση της Google.

Φυσικοί σχεδίασαν ένα πείραμα που μετατρέπει το φως σε ύλη!

Η αποστολή SLIM εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima στην Ιαπωνία στις 7 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προσγειωθεί κοντά στον κρατήρα Shiaoli στις 20 Ιανουαρίου. Στόχος είναι να πετύχει το σημείο προσσελήνωσης με απόκλιση κάτω των 100 μέτρων, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Συνήθως οι στόχοι προσγείωσης έχουν αποκλίσεις πολλών χιλιομέτρων.

SLIM σελήνη

Αν τα καταφέρει η Ιαπωνία, θα νικήσει τις ΗΠΑ που έχουν στείλει ήδη σκάφος προς το φεγγάρι και θα κάνει προσπάθεια προσσελήνωσης μεταφέροντας φορτίο στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης. Τον Απρίλιο, η Ιαπωνική iSpace προσπάθησε να προσγειωθεί στο φεγγάρι, αλλά συνετρίβη λόγω έλλειψης καυσίμων.

Για αρκετά χρόνια, η ανθρωπότητα δεν έχει πατήσει ξανά στο φεγγάρι, όμως αυτό αλλάζει τον τελευταίο καιρό. Η αποστολή Artemis της NASA, ωθεί περισσότερα έθνη και ιδιωτικές εταιρίες, να κάνουν το βήμα για την κατάκτηση της Σελήνης. Η NASA πιστεύει πως θα βρούμε νερό, οξυγόνο και καύσιμα πυραύλων, που θα είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση βάσεων στο φεγγάρι. Οι βάσεις αυτές, εκτός από απίστευτοι προορισμοί, θα είναι και μια στάση στον δρόμο προς τον Άρη ή και άλλους πλανήτες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.