Το proof of stake είναι ένας διαφορετικός τρόπος για την επικύρωση των συναλλαγών και την επίτευξη της κατανεμημένης συναίνεσης σε ένα blockchain.
Είναι ακόμα ένας αλγόριθμος, και ο σκοπός είναι ο ίδιος της νοοτροπίας του proof of work (δείτε εδώ) αλλά η διαδικασία για την επίτευξη του στόχου είναι αρκετά διαφορετική.
Η πρώτη ιδέα της proof of stake προτάθηκε στο φόρουμ bitcointalk το 2011, αλλά το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο ήταν το Peercoin το 2012, μαζί με το ShadowCash, το Nxt, το BlackCoin, το NuShares / NuBits, το Qora και το Nav Coin.
Σε αντίθεση με το proof of work, όπου ο αλγόριθμος επιβραβεύει τους miners που επιλύουν μαθηματικά προβλήματα με στόχο την επικύρωση των συναλλαγών και τη δημιουργία νέων μπλοκ, με τo proof of stake, ο δημιουργός ενός νέου μπλοκ επιλέγεται με ντετερμινισμό, ανάλογα με τον πλούτο, που επίσης ορίζεται ως stake.
Γιατί το proof of stake να είναι ίσως καλύτερη λύση
Η κοινότητα του Ethereum και ο δημιουργός της, Vitalik Buterin, σχεδιάζουν να κάνουν μια μετάβαση από τo proof of work στo proof of stake.
Σε μια κατανεμημένη συναίνεση-βασισμένη στo proof of work, οι miners χρειάζονται πολλή ενέργεια. Μια συναλλαγή Bitcoin απαιτούσε την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με την τροφοδοσία 1,57 αμερικανικών νοικοκυριών για μία ημέρα (δεδομένα από το 2015).
Και αυτά τα ενεργειακά κόστη πληρώνονται με νομίσματα fiat, οδηγώντας σε μια σταθερή πτωτική πίεση στην αξία του ψηφιακού νομίσματος.
Σε πρόσφατη έρευνα, οι εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν ότι οι συναλλαγές bitcoin μπορούν να καταναλώσουν την ίδια ηλεκτρική ενέργεια με τη Δανία μέχρι το 2020.
Οι προγραμματιστές ανησυχούν πολύ για αυτό το πρόβλημα και η κοινότητα του Ethereum θέλει να εκμεταλλευτεί τη μέθοδο proof of stake για μια πιο πράσινη και φθηνότερη κατανεμημένη μορφή συναίνεσης.
Επίσης, οι ανταμοιβές για τη δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος είναι διαφορετικές: με τo proof of work, ο miner μπορεί ενδεχομένως να μην αποκομίσει κανένα από το νόμισμα που εξορύσσεται.
Στο proof of stake, οι δημιουργοί είναι πάντα εκείνοι που κατέχουν τα νομίσματα που κόπηκαν.
Ίσως να είναι ασφαλέστερο
Οποιοδήποτε σύστημα υπολογιστών θέλει να είναι ελεύθερο από επιθέσεις τρίτων, ειδικά εάν η υπηρεσία σχετίζεται με χρήματα.
Οπότε το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν το proof of stake είναι ασφαλέστερο από το proof of work.
Οι ειδικοί ανησυχούν γι ‘αυτό και υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές στην κοινότητα.
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα proof of work, οι κακοί φορείς αποκόπτονται χάρη σε τεχνολογικά και οικονομικά αντικίνητρα.
Στην πραγματικότητα, ο προγραμματισμός μιας επίθεσης σε ένα δίκτυο PoW είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστείτε περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορείτε να κλέψετε.
Αντίθετα, ο υποκείμενος αλγόριθμος PoS πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αδιαπέραστος, διότι, χωρίς ειδικές κυρώσεις, η απόδειξη του δικτύου με βάση τα πονταρίσματα θα μπορούσε να είναι φθηνότερη για να καταστρατηγηθεί.
Για να λύσει αυτό το ζήτημα, ο Buterin δημιούργησε το πρωτόκολλο Casper, σχεδιάζοντας έναν αλγόριθμο που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο κάποιων περιστάσεων υπό τις οποίες ένας κακός επικυρωτής μπορεί να χάσει την κατάθεσή του.
Εξήγησε: “Ο οικονομικός ορισμός επιτυγχάνεται στο Casper, απαιτώντας από τους επικυρωτές να υποβάλουν καταθέσεις για συμμετοχή και να αφαιρέσουν τις καταθέσεις τους, αν το πρωτόκολλο καθορίσει ότι ενήργησαν με κάποιο τρόπο που παραβιάζει ορισμένους κανόνες (« περικοπές »).
Οι συνθήκες περικοπής αφορούν τις παραπάνω συνθήκες ή τους νόμους στους οποίους ο χρήστης δεν πρέπει να σπάσει.
Συμπερασματικά
Χάρη σε συστήματα ελέγχου PoS, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους ισχύ οι επικυρωτές, επειδή οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητές τους είναι ο συνολικός αριθμός των δικών τους κερμάτων και η τρέχουσα πολυπλοκότητα του δικτύου.
Επομένως, αυτή η πιθανή μελλοντική μετάβαση από PoW σε PoS μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- εξοικονόμηση ενέργειας
- Ένα πιο ασφαλές δίκτυο, καθώς οι επιθέσεις καθίστανται ακριβότερες: εάν ένας χάκερ επιθυμεί να αγοράσει το 51% του συνόλου των κερμάτων, η αγορά αντιδρά με γρήγορη επανεκτίμηση των τιμών.
Με αυτόν τον τρόπο, το CASPER θα είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας καταθέσεων που βασίζεται σε ένα σύστημα οικονομικής συναίνεσης. Οι κόμβοι (ή οι επικυρωτές) πρέπει να καταβάλουν εγγύηση για να αποτελέσουν μέρος της συναίνεσης χάρη στη δημιουργία νέων μπλοκ. Το πρωτόκολλο Casper θα καθορίσει το συγκεκριμένο ποσό των ανταμοιβών που έλαβαν οι επικυρωτές χάρη στον έλεγχο των καταθέσεων ασφαλείας.
Εάν ένας επικυρωτής δημιουργήσει ένα “μη έγκυρο” μπλοκ, η κατάθεση ασφαλείας του θα διαγραφεί, καθώς και το προνόμιο του να είναι μέρος της συναίνεσης του δικτύου.
Με άλλα λόγια, το σύστημα ασφαλείας Casper βασίζεται σε κάτι σαν στοιχήματα. Σε ένα σύστημα που βασίζεται σε PoS, τα στοιχήματα είναι οι συναλλαγές που, σύμφωνα με τους κανόνες συναίνεσης, θα ανταμείψουν τον επικυρωτή τους με ένα χρηματικό έπαθλο μαζί με κάθε αλυσίδα που έχει στοιχηματίσει ο επικυρωτής.
Έτσι, ο Casper βασίζεται στην ιδέα ότι οι επικυρωτές θα στοιχηματίζουν σύμφωνα με τα στοιχήματα των άλλων και θα αφήσουν θετικές ανατροφοδοτήσεις που θα επιταχύνουν τη συναίνεση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.