Αν ο low memory killer ενεργοποιείται πολύ συχνά, η συνολική εμπειρία του χρήστη θα επηρεαστεί. Στη χειρότερη περίπτωση, κάθε φορά που αφήνεις μια εφαρμογή για να ξεκινήσεις μια νέα, η προηγούμενη θα “σκοτωθεί” για να γίνει χώρος για την καινούργια. Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο πάνω από το οποίο μια εφαρμογή αφαιρείται για να γίνει χώρος για μια νέα. Από τη στιγμή που το app είναι παλιό, υπό την έννοια ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα, ο χρήστης δεν θα διαπιστώσει ότι αφαιρέθηκε από τη μνήμη. Όταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, η συχνότητα των εφαρμογών που αφαιρούνται μικραίνει, καθώς δεν θα κάνει την διαφορά στην εμπειρία χρήσης.

Για να δούμε όμως ποιες εφαρμογές σκοτώνονται, μαζί με την ποσότητα της διαθέσιμης RAM, αλλά και πόση χρησιμοποιούν τα apps που τρέχουν, το androidauthority έγραψε μια εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί το Android Debug bridge. Εν ολίγοις, υπάρχουν τρεις κατηγορίες εφαρμογών. Τα standard apps χρησιμοποιούν μεταξύ 130-400MB RAM, πρόκειται για εφαρμογές όπως Youtube και WhatsApp καθώς και παιχνίδια όπως Crossy Road και Candy Crush.

Στη συνέχεια υπάρχουν εφαρμογές media που φορτώνουν πολλές εικόνες και επομένως χρησιμοποιούν περισσότερη RAM. Εδώ θα βρεις τίτλους όπως το Google Photos και το Instagram. Αυτά τα apps χρησιμοποιούν μεταξύ 400MB-700MB. Και τέλος, υπάρχει η κατηγορία με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη μνήμη, όπως παιχνίδια σαν τα Need for Speed: No Limits ή PUBG Mobile που μπορεί να ξοδέψουν από 800MB ως 1152MB. Και εδώ ανήκει και ο Chrome με 3 ανοιχτά tabs. Το μέγεθος της μνήμης που χρησιμοποιείται στη συσκευή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ποιες εφαρμογές τρέχεις.

Πόση RAM έχω;

Κάθε Android smartphone έρχεται με μια fixed ποσότητα RAM. Είναι μέρος της motherboard του τηλεφώνου και δεν είναι αναβαθμίσιμη. Το Pixel 3 έχει 4GB, το Note 9 (128GB) έχει 6GB και το OnePlus 6T έχει 8GB. Από την μεριά του το OnePlus 6T McLaren edition έχει 10GB και το  Lenovo Z5 Pro GT έχει 12GB. Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι μέγεθος μνήμης έχει το τηλέφωνό σου, απαραίτητο είναι και να γνωρίζεις πόση είναι διαθέσιμη για τρέξιμο εφαρμογών. Παρακάτω ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει μερικές συσκευές με την εγκατεστημένη RAM και την διαθέσιμη. Η διαθέσιμη (available), είναι αυτή που είναι διαθέσιμη για την εκκίνηση νέων εφαρμογών, χωρίς το swapping.

Τα Mate 8 και Pixel 3, όπως και το Note 8, καθιστούν το 50% της εγκατεστημένης, διαθέσιμη για τις εφαρμογές των χρηστών. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται λίγο με το Note 9 και το OnePlus 6T, με το τελευταίο να προσφέρει 66% της εγκατεστημένης RAM στο χρήστη. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα χρήσης zRAM σε κάθε κατασκευαστή. Το Mate 8 επιλέγει μόλις 0.5GB swap, ενώ το Note 8 έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί 2.5GB. Η OnePlus έχει τόση αυτοπεποίθηση που δεν χρησιμοποιεί καθόλου swap.

Μια συσκευή σαν το Pixel 3 XL, μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον 5 κανονικά apps στη μνήμη χωρίς swapping. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μεταβείς μεταξύ των Youtube, WhatsApp, Spotify, Candy Crush και Google Play χωρίς να ανησυχείς. Αν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς περισσότερες εφαρμογές, τότε το Pixel 3XL θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πιο επιθετικά το swap για να σου απελευθερώσει μνήμη.

Από την άλλη μεριά, το Note 8 και το Note 9 έχουν 6GB RAM με 2.5GB διαθέσιμα στον χρήστη στο Note 8 και 3.5GB στο Note 9. Και τα δυο έχουν τουλάχιστον 2GB swap space. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να εναλλάξεις μεταξύ ενός ιδιαίτερου απαιτητικού παιχνιδιού (ή του Chrome), ή μιας media εφαρμογής όπως το Instagram και 5 ή περισσότερα standard apps θα παραμείνουν στη μνήμη. Αν χρησιμοποιήσεις περισσότερες εφαρμογές, το τηλέφωνο θα ξεκινήσει τη χρήση περισσότερου swap χώρου. Με άλλα λόγια, αυτό αυξάνει τον αριθμό των εφαρμογών που παραμένουν στη μνήμη ακόμη περισσότερο.

Τα 6GB smartphones μπορούν να πραγματοποιήσουν εναλλαγή μεταξύ μιας ντουζίνας εφαρμογών ή και περισσότερες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ιδιαίτερα απαιτητικών, χωρίς να κάνουν reload. Και εδώ είναι η απαρχή της χρυσής τομής. Τα συνήθη apps παραμένουν στη μνήμη για μεγάλες χρονικούς περιόδους και η εμπειρία του multitasking είναι σε υψηλά επίπεδα, τον περισσότερο χρόνο.Και τα  8GB σου επιτρέπουν να έχεις ακόμη περισσότερες εφαρμογές χωρίς reloading. Πάνω από 8GB; Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Ακόμη και σε ένα τηλέφωνο με 3GB, η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στα ποια apps η συσκευή μπορεί να τρέξει, αλλά σε πόσα apps μπορεί ταυτόχρονα να κρατήσει στη μνήμη.

Ελπίζουμε οι κατασκευαστές να αφήσουν την RAM και να επικεντρωθούν σε πιο ουσιώδη χαρακτηριστικά του design των smartphones.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.