Η παγκόσμια αγορά smartphone συσκευών βρίσκεται σε πτωτικά επίπεδα, με το 2018 να είναι το πρώτο έτος χωρίς αύξηση στη συνολική διάθεση συσκευών παγκοσμίως. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι smartphone κατασκευαστές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στη πράξη ορισμένοι τα πηγαίνουν καλύτερα από τους άλλους.

Ένας από τους κύριους λόγους που οι πωλήσεις smartphone συσκευών βρίσκονται σε πτωτική πορεία, είναι ότι οι χρήστες τείνουν να κρατήσουν τα smartphones για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάποιοι μάλιστα, αλλάζουν το smartphone τους κάθε τρία χρόνια. Οι κατασκευαστές θα ήθελαν αυτή η περίοδος να είναι πιο μικρή, ιδανικά ένα χρόνο. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Και πάλι όμως τρία χρόνια είναι μεγάλο χρονικό και ο κάθε κατασκευαστής θα ήθελε να είναι πιο σύντομο, ιδανικά ένας χρόνος. Επομένως, τι μπορεί να κάνει τον κόσμο να αγοράσει smartphone πιο συχνά;

Μεγαλύτερες αναβαθμίσεις μεταξύ των γενιών

Αυτή είναι η πιο προφανής λύση. Αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση μιας νέας συσκευής και το τελευταίο και πιο πρόσφατο flagship είναι τρεις φορές πιο γρήγορο από εκείνο που είχες αγοράσει πριν μερικά χρόνια, ενώ λαμβάνει φωτογραφίες που είναι πολύ καλύτερες από οτιδήποτε έχεις δει μέχρι σήμερα, θα είσαι περισσότερο πρόθυμος να ξοδέψεις τα χρήματα που κέρδισες με τόσο κόπο για την αγορά μιας τέτοιας συσκευής.

Φυσικά τα upgrades σημαίνουν επίσης και νέα χαρακτηριστικά. Στη πράξη, λαμβάνουμε πρόσθετα features που είναι ωραίο να έχεις, αλλά από την άλλη δεν θα καταλάβεις ότι λείπουν. Αναφερόμαστε σε χαρακτηριστικά, όπως η τρίτη, τέταρτη, πέμπτη κάμερα και marketing features όπως η αντίστροφη φόρτιση.

Κάνοντας νέα μοντέλα πιο προσιτά

Μια άλλη λογική εξέλιξη της μειωμένης ζήτησης, είναι η μείωση στη τιμή. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι τιμές των flagship smartphone συσκευών έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται, ξεπερνώντας τα 1.000 δολάρια. Οι κατασκευαστές smartphone συσκευών βασίζονται στις μηνιαίες καταβολές που μεγάλο μέρος του κόσμου επιλέγει ως τρόπο αποπληρωμής των συσκευών, ιδίως μαζί με τους παρόχους στις ΗΠΑ. Εξάλλου, τι είναι 10 δολάρια το μήνα; Φυσικά, και οι χαμηλές τιμές αλλάζουν ριζικά την κατάσταση. Ίσως δούμε μια σταθεροποίηση τιμών, αλλά μόλις οι κατασκευαστές φθάσουν σε ένα συγκεκριμένο price point, θα κάνουν τα πάντα να μην κατέβουν κάτω από αυτό.

Προσφέροντας πλήθος διαφορετικών designs

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα OnePlus. Θέλεις ένα τηλέφωνο χωρίς εγκοπή και με μικρά bezels; Πάρε το OnePlus 5T. Θες μια κανονική εγκοπή; Το 6 είναι για εσένα. Μήπως προτιμάς μια εγκοπή σε μέγεθος σταγόνας; Το 6T είναι για εσένα. Και σε μερικούς μήνες αναμένουμε η εταιρεία να διαθέσει smartphone με pop up κάμερα. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι οι κατασκευαστές πειραματίζονται με διαφορετικά designs και κάτι τέτοιο δεν έχει ιδιαίτερο ρίσκο αν έχεις πιο βραχυχρόνιους κύκλους διάθεσης συσκευών, όπως κάνει η OnePlus. Βέβαια, δεν θα αρέσουν σε όλους οι επιλογές του design, αλλά αν οι φανατικοί οπαδοί της OnePlus γνωρίζουν ότι το επόμενο μοντέλο θα προσφέρει κάτι διαφορετικό, είναι πιο πιθανόν να περιμένουν από το να μεταβούν σε άλλο brand.

Οι εταιρείες πλέον πειραματίζονται πιο συχνά με το design. Από τα ασυνήθιστα aspect ratios, όπως το νέο Xperia 1, σε διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας edge to edge οθόνης. Δευτερεύουσες οθόνες, sliding μηχανισμοί κτλπ.

Εστίαση στις υπηρεσίες

Με τον τρόπο με τον οποίο το βλέπουμε να συμβαίνει αυτή τη στιγμή από την Apple. Οι υπηρεσίες της εταιρείας αυξάνουν σημαντικά τα έσοδα τα τελευταία χρόνια και παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα συνολικά έσοδα. Ήδη γνωρίζουμε ότι η Apple σχεδιάζει να διαθέσει νέες υπηρεσίες φέτος, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των χρηστών. Σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και καθώς τα hardware specs των τηλεφώνων δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο, αυτές αποτελούν ένα μέσο πρόσβασης στο οικοσύστημα του κατασκευαστή.

Υπάρχει και μια άλλη στρατηγική που έχουμε δει να παίζει πολλές φορές, και πιο πρόσφατα με την διάθεση των Samsung Galaxy S10 συσκευών. Η Samsung προσέφερε εκπτώσεις ως 550 δολάρια, ανάλογα με την συσκευή που αποσύρεις. Αν και κάτι τέτοιο φαντάζει ελκυστικό, οι εκπτώσεις αυτές είναι πιο χρήσιμες αν σκοπεύεις να πουλήσεις την συσκευή σου, επομένως δεν εξοικονομείς τόσα χρήματα, όσο σου προσφέρει ευκολία.  Ακόμη ένας τρόπος είναι η προσφορά δωρεάν προϊόντων, όπως τα Galaxy Buds.

Θα θυμάστε ότι η Apple επιβράδυνε τις παλαιότερες iPhone συσκευές και ιδιαίτερα εκείνες με μπαταρίες που είχαν φθαρεί. Η πρακτική αυτή αποκαλύφθηκε, ύστερα από ανεξάρτητη έρευνα και αναδημοσιεύτηκε από εκατοντάδες ιστοσελίδες, μέχρι που η Apple τελικά το παραδέχθηκε. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο αυτό ήταν σκόπιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.