Η αγορά των smartphones είναι σε πτώση και συγκεκριμένα γύρω στο 12% μείωση στις πωλήσεις παγκοσμίως σε σχέση με πέρσι. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Χάσαμε το ενδιαφέρον μας ή μήπως είμαστε πλέον φτωχοί για να πάρουμε καινούριο; Ίσως και τα δύο!

Το γενικότερο κλίμα της περιόδου που διανύουμε, είναι πως βλέπω τον κόσμο γύρω μου να κρατάει όλο και παλιότερα μοντέλα, από τους φίλους μου μέχρι τους υπαλλήλους στα καταστήματα που πηγαίνω. Γιατί όμως ο κόσμος κρατάει ένα τηλέφωνο για 2 ή τρία χρόνια πλέον; Τα νέα για το νέο iPhone ή το νέο Galaxy S δεν έχουν το ενδιαφέρον που είχαν μερικά χρόνια πριν. Θυμάμαι στην ανακοίνωση του Galaxy S6, η σελίδα έσπαγε το ρεκόρ της σε επισκεψιμότητα μόνο από το άρθρο της ανακοίνωσης. Όταν ανακοινώθηκε το Galaxy S22 ήταν απλά μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Ίσως φταίει που τα smartphones για πάνω από 10 χρόνια είναι στην καθημερινότητά μας και κάπως τα συνηθίσαμε, οπότε δεν μας κάνουν αίσθηση. Όμως αυτό θα ήταν λίγο βιαστικό συμπέρασμα και δεν δείχνει τους λόγους που έχουμε αυτή τη μείωση.

Τα τηλέφωνα έχουν γίνει πολύ ακριβά

… ή εμείς δεν έχουμε πλέον την ίδια αγοραστική δύναμη. Από την στιγμή που έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των €1000 ανά τηλέφωνο, τα πράγματα άλλαξαν (ευχαριστούμε Apple…) και το smartphone δεν έγινε προσιτό στις μάζες. Πριν αυτή την περίοδο η μεσαία κατηγορία ήταν στα 150-300 ευρώ και όχι στα 300-600 ευρώ που είναι σήμερα, οπότε ο καθένας μπορούσε να έχει ένα αξιοπρεπέστατο τηλέφωνο με πολύ λίγα χρήματα. Σήμερα οι συσκευές των 250 ευρώ, πόσο μάλλον αυτές των 100 ευρώ, ανήκουν στην μικρή κατηγορία. Κάποτε με 700 ευρώ έπαιρνες την κορυφαία συσκευή μια εταιρίας και τα είχες όλα, τώρα θέλεις τα διπλάσια για να φτάσεις την τιμή ενός Galaxy S22 Ultra ή ενός iPhone 13 Pro Max. Όλα αυτά έγιναν παράλογα για τον καθημερινό άνθρωπο, την στιγμή που οι μισθοί παγκοσμίως δεν διπλασιάστηκαν αυτά τα 5-6 χρόνια παγκοσμίως, πόσο μάλλον για την χώρα μας.

Η τεράστια άνοδος των τιμών είναι κάτι ιδιαίτερα περίεργο. Οι διαδικασίες παραγωγής έχουν γίνει πιο οικονομικές, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ αυτά τα χρόνια και όμως οι τιμές έχουν τρομερή άνοδο. Φταίει ο Covid και η  έλλειψη σε κυκλώματα; Πιθανότατα όχι, καθώς οι τιμές είχαν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν από πριν. Φταίει ο παγκόσμιος πληθωρισμός; Μέχρι ένα σημείο ναι, αλλά διπλασιασμός τιμών μέσα σε μια πενταετία δεν βγάζει νόημα. Όλα αυτά όμως κάνουν τον καταναλωτή να ελκύεται περισσότερο από ένα iPhone 11 ή ένα Galaxy S10, παρά από τα νέα ή ακόμα και τα περσινά μοντέλα. Έχουμε φτάσει στην εποχή που παίρνουμε λιγότερα με ένα τηλέφωνο (φορτιστής, ακουστικά κτλ) από ότι παίρναμε πριν και το βαφτίσαμε περιβαλλοντική μέριμνα, όμως αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Τα τηλέφωνα έχουν γίνει τρομερά ικανά

Η τεχνολογία στα smartphones αναπτύχτηκε δραματικά και πλέον μια συσκευή μεσαίας κατηγορίας είναι ικανή να κάνει τα πάντα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο καθημερινός χρήστης δεν θα κάνει μαθηματική μοντελοποίηση στο κινητό του για να χρειάζεται τόσο μεγάλες επιδόσεις. Ο χρήστης θέλει απλά πράγματα και μια συσκευή μεσαίας κατηγορίας ακόμα και από πέρσι, του προσφέρει τις επιδόσεις για να κάνει όλα όσα χρειάζεται. Οπότε ποιος ο λόγος για να αλλάξει κάποιος τηλέφωνο αν δεν έχει σπάσει το προηγούμενο και ακόμα βαστάει;

Το Hardware και το software είναι τόσο ικανό που κάνουμε τα πάντα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η μπαταρία δεν χάνει πάνω από 5%, αν είμαστε λίγο προσεκτικοί, στα 2 χρόνια. Αν δεν χαλάσει το κινητό, ο καθημερινός χρήστης δεν βρίσκει λόγο να αναβαθμίσει.

Οι απαιτήσεις του software δεν έχουν ανέβει τόσο δραματικά ώστε να απαιτούν μεγάλες επιδόσεις και αυτό ίσως είναι ένα πρόβλημα των εταιριών, που έχουν την ιπποδύναμη να κάνουν τρομερά πράγματα, όμως μένουν στα βασικά, που ίσως πουλάνε περισσότερο. Ο καθένας μας έχει μια συσκευή που μπορεί να παράγει τρομερά γραφικά, αλλά καμία εταιρία δεν έχει φέρει ένα παιχνίδι που να αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες. Έχουμε όλοι μια εν δύναμη κονσόλα στην τσέπη μας, που μπορεί να προβάλει το περιεχόμενο σε τηλεόραση και κανείς δεν το κάνει, την στιγμή που κλαιγόμαστε πως δεν υπάρχουν κονσόλες στην αγορά. Και ναι οι GPUs των smartphones μπορούν να παράγουν γραφικά καλύτερα ακόμα και από κάποιες κονσόλες του σήμερα.

Αλλά δεν είναι απαραίτητο να μείνουμε στο gaming, υπάρχουν ένα σωρό κλάδοι που μπορεί ένα τηλέφωνο να είναι χρήσιμο, όπως τα multimedia και η δημιουργία τους. Αν μπορεί να τρέξει η Samsung στον Snapdragon Gen 1 το Luma Fusion, για βίντεο rendering, γιατί μα μην μπορούμε να το κάνουμε εύκολα σε κάθε τηλέφωνο; Προσωπικά δεν θα με χάλαγε καθόλου να μπορώ να κάνω μοντάζ on the go από το κινητό μου, ειδικά τώρα στην εποχή του Cloud, όπου μπορώ να συνεχίσω σε όποια άλλη συσκευή επιθυμώ.

Έχουμε έναν πολύ δυνατό υπολογιστή στην τσέπη μας, αλλά οι ίδιες οι εταιρίες δεν μας δίνουν τα μέσα για να το αξιοποιήσουμε. Οπότε δεν υπάρχει και λόγος για να αναβαθμίσουμε.

Το Smartphone δεν αποτελεί πλέον κοινωνικό status

Για εμένα ποτέ δεν ήταν, όμως για την γενιά μου, που πλέον είναι κοντά στα 40, κάποτε ήταν. Ζήσαμε στις εποχές που ερχόντουσαν τα πρώτα τηλέφωνα στην αγορά με τεράστιο κόστος και που τα είχαν μόνο λίγοι. Αυτό από μόνο του είχε κάνει τα τηλέφωνα σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης στα μάτια του κόσμου, άσχετα με το αν δεν ήταν ποτέ. Τώρα, που πολλες συσκευές μοιάζουν αρκετά με τον προκάτοχό τους, ο κόσμος δεν βρίσκει λόγο να αλλάξει, αφού κανείς δεν θα καταλάβει την διαφορά. Τουλάχιστον όχι όσοι δεν ασχολούνται με την τεχνολογία. Πόσοι μπορούν να ξεχωρίσουν το iPhone 11, από το 12 και το 13;

iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro

Εκτός από το κοινωνικό status, για την δική μου γενιά τα smartphones ήταν κάτι μαγικό και κάτι πολύ ξεχωριστό. Οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει θεωρώντας το κινητό κάτι συνηθισμένο. Δεν χρειάστηκε ποτέ να μάθουν τι είναι το καρτοτηλέφωνο ή το τηλέφωνο με τον κερματοδέκτη, οπότε το να έχεις κινητό δεν είναι κάτι ξεχωριστό για εκείνους. Σήμερα το να έχεις κινητό είναι όπως το να έχεις παπούτσια, με την διαφορά πως αν σπάσει το κινητό θα πάθουμε ένα mini εγκεφαλικό και θα τρέξουμε να το αντικαταστήσεις. Όμως δεν θα τρέξουμε να το αντικαταστήσουμε όταν βγει καινούρια συσκευή όπως παλαιότερα, κυρίως γιατί το κόστος είναι μεγάλο και διανύουμε περίεργες εποχές.

Εγώ είμαι με περσινή συσκευή σαν βασική

Ναι η δουλειά μου επιβάλει να χρησιμοποιώ ότι πιο πρόσφατο κυκλοφορεί στην αγορά. Όμως το να στήνω κάθε εβδομάδα καινούρια συσκευή δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν αυτή η συσκευή μετά από λίγο πρέπει να επιστραφεί στην εταιρία. Έτσι έχω μείνει με ένα OnePlus 9 Pro και κάθε τόσο το αλλάζω με ένα P30 Pro, που είναι στημένο και έτοιμο για χρήση ήδη. Απλά αλλάζω την SIM. Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξω τηλέφωνο αυτή την χρονιά, αφού και τα δύο τηλέφωνα κάνουν όλα όσα θέλω χωρίς πρόβλημα. Παράλληλα έχω και ένα iPhone 12 σαν δεύτερο για, καθαρά για να κρατάω επαφή με τα νέα από το στρατόπεδο του iOS.

oneplus 9 pro update oxygenos 12

Από την στιγμή που η μπαταρίες τους είναι σε καλή κατάσταση και από hardware είναι ακόμα και σήμερα πολύ δυνατές συσκευές, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσω κάτι καινούριο, πόσο μάλλον να φάω μερικές ώρες για να στήσω εκ νέου συσκευή. Αλλά εγώ δεν αποτελώ σίγουρα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έχοντας πρόσβαση σε όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν. Αν δεν είχα αυτή την δυνατότητα όμως, πιθανότατα και εγώ δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να σκεφτώ την αγορά κάποιας νέας συσκευής, πέρα από την προσωπική λατρεία με ότι έχει να κάνει με τεχνολογία.

Συμπεράσματα

Οι περισσότεροι δεν αλλάζαν τηλέφωνο κάθε χρόνο, καθώς δεν είμαστε σε χώρα που υπάρχουν επιδοτήσεις από τους παρόχους. Τώρα όμως με την οικονομική αβεβαιότητα στην χώρα και την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, κανείς δεν αισθάνεται ασφαλείς να επενδύσει μια μικρή περιουσία για ένα τηλέφωνο. Φυσικά υπάρχουν οι Techmaniacs που παρακολουθούν ότι έχει να κάνει με την τεχνολογία, όμως είναι αρκετοί που σταμάτησαν να ασχολούνται με τα smartphones, γιατί απλά δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην τα αποκτήσουν.

Αν και όταν επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής, μετά την πανδημία και την κρίση, θα έχουμε και επιστροφή στο ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτή την τεχνολογία ή απλά όταν βγει κάτι νέο που θα γίνει και αναγκαίο.

Εσείς τι γνώμη έχετε; Πότε αγοράσατε το τηλέφωνό σας και πότε σκοπεύετε να το αντικαταστήσετε.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Το κείμενο ήταν αρκετά μεγάλο και σας ευχαριστώ που το διαβάσατε. Είναι οι σκέψεις που έχω εδώ και καιρό. Σύντομα θα μιλήσω και για τις υπόλοιπες σκέψεις μου σε θέματα τεχνολογίας και ίσως από αυτό βγει μια μόνιμη στήλη στο Techmanics.gr.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

28 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προφανώς ο κόσμος έχει αρχίσει να σκέφτεται πριν αγοράσει…. Οταν οι εταιρείες δεν περιμένουν ούτε χρόνο για να βγάλουν το επόμενο μοντέλο μιας σειράς και αυτό μπορεί να είναι ακόμη και χειρότερο βλέπε πισωγύρισμα σε επεξεργαστή κτλπ δεν υπάρχει κανένας πια λόγος να επένδυσει σε τηλ. Επίσης προσωπικά που είναι αδιανόητο να έρχονται τα τηλέφωνα χωρίς τους φορτιστές ή τα ακουστικά τους μιλάμε για τηλέφωνα 1500 ευρώ… Οι εταιρείες μπορεί σχεδόν όλες να έχουν μια κοινή τάση στις θύρες φόρτισης αλλά ρε παιδιά όταν μια εταιρεία βγάζει 60w φόρτιση τι ακριβώς θα κάνεις με τον παλιό 15w φορτιστή σου??? Την τελευταία βδομάδα ψάχναμε κινητό με ένα φίλο το οποίο κινητό έφτανε τα 500 ευρώ και άμα έπαιρνες φορτιστή και μια θήκη ήθελες ένα ακόμη 50αρι δηλαδή για ποιον λόγο να βγάλουμε το πιο απαραίτητο πράγμα που χρειάζεται το κινητό τον φορτιστή! Μην μου πείτε για το περιβάλλον γιατί ξεκάθαρα δεν γίνεται γιαυτό….. Γνώμη αυτήν η μειώσει στις αγορές ας γίνει τροφη για σκέψη στις εταιρείες….

  2. Εύστοχο το σχόλιό σου, αλλά πέραν των δύο περιπτώσεων υπάρχει και η περίπτωση της ευχρηστίας. Για μένα με τα μεγάλα δάχτυλα θέλω κάτι μεγαλύτερο από Honor 9X που έχω, όπως το Vivo X Note ή άλλο αντίστοιχο.

  3. Πήρα πέρσι το S20 5g.
    Είχα το S9 το οποίο έκανε όλα όσα εγώ χρειαζόμουν.
    Πήρα καινούριο για το 5g μόνο και με χρι να χαλάσει δεν νομίζω να ξανά αλλάξω.
    Πολύ εύστοχο άρθρο.

  4. Στόχος από δω και πέρα θα έπρεπε να είναι, με τόσο δυνατά μηχανήματα, η εύκολη και φθηνή επιδιόρθωση συσκευών και η επαναχρησιμοποίηση. Να μπορεί να αυξηθεί με ευκολία ο κύκλος ζωής μιας συσκευής. Ας είναι ακριβές οι συσκευές, τα “ανταλλακτικά” να είναι φθηνά ούτως ώστε όταν χαλάει κάτι να μη με συμφέρει να πάρω καινούρια συσκευή από το να επιδιορθώσω την παλιά.
    Προφανώς, αυτό που λέω δεν ισχύει τόσο στις ακριβές συσκευές αλλά στις πιο φθηνές. Όμως, πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται αυτή η κουλτούρα, ειδικά εδώ σε μας στην Ευρώπη.

  5. Στεγαση,θερμανση,τροφη εχουν πολλαπλασιαστει σε κοστος οπως και ο πληθωρισμος. Ο κοσμος πρώτα θα κοψει απ τα μη απαραιτητα αγαθα για να ανταπεξελθει. Επισης ανεβαινουν και οι τιμες των smartphones λογω components, μεταφορικων κτλ. και σε συνδυασμο με τη μειωμενη ζητηση αυξανουν κι αλλο τις τιμες για να βγαλουν κερδος. Οι εταιρειες μειωνουν την παραγωγή και τη μεταφερουν στις χωρες τους. Η οικονομικη κριση θα ειναι μεγαλυτερη τα επομενα χρονια. Οσο υπαρχουν αυτες οι αρνητικες προοπτικες,ποιος θα παει να αγορασει smartphone. Που καλύτερα αν σκοπεύει,να το κανει το συντομοτερο δυνατο γιατι του χρόνου οι τιμες θα είναι ακομη πιο παραλογες

  6. Πρόσθεσε και την αγορά των μτχ, που βρίσκεις τέλειο κινητό προσεγμένο σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

  7. Η δική μου πρακτική (όχι μόνο για το κινητό μου, αλλά και για άλλα είδη όπως πχ αυτοκίνητο, μηχανή) είναι, ότι δουλεύει δεν το πειράζουμε. Γιατί να αλλάξω κάτι που δουλεύει αξιοπρεπως και κάνει τη δουλειά μου; Προτιμώ να ξοδεύω τα λεφτά μου σε καθημερινές υποχρεώσεις και απολαύσεις, όπως πχ σε σουβλάκια, απο το να πληρώνω 34 μηνιαίες δόσεις για ένα κινητό τηλέφωνο 🙂 Εξάλλου και λίγα παραπάνω χρήματα για ασφάλεια δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν!

  8. πολύ σωστές τοποθετήσεις και ανάλυση που πηγάζει μέσα απο τις εμπειρίες μέσα απο μια ρεαλιστική προσέγγιση.. Εξαιρετικό άρθρο! Απο status symbol έγινε ενα καθημερινό εργαλείο.. Φυσικά δεν εχουμε κατι desruptive (απο τα πλήκτρα της ΝΟΚΙΑ στα touch screens). Θεωρώ ότι κάτι θα έρθει και πάλι να ανατάραξει τα νερά, ισως που να έχει σχέση με AI, NLP (natural language processing) κλπ

  9. “Για εμένα” , “εγώ” , “η δουλειά μου” αυτό δεν είναι άρθρο… τέτοιο επίπεδο “πένας” ούτε σε προσωπικό blog.

  10. Έχω το honor 20 τα τελευταία δύο χρόνια (κυκλοφόρησε Μάιο 2019) και είμαι ακόμα τόσο ικανοποιημένος που δεν βρίσκω λόγο να δώσω 600++€ για άλλη συσκευή, το οποίο θεωρώ πλέον ανόητο από μέρους μου. Μήπως αλλάζω τηλεόραση επίσης κάθε χρόνο; αυτοκίνητο;

  11. Είχα το 2020 ένα xiaomi redmi, πήρα πρώτη φορά iphone, είχε βγει το 11 τότε οπου δεν με βόλεψε (όχι ότι δεν ήταν καλό απλά είμαι παιδί android) και πήρα το s20 fe με τον snapdragon όπου δουλεύει μέχρι και σήμερα τέλεια.Οταν αγοράζεις κινητό υποτίθεται πως εφόσον σου αρέσει η τεχνολογία, θα κάνεις ugrade, με τα σημερινά τηλέφωνα νιώθω πως δεν θα κάνω ακόμη και είναι ο λόγος που δεν αγοράζω.Η πλειοψηφια του κόσμου χρειάζεται απλά ένα κινητό που θα κάνει κλήσεις,λίγο ίντερνετ και social media, άντε και να έχει μια σχετικά καλή κάμερα,οπότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Ακόμη και με ένα τηλέφωνο των 250 ευρώ μπορεί να αντέξει 2,5 χρόνια,οπότε ακόμη είναι σε στάδιο που οι περισσότεροι “την βγάζουν ” ακομη

  12. Ξεκινώντας θα ήθελα να σχολιάσω το ποσό άμεσος και αντικειμενικός είσαι σε σχέση με άλλους τού χώρου πού παρουσιάζονται σαν παντογνώστες.. περνώντας από το p30 Pro από τα 600 ευρώ σε. Sony Xperia 1 iii στα 1200 , προσωπική επιλογή κατά την γνώμη μου ότι πιο κοντά στο αξιόπιστο και ελαφρύ λειτουργικό της Huawei, είναι σίγουρο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε αυτό που λές. Τό πρόβλημα είναι ότι θέλουν να περιορίσουν τις επιλογές.. έχουμε δύο τρεις εταιρείες όλες οι ναυαρχίδες πάνω από 1100 και από εκεί και πέρα ότι σάς πλασάρει το μάρκετινγκ τίποτα το ιδιαίτερο και διαφορετικό για το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό…

  13. Εμένα προσωπικά δεν με εντυπωσίασαν από specs και value for money τα κινητά του 2022. midrange -lowrange. Ήταν meh, τελικά πήρα το POCO F3 του 2021.

  14. Αγόρασα το S20 Fe 5g πέρσι τον Ιούνιο σε προσφορά 200 ευρώ off της αρχικής (εξαιρετική προσφορά). Τώρα επειδή αυτό το κινητό με καλύπτει σχεδόν πλήρως εκτός της ram που είναι σχεδόν 6gb και της μπαταρίας που κρατάει ίσα ίσα μία μέρα και αν, σκοπεύω να πάω στο αντίστοιχο s22 ultra η plus του 2023 που η μπαταρία στο δικό μου θα αρχίσει να μειώνεται και θα έχει κυκλοφορήσει κάτι καλύτερο (ελπίζω) τεχνολογικά από το 2020.Για τα παραπάνω που αναφέρθηκαν στο άρθρο δεν έχω να προσθέσω κάτι πέρα από το ότι όσοι ασχολούνται με τη τεχνολογία δεν πρόκειται να τους μειωθεί το ενδιαφέρον τους έτσι και αλλιώς. Οι υπόλοιποι είναι το θέμα αφού δεν κυκλοφορεί πλέον κάτι φανταχτερό όπως το S8 πριν από 5 χρόνια.

  15. Πολύ ωραίο άρθρο. Όλα σωστά αφού έτσι είναι η ζωή σχεδόν όλων μας. Θα σταθώ μόνο στο σημείο που αναφέρεται το gap που έγινε στις τιμές. Όσοι είχαν το χρήμα και αγόραζαν συσκευές για το prestige πιθανότατα να μπορούν ακόμη να το κάνουν. Οι tech lovers όμως που ήθελαν day one να πάρουν και να ψαχουλέψουν τα νέα καλούδια, πλέον σκέφτονται πως πρέπει να πάρουν συσκευή 1300€+ μιας και αυτές μόνο έχουν όλες τις νεότερες τεχνολογίες. Με βάση την απαγορευτική τιμή έρχεται και το ξενέρωμα της συγκεκριμένης κατηγορίας αγοραστών με το ερώτημα: “αφού με 600-700€ θα πάρω κάτι σχεδόν ίδιο με το περσινό μοντέλο που ήδη έχω γιατί να κάνω αγορά?”. Γι αυτό και έχει μπει στις επιλογές να αγοράζουμε ναυαρχίδες περασμένων ετών.

  16. Μια χαρά τα λες μεγάλε, όλα αυτά που γράφεις ισχύουν και συμβαίνουν…
    Samsung Galaxy S8 από τον Σεπτέμβρη του 2017 με τη μόνη διαφορά του ότι θα είχα αναβαθμίσει σε P40 αν είχε GS. Χωρίς ιδιαίτερο νόημα και πάλι πέρα από τις φωτογραφικές δυνατότητες.

  17. Όπως σωστά είπες ο κύριος λόγος που δεν αλλάζω συσκευή είναι επειδή δεν χρειάζεται.
    Είχα πίξελ 4α το κράτησα δύο χρόνια και το μοσχο-πουλησα μιας και ήταν όχι μόνο λειτουργικό αλλά θα πάρει και Ανδροιντ 13 φέτος.
    Πήρα το 6 το οποίο θα πάρει 5 χρόνια ενημερώσεις 🙂 άρα αν όλα πάνε καλά θα το κρατήσω και μετά κάποιος θα βρεθεί να προτιμήσει το προπερσινο pixel αντί για ένα καινούργιο midrange.
    Άλλα άτομα που δεν ασχολούνται τόσο, πχ η αδερφή μου έχει ένα iphone SE του 20. Ότι έκανε τότε κάνει και τώρα , γιατί να το αλλάξει;
    Πριν από αυτό είχε ένα 6s το οποίο έδωσε στη μάνα μας 🙂 κλπ κλπ.
    Φανερό ότι η υποστήριξη παίζει μεγάλο ρόλο. Και η ποιότητα κατασκευής σίγουρα.
    Τώρα το ότι όντως ανέβηκαν λίγο οι τιμές συν τις γενικές κρίσεις που περνάμε είναι άλλος ένας λόγος.

  18. Απλα έχει υπερκορεστεί η αγορά των smartphones. Δεν υπάρχει κατι καινούργιο ή παραπάνω να σου προσφέρουν. Μόνο απλά λίγο παραπάνω μπαταρία και επεξεργαστή. Μόνο αυτό. Νομίζω ότι το μόνο άλμα που μπορούν να κάνουν αργότερα, είναι η εικονική πραγματικότητα, (όπως γυαλιά π.χ.) αλλά και αυτό θα πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί και να επεκταθεί παγκοσμίως.

  19. Η αγορες μετα το 2022 εχουν καταντησει γελοιες. Τα τσιπ ειναι πανακριβα και κυριως περιορισμενα, με αποτελεσμα να χρησιμοποιουνται πατατες στις φθηνοτερες κατηγοριες, σε κινητα γεματα gimmicks για να σε αποσπασουν απο την απωλεια καλου chipset, ενω τα πανακριβα κινητα εχουν chipsets που φτανουν τους 100⁰C και ριχνουν επιδοσεις σε 5 λεπτα. Χωρια οτι οι τιμες ειναι εξωφρενικες, τα κινητα του 2021 ακομα και του 2020 μπορει να ειναι καλυτερα και πιο οικονομικα απο του 2022. Αρκει βεβαια να μην πουλανε τα κινητα διετιας στην ιδια τιμη που ειχαν στο launch, οπως κανουν στην ελλαδα

  20. Mid range στα 400-500 ευρώ; Και το ίδιο βλέπω στα σχόλια: αγορές για iPhone, Samsung, Huawei κλπ.
    Όχι, δεν φταίει η αγορά που έπεσε η ζήτηση, φταίει ο καταναλωτής και η αλλόκοτη συμπεριφορά του.
    ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ κινητό κάθε χρόνο. Κάτι που δεν χαλάει (έστω και χωρίς updates ή support) ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΩ. Εγώ πήρα πέρυσι 180 ευρώ ολοκαίνουριο (6μηνο από την ημέρα κυκλοφορίας του) Poco x3 pro 256gb με μπαταρία που ξεχνώ να την φορτίσω, gpu που παίζω άνετα Diablo immortal και οθόνη απίστευτη και σκέφτομαι ότι θα μου κρατήσει άνετα μια 5ετια. Πήρα πέρυσι κινητό γιατί το προηγούμενο μου, ένα Xiaomi Redmi note 4 ,του 2015, το έδωσα στη μητέρα μ για να κάνουμε βιντεοκλήση όποτε θέλει, όχι γιατί χάλασε. Ναι, ένα κινητό του 100ρικου μου έφτασε να λειτουργεί άψογα 7 χρόνια.

    Αν πάρει απόφαση ο καταναλωτής ότι το να δίνεις 500 ευρώ για την μάρκα μόνο (χάλια χαρακτηριστικά, χαμηλό σκορ AnTuTu) για να κάνεις μόστρα στην παρέα το μηλαρακι ή το σπαστό flip κινητό, η αγορά θα κορεστεί.

  21. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις κινητό αν δουλεύει αξιοπρεπέστατη. Πλέον κινητό 3 χρόνων και πάει ακόμα σφαίρα, δε βλέπω λόγο να το αλλάξω. Κάποια στιγμή πήρα και ναυαρχίδα μεταχειρισμένη για να δω τι λέει. Δεν εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ και το πούλησα. Πλέον με 200 ευρώ παίρνεις αξιοπρεπέστατο κινητό και κάμερα μια χαρά για τη μέρα.

  22. Πλέον οι εταιρείες βγάζουν νέο smartphone πιο γρήγορα από καραμέλες. Η midrange κατηγορία η οποία απευθύνεται στον πολύ κόσμο έχει γεμίσει από πολύ αδιάφορα κινητά με παλιούς επεξεργαστές στα οποία όλο και ανεβαίνει η τιμή τους. Πλέον για να αγοράσεις καλό κινητό στα 150-170€ ψάχνεις από την περσινή “φουρνιά”… Κοινώς κάθε πέρσυ και καλύτερα… Επίσης λόγω της αύξησης των τιμών των βασικών αγαθών και των καυσίμων πιστεύω ότι ένα από τα τελευταία πράγματα που κοιτάει κάποιος να αγοράσει είναι νέο κινητό…

  23. Η πρώτη Android ναυαρχίδα της σειράς Galaxy S της Samsung το 2010 είχε κόστος 399$. Η φετινή ναυαρχίδα Galaxy S22 ξεκινάει από τα 799$ και φτάνει μέχρι τα 1599$ (διπλάσια τιμή από το βασικό μοντέλο και τετραπλάσια από τη ναυαρχίδα του 2010).

    Επίσης, κινεζικές εταιρείες όπως η Xiaomi που είχαν χαμηλότερης ποιότητας συσκευές μεν, αλλά καλύτερη αναλογία προδιαγραφών προς κόστους έχουν ανεβάσει παράλογα τις τιμές τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Π.χ. Mi 6 (2017) είχε κόστος περίπου 350€ ενώ το φετινό Xiaomi 12 ξεκινάει περίπου στα 650€ (διπλασιασμός τιμής σε 5 χρόνια).

    Μαζί με τις ναυαρχίδες ανεβαίνουν και τα mid-range και low-end.

    Αυτή η αύξηση είναι αδικαιολόγητη ακόμα και λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό.

    Την ίδια στιγμή, οι μισθοί παγκοσμίως έχουν παραμείνει σταθεροί την τελευταία δεκαετία, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές καλούνται να ξοδέψουν 2-3 φορές περισσότερο για το ίδιο προϊόν.

    Επιπλέον, την τελευταία πενταετία δεν υπάρχουν τόσο έντονες διαφορές ανάμεσα στα νέα μοντέλα που ανακοινώνονται και στα παλιά τα οποία αντικαθίστανται. Σίγουρα οι κάμερες είναι λίγο καλύτερες, οι επεξεργαστές λίγο ταχύτεροι, οι οθόνες λίγο πιο όμορφες κλπ. αλλά όλα αυτά λίγο. Πολλές φορές οι νέες συσκευές αποτελούν υποβάθμιση των παλιών που αντικαθιστούν από άποψη τεχνικών προδιαγραφών, πράγμα που κάνει την αγορά τους εντελώς ασύμφορη.

    Οπότε, σε γενικές γραμμές, καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν μια νέα συσκευή κατά 10% με 20% καλύτερη από αυτήν που ήδη κατέχουν αλλά ξοδεύοντας το 120% με 130% του κόστους της συσκευής που ήδη κατέχουν. Κοινώς πληρώνουν περισσότερα για να πάρουν λιγότερα.

    Τέλος, τουλάχιστον στον κόσμο του Android, η υποστήριξη λογισμικού των συσκευών είναι απαράδεκτη ακόμα και σήμερα, παρά τις απόπειρες για βελτίωση. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το 120% με 130% περισσότερο που θα ξοδευτεί στη νέα συσκευή θα φέρει μια προσωρινή λύση με ημερομηνία λήξης κατά μέσο όρο σε 2 χρόνια, κάτι που είναι εντελώς παράλογο.

  24. Έχω 5-6 τηλέφωνα, απλά τι κάνω;αγοράζω από το διαδίκτυο, με τιμές πολύ πιο χαμηλές από τα μαγαζιά άρα με 1200 ευρώ έχω ένα pixel 6, ένα sony 5ii, ένα Redmi note 10 pro, ένα sony xz2 compact κ ένα pixel 4a. Αλλάζω τηλέφωνα αναλόγως που θα πάω, πχ εκδρομή στο βουνό ή για καφέ..

  25. Έχω 2 oppo A19 από τα τέλη του 2019.
    Δουλεύουν άψογα και σε πολύ καλή κατάσταση σαν καινούργια.
    Δεν βλέπω το λόγο να τα αλλάξω
    Θα αλλάζω μόνο μπαταρία όταν χρειαστεί.
    Είναι βλακεία να πετάμε τα λεφτά μας τέτοια εποχή που τα πάντα γίνονται όλο και πιο ακριβά!

  26. Υπερσωστο αρθρο.. Και γενικά όλοι μας να μείνουμε με τις συσκευές που έχουμε φια να πάρουν εμα μήνυμα. Στις εταιρίες… Πλέον οι διαφορές απο χρονο σ χρόνο ειναι μικρές στα κινητά δεν αξίζει να δώσεις τοσα για να παρεις το επόμενο μοντέλο.. Η διάρκεια της μπαταρίας που η πλειοψηφία θέλει να δει βελτίωση ειναι στασιμη εδώ κ χρονια ..

  27. Διάβασα προσεκτικά τίς απόψεις σας… καί συμφωνώ…

    Τώρα
    Περιμένω τά καινούρια “q” κβαντικά τηλέφωνα πού σέ λίγο καιρό θά είναι παντού.
    Καμμία σχέση με τά έξυπνα τηλέφωνα…
    Καί με μικρή μαγνητική γενήτρια… πού θά δουλεύουν για πάντα..
    Χωρίς μπαταρίες…
    Δεν τό πιστεύεται;;;
    Περιμένετε λίγο…
    Ίσως μερικούς μήνες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.