Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στέλνει τις πρώτες πέντε άκρως εντυπωσιακές φωτογραφίες. Οι εικόνες που ελήφθησαν σε διάρκεια μόλις 24 ωρών, δείχνουν σμήνη γαλαξιών που αναβοσμβήνουν, πολύχρωμα νέφη αερίων και έναν από τους μεγαλύτερους σπεροειδείς γαλαξίες με πρωτοφανή επίπεδα λεπτομέρειας.

Λαμβάνοντας εκατοντάδες φωτογραφίες όπως αυτές τα επόμενα 6 χρόνια, το τηλεσκόπιο θα προσπαθήσει δει το ένα τρίτο του νυχτερινού ουρανού και να πάρει φωτογραφίες από ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες ηλικίας 10 δισεκατομμυρίων ετών.

Το εν λόγω τηλεσκόπιο έχει βάλει σαν στόχο να λύσει τα σημαντικότερα μυστήρια της κοσμολογίας, ανέφερε η Valeria Pettorino, του project Euclid. Μπήκε σε τροχιά την 1η Ιουλίου του 2023, και έχει σχεδιαστεί να συνθέσει πλήθος ευρυγώνιων φωτογραφιών για να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τόσο η σκοτεινή ύλη όσο και η σκοτεινή ενέργεια αυτή τη στιγμή αποτελούν το 95% του σύμπαντος, αλλά δεν αλληλοεπιδρούν με το φως και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανιχνευθούν. Αντίθετα οι επιστήμονες μελετούν τα μυστήρια αυτά παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με το ορατό σύμπαν γύρω τους.

Η σκοτεινή ύλη μπορεί να γίνει αντιληπτή παρατηρώντας τα αποτελέσματα της βαρυτικής στρέβλωσης των γαλαξιών, ενώ η σκοτεινή ενέργεια είναι η δύναμη που προκαλεί την διαστολή του σύμπαντος.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι φωτογραφίες του Ευκλείδη είναι εντυπωσιακές έχουν και ιδιαίτερη επιστημονική αξία.

Abell 2390 και Abell 2764

Η πρώτη φωτογραφία του Ευκλείδη είναι από το σύστημα γαλαξιών Abell 2390, ένα γιγαντιαίο group 50.000 γαλαξιών που βρίσκονται στον αστερισμό Pegasus 2.7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη. Η φωτογραφία παρουσιάζει ένα σμήνος φωτός από αστέρια που έχουν αποσπαστεί από τους μητρικούς γαλαξίες και ακτινοβολούν στο διαστρικό διάστημα. Μετρώντας τη στρέβλωση του φωτός γύρω από τεράστιους γαλαξίες όπως αυτοί, ο Ευκλείδης μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της ποσότητας και της κατανομής της αόρατης σκοτεινής ύλης σε όλο το σύμπαν.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση

Messier 78

Messier 78
Messier 78

Αυτή η εκπληκτική εικόνα του αστρικού φυτωρίου Messier 78, που βρίσκεται 1.300 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ωρίωνα, δείχνει αστέρια που σχηματίζονται ανάμεσα σε ζωντανές έλικες αερίου και σκόνης. Περισσότερα από 300.000 νέα αντικείμενα αποκαλύφθηκαν από το ισχυρό υπέρυθρο μάτι του Ευκλείδη.

NGC 6744

NGC 6744
NGC 6744

Η φωτογραφία παρουσιάζει τον μεγάλο σπειροειδή γαλαξία NGC 6744, που βρίσκεται στα 30 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη

The Dorado Group

The Dorado Group
The Dorado Group

Η τελευταία φωτογραφία παρουσιάζει το Dorado Group, μια συλλογή γαλαξιών 62 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό Dorado. Αυτοί οι γαλαξίες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν πολύπλοκο χορό, στο τέλος του οποίου θα συγκρουστούν μεταξύ τους και θα συγχωνευθούν.

Και είναι μόνο μερικά δείγματα της δυνατότητας που έχει ο Ευκλείδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.