Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Astronomical Journal συνεχίζει την αναζήτηση του χαμένου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Πλανήτη 9 ή Πλανήτη Χ. Θεωρητικά είναι ένας ακόμα πλανήτης που είναι σε τροχιά στην εξωτερική πλευρά του ηλιακού μας συστήματος, αρκετά πιο μακριά από την τροχιά του νάνου πλανήτη, Πλούτωνα.

Ο στόχος της νέας μελέτης είναι να περιορίσει τις πιθανές θέσεις του Πλανήτη 9 και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλυτέρα την σύνθεση του ηλιακού μας συστήματος, από τον σχηματισμό του μέχρι την εξέλιξή του.

Ο Δρ. Mike Brown, είναι καθηγητής αστρονομίας στο Caltech, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο σε θέματα θετικών επιστημών και μηχανικής. Είναι και ο συγγραφέας της μελέτης και δήλωσε: «Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να καλύψουμε συστηματικά όλες τις περιοχές του ουρανού όπου προβλέπουμε ότι ο Πλανήτης Εννέα θα βρίσκεται. Η χρήση δεδομένων από το Pan-STARRS μας επέτρεψε να καλύψουμε τη μεγαλύτερη περιοχή μέχρι σήμερα.”

Το Pan-STARRS είναι συντομογραφία του Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System και είναι ένα συνεργατικό σύστημα αστρονομικής παρατήρησης, που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Haleakala και λειτουργεί από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης με την κατασκευή τηλεσκοπίων που χρηματοδοτείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Για την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα Data Release 2 (DR2), ώστε να περιορίσουν τις πιθανές τοποθεσίες του Πλανήτη 9, κάνοντας χρήση και των δεδομένων από προηγούμενες μελέτες. Η ομάδα κατάφερε να εξαλείψει το 78% των πιθανών θέσεων, που είχαν υπολογιστεί από προηγούμενες μελέτες. Παράλληλα, οι ερευνητές παρείχαν νέες εκτιμήσεις για το μέγεθος και την μάζα του πλανήτη, με τον Πλανήτη 9 να είναι 500 μέχρι 6.6 φορές του μεγέθους της Γης.

«Ενώ θα ήθελα πολύ να πω ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η εύρεση του Πλανήτη Εννέα, εμείς δεν το καταφέραμε», λέει ο Δρ. Brown στο Universe Today . “Αντί γι’ αυτό, σημαίνει ότι έχουμε περιορίσει σημαντικά την περιοχή αναζήτησης. Έχουμε ερευνήσει τώρα περίπου το 80% των περιοχών όπου πιστεύουμε ότι μπορεί να βρίσκεται ο Πλανήτης 9.”

Όσον αφορά τις επακόλουθες μελέτες, ο Δρ. Μπράουν λέει στο Universe Today , “Νομίζω ότι το LSST είναι η πιο πιθανή έρευνα για την εύρεση του Πλανήτη Εννέα. Όταν ξεκινήσει η λειτουργία του σε ένα ή δύο χρόνια, θα καλύψει γρήγορα μεγάλο μέρος του χώρου αναζήτησης και , αν ο Πλανήτης Εννέα είναι εκεί, θα τον βρει.”

Τo LSST είναι τα αρχικά του Legacy Survey of Space and Time και είναι ένα παρατηρητήριο-τηλεσκόπιο που ετοιμάζεται στην Χιλή, με σκοπό την μελέτη του νότιου ουρανού. Το LSST θα βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Vera C. Rubin.

Ο στόχος του LSST είναι η μελέτη και ο εντοπισμός αστεροειδών κοντά στην Γη και μικρών πλανητικών σωμάτων, εντός του ηλιακού μας συστήματος. Όμως θα επεκτείνεται και σε μελέτες στο βαθύ διάστημα, περιλαμβάνοντας και την μελέτη της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, ώστε να δώσει απαντήσεις για την δημιουργία και την εξέλιξη του Γαλαξία μας. Γιατί όμως είναι σημαντικός ο Πλανήτης 9;

Ο Δρ. Brown λέει στο Universe Today, “Αυτός θα ήταν ο 5ος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος με μάζα μεταξύ Γης και Ουρανού. Τέτοιοι πλανήτες είναι συνηθισμένοι γύρω από άλλα αστέρια και ξαφνικά θα είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε έναν στο δικό μας ηλιακό σύστημα».

Συνεχίζει λέγοντας στο Universe Today ότι «…Ο Πλανήτης Εννέα εξηγεί πολλά πράγματα σχετικά με τις τροχιές των αντικειμένων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα που διαφορετικά θα ήταν ανεξήγητα και το καθένα θα χρειαζόταν κάποιο είδος ξεχωριστής εξήγησης.

Η Γη έχει υπερβεί κατά πολύ την ιδανική θερμοκρασία για διατήρηση της ζωής

Υπάρχει ο Πλανήτης 9 και που μπορούμε να τον βρούμε; Μόνο ο χρόνος θα δείξει και δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερους συμμάχους στην αναζήτησή του από την επιστήμη και την τεχνολογίας. Αυτή είναι η τεχνολογία στα καλύτερά της!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.