Η Nvidia ανακοίνωσε επίσημα το νέο mobile chip της Tegra K1 που έρχεται με 192 πυρήνες αρχιτεκτονικής Kepler (είναι η ίδια αρχιτεκτονική που έχει στις κάρτες γραφικών της). Ο Nvidia Tegra K1 είναι ο πρώτος επεξεργαστής της εταιρίας που συνδυάζει αρχιτεκτονική Cortex A15 και Kepler.

Ο τεράστιος αριθμός πυρήνων όπως είναι λογικό δεν αφορά το CPU αλλά είναι της κάρτας γραφικών καθώς το CPU απαρτίζεται από 4 βασικούς πυρήνες και έναν μικρότερο για πιο ελαφριές διεργασίες. Κάποιος με πιο τεχνικές γνώσεις σίγουρα θα ενθουσιαστεί στο άκουσμα των 192 πυρήνων, στην τελική δεν μιλάμε για τέσσερις ή οκτώ αλλά για 192.

Πάμε όμως να το δούμε λίγο πιο διεξοδικά το θέμα. Για αρχή όπως είπαμε ο επεξεργαστής είναι ουσιαστικά ένας τετραπύρηνος A15 οπότε δεν υφίσταται σύγκριση με αλλά chip καθώς οι 192 πυρήνες αφορούν την GPU. Παράλληλα η Nvidia είναι η μοναδική εταιρία που αναπτύσσει τους γνωστούς μας CUDA cores ( Compute Unified Device Architecture) όπου πολλές από τις διεργασίες που αναλαμβάνει το CPU μπορούν να μεταφερθούν στην GPU.

Έτσι εφόσον το chip της Nvidia είναι αρχιτεκτονικής Kepler σημαίνει αυτομάτως ότι οι 192 πυρήνες που διαθέτει είναι ουσιαστικά CUDA cores. Επιπρόσθετα η Nvidia έχει ξηλώσει το ULP Geforce graphics chip και το έχει αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου με ένα desktop class Kepler chip. Ο Tegra K1 έρχεται μετά τον Tegra 4 αλλά η Nvidia δεν ήθελε να το ονομάσει Tegra 5 καθώς θεωρεί ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Η εταιρία παρουσίασε ένα πραγματικά εντυπωσιακό demo του chip και της Unreal Engine 4 και είχε σαν στόχο να πετύχει μέγιστες επιδόσεις με μόνο 5 Watt. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το εν λόγω chip θα το δούμε σε κάποιο tablet πάρα σε κινητό τηλέφωνο. Τέλος η κυκλοφορία του επεξεργαστή αναμένετε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.  Ελπίζουμε φέτος μετά από τις τόσες καθυστερήσεις να δούμε κάποιες σοβαρές υλοποιήσεις της Nvidia διότι την χρονιά που πέρασε η εταιρία έμεινε μόνο στα λόγια.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.