Το Blockchain είναι η τεχνολογία που στηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin, Litecoin, Ethereum και όλα τα παρόμοια). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την κατανομή των ψηφιακών πληροφοριών, αλλά όχι και την αντιγραφή τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένο κομμάτι δεδομένων μπορεί να έχει μονάχα έναν κάτοχο.

Μπορεί να το ακούσετε να περιγράφεται ως “ψηφιακό ημερολόγιο” που είναι αποθηκευμένο σε ένα κατανεμημένο δίκτυο. Το Blockgeeks έχει μια καλή αναλογία για να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς λειτουργεί το Blockchain:

“Υποθέστε ένα υπολογιστικό φύλλο που αντιγράφεται χιλιάδες φορές σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Τότε φανταστείτε ότι αυτό το δίκτυο σχεδιάστηκε για να ενημερώνει τακτικά αυτό το υπολογιστικό φύλλο και έχετε μια βασική κατανόηση του blockchain. ” 

Οι πληροφορίες στοιβάζονται συνεχώς στη βάση δεδομένων, η οποία αποθηκεύεται σε πολλαπλές τοποθεσίες και ενημερώνεται άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία είναι δημόσια και επαληθεύσιμα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων, είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν, καθώς οι πληροφορίες υπάρχουν ταυτόχρονα σε εκατομμύρια μέρη.

Η τεχνολογία Blockchain επινοήθηκε το 2008, αλλά μπήκε στη δημόσια συζήτηση όταν ξεκίνησε το Bitcoin.

Από που προέρχεται η ονομασία “blockchain” ;

Ένα μπλοκ είναι η καταγραφή μιας νέας συναλλαγής. Όταν ολοκληρωθεί ένα μπλοκ, προστίθεται στην αλυσίδα. Οι ιδιοκτήτες του Bitcoin έχουν τον ιδιωτικό κωδικό πρόσβασης (σύνθετο κλειδί) σε μια διεύθυνση στην αλυσίδα, όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία τους. Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων μάχονται υπέρ της αποκτρωμένης αποθήκευσης – δεν χρειάζεστε μια τράπεζα για να επαληθεύσετε τη μεταφορά χρημάτων για παράδειγμα.

Το Blockchain πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από νομίσματα και συναλλαγές. Για μια ιδέα για το πόσο σοβαρά έχει μελετηθεί και εγκριθεί η τεχνολογία του blockchain, η IBM έχει 1.000 υπαλλήλους που εργάζονται αποκλειστικά σε project γύρω από το blockchain. Έχουν επίσης διαθέσει 200 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και οι εταιρείες τεχνολογίας επένδυσαν περίπου ποσό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε blockchain το 2016 με αύξηση στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.