Οι υποστηρικτές του blockchain αγαπούν να συγκρίνουν την τεχνολογία αυτή με τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου. Τα blockchains, όπως λέγεται συχνά, θα ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που λειτουργεί όπως το Διαδίκτυο, που εκτός από τη μετακίνηση πακέτων πληροφοριών, μετακινεί χρήματα. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με όλα αυτά: αυτή τη στιγμή, τα blockchains δεν μιλούν το ένα στο άλλο.

Καθώς πολλαπλασιάζονται τόσο τα νέα blockchains όσο και άλλα κατανεμημένα συστήματα “λογιστικών βιβλίων”, το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν ένα τρυβλίο Petri γεμάτο βακτήρια. Συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά δεν φαίνεται να κατευθύνονται προς οποιοδήποτε οργανισμό ανώτερης τάξης. Η σκηνή είναι παρόμοια με τις ημέρες πριν από το Internet της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του ’70, λέει ο Thomas Hardjono του προγράμματος εεπιστημονικής σύνδεσης του MIT, όταν υπήρχαν αρκετές ξεχωριστές τεχνικές προσεγγίσεις για την κατασκευή δικτύων υπολογιστών. Όπως και τότε, λέει, το κλειδί για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός έγκειται στο να υπολογίσουμε πώς να συνδέσουμε αυτά τα μεμονωμένα συστήματα.

Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, ένας συνδυασμός ακαδημαϊκής και στρατιωτικής έρευνας οδήγησε στην κατασκευή μιας κοινής υποδομής που επέτρεπε στα μεμονωμένα δίκτυα να μοιράζονται πόρους, ειδικά σε περίπτωση επίθεσης ενός από τα δίκτυα. Το γνωρίζουμε ως σουίτα πρωτοκόλλου διαδικτύου, το οποίο περιλαμβάνει το πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης (TCP) και το πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP) – το θεμέλιο του σημερινού internet.

Καθώς τα έθνη σκέπτονται τη δημιουργία των δικών τους κρυπτονομισμάτων, λέει ο Hardjono, υπάρχει το ενδεχόμενο να εισαχθούν “κίνδυνοι και τεχνικά προβλήματα στο οικονομικό σύστημα.” Εάν ένα σύστημα blockchain μπορεί να ανταποκριθεί σε μια επίθεση μεταφέροντας τα κρυπτογραφικά στοιχεία του και άλλες λειτουργίες σε διαφορετικό blockchain τότε θα ήμασταν ένα βήμα πιο κοντά στην αποφυγή μιας ψηφιακής οικονομικής κρίσης. 

Ο Hardjono και δύο συνάδελφοί του στο MIT ισχυρίζονται σε μια νέα ακαδημαϊκή έρευνα ότι οι σημερινοί προγραμματιστές του blockchain θα πρέπει να δανειστούν μια ιδέα από τη σουίτα πρωτοκόλλου διαδικτύου που ονομάζεται datagram, μια κοινή μονάδα πληροφοριών που μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικά δίκτυα. “Κάθε δίκτυο που το βλέπει ξέρει πώς να το αναλύσει και ξέρει πώς να το προωθήσει”, λέει ο Hardjono. “Ποιο θα είναι το ισοδύναμο του datagram για τα blockchain συστήματα;”

Μια startup που ονομάζεται Aion εργάζεται για αυτήν την ερώτηση. Η εταιρεία αναπτύσσει αυτό που αποκαλεί “token bridge” που θα επιτρέψει στους κατόχους token που βασίζονται στο Ethereum να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των περιουσιακών στοιχείων τους σε ένα άλλο blockchain – αρχικά, ένα που χτίστηκε και λειτουργεί από το Aion – χωρίς να αλληλεπικαλύπτεται η πραγματική νομισματική προσφορά, λέει ο Matthew Spoke, ιδρυτής της εταιρείας.

Η διαδικασία αυτή βασίζεται σε μια ομάδα υπολογιστών, που ονομάζονται επίσης κόμβοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις έγκυρες συναλλαγές και να γράφουν νέες σε κάθε αλυσίδα, λέει ο Spoke. Οι κόμβοι που σχηματίζουν τη γέφυρα θα έχουν επίσης μια διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τους και θα αποφασίζουν αν θα ανταποκριθούν σε μια συγκεκριμένη συναλλαγή σε μία από τις αλυσίδες, εκτελώντας μια αντίστοιχη από την άλλη.

Ο Spoke αναφέρει ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ημερών πριν από το Διαδίκτυο και του κόσμου των blockchain είναι τα χρήματα: τα σημερινά ανταγωνιστικά blockchain πρωτόκολλα υποστηρίζονται συχνά από δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων. Αυτό πιθανότατα θα εξασφαλίσει ότι πολλοί θα πετύχουν, πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον θα κυριαρχείται από πολυάριθμα blockchains, λέει, και η διαλειτουργικότητα θα είναι καθοριστική για την υιοθέτηση της γενικής εφαρμογής. Σε ό,τι καταλήξουμε, μάλλον αυτό δεν θα μοιάζει με το διαδίκτυο – αλλά θα μπορούσε να είναι εξίσου μετασχηματιστικό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.