Και όταν λέμε χάος σκόνης προφανώς δεν εννοούμε το χάος από σκόνη που έχουμε στα σπίτια μας, αλλά την κοσμική σκόνη που γεμίζει το σύμπαν. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων εργαστηριακών ερευνών σχετικά με την υπέρυθρη λάμψη των μορίων του άνθρακα σε λογισμικό προσομοίωσης, οδήγησε μια ομάδα ερευνητών σε μια νέα ανακάλυψη γύρω από την δημιουργία σφαιρικών φυσαλίδων άνθρακα, που ονομάζονται φουλερένια.

Με δεδομένο πως αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να μεταφέρουν σύνθετες ενώσεις μέσα στον διαστρικό χώρο, τα ευρήματα έχουν ενδεχόμενες συνέπειες για το πως προέκυψε η ζωή στην Γη και πέρα από αυτήν.

Μετά την επιβεβαίωση ανίχνευσης φουλερενίων στο περιβάλλον των γεμάτων κοσμικής σκόνης, ετοιμοθάνατων άστρων, γνωστά και ως πλανητικά νεφελώματα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναλογίζονται την διαδικασία που οδήγησε στην δημιουργία τους.

Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι οι ελαφρώς κυκλικές δομές άνθρακα που ονομάζονται πολυκυκλικές αρωματικές ενώσεις. Ο άλλος περιλαμβάνει καμένες δομές που δεν είναι τόσο διατεταγμένες.

Οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν πως τουλάχιστον ορισμένα από τα φουλερένια παράγονται μέσω κόκκων υδρογονωμένου άνθρακα (HAC). Αυτά τα χαοτικά διατεταγμένα σωματίδια υδρογόνου και άνθρακα λειτουργούν σαν την αρχή των φουλερενίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την ανακάλυψη, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων (IAC) στην Ισπανία, ο τρόπος  που έχουν έχουν ταιριάξει τα χαρακτηριστικά των κόκκων HAC με τα δεδομένα που παίρνουμε από το βαθύ διάστημα, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα για την προέλευση της ζωής και τις σχετικές με αυτήν διαδικασίες.

κλειδί για την ζωή
Δομή του φουλερένιου C540

«Συνδυάσαμε για πρώτη φορά τις οπτικές σταθερές του HAC, που ελήφθησαν από εργαστηριακά πειράματα, με μοντέλα φωτοϊονισμού», λέει ο αστροφυσικός Domingo García-Hernández, από το IAC.

Η μελέτη ξεκίνσε από το μακρινό πλανητικό νεφέλωμα Tc 1 και τις εικόνες του που καταγράφηκαν από τηλεσκόπια. Αυτού του τύπου πλανητικά νεφελώματα είναι δακτύλιοι αερίων και σκόνης που σχηματίζονται γύρω από αστέρια που βρίσκονται στην τελευταία περίοδο της ζωής τους και το φως που εκπέμπουν μας αποκαλύπτει από τι αποτελούνται.

Μέσω υπολογιστικών μοντέλων, η ομάδα ερεύνησε κάτι αινιγματικό για το Tc 1.Ευρείες, άγνωστες ζώνες υπέρυθρων όπως και αλλού στο διάστημα. Η μοντελοποίηση έδειξε πως οι κόκκοι HAC ίσως αντιπροσωπεύουν αυτές τις ζώνες.

Το Tc 1 είναι γνωστό πως είναι πλούσιο σε φουλερένια και η μελέτη παρέχει μια εξήγηση για τις άγνωστες υπέρυθρες ζώνες και την προέλευση των φουλερενίων. Αυτό από μόνο του δίνει στους αστροφυσικούς άπειρο χώρο για μελλοντική έρευνα.

«Η αναγνώριση του χημικού είδους που προκαλεί αυτή την υπέρυθρη εκπομπή, ευρέως παρούσα στο Σύμπαν, ήταν ένα αστρονομικό μυστήριο – αν και πάντα θεωρούνταν πιθανό ότι είναι πλούσιο σε άνθρακα, ένα από τα βασικά στοιχεία της ζωής», λέει ο αστροφυσικός Marco Gómez. -Muñoz, από το IAC.

Τα φουλερένια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και σταθερά, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν κλουβιά προστασίας άλλων υλικών. Αυτά τα κλουβιά θα μπορούσαν να μεταφέρουν πολύπλοκά μόρια στην Γη, για πρώτη φορά, που βοήθησαν με την σειρά τους στην δημιουργία της ζωής.

Δορυφορικά μηνύματα για όλους και προς όλους με το Google Messages, χωρίς περιορισμούς

Οι περισσότερες πληροφορίες για τα φουλερένια μας δίνει μια καλύτερη εικόνα και για τον τρόπο που οργανώνεται η οργανική ύλη σε ολόκληρο το Σύμπαν. Παράλληλα βοηθάει στην ανάπτυξη διάφορων νανοτεχνολογιών, που λειτουργούν στην μικρότερη δυνατή κλίμακα.

Όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το διάστημα, αλλά και για το πως σχηματίστηκε η ζωή για πρώτη φορά στην Γη. Όμως όσο περισσότερες έρευνες γίνονται για το θέμα, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην απάντηση. Ταυτόχρονα, οι γνώσεις που αποκομίζουμε βοηθάει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις τεχνικές ανάλυσης.

«Η δουλειά μας δείχνει ξεκάθαρα τις μεγάλες δυνατότητες της διεπιστημονικής επιστήμης και της τεχνολογίας να κάνει βασικές προόδους στην αστροφυσική και την αστροχημεία», λέει ο Gómez-Muñoz.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.