Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Σελήνη και η εκτόξευση στέφθηκε από επιτυχία. Οι ΗΠΑ στέλνουν το Peregrine στο Φεγγάρι, ένα σεληνιακό σκάφος μελετών, σε συνεργασία με την εμπορική εταιρία Asrobotic. Το όχημα έφυγε από την Γη με έναν πύραυλο Vulcan της United Launch Alliance.

Στο σκάφος υπάρχουν 5 επιστημονικά φορτία της NASA, με εξοπλισμό και οχήματα, που συλλέγουν δεδομένα από την Σελήνη. Αυτά είναι τα πρώτα όργανα ερευνών που στάλθηκαν από την NASA, από την εποχή των αποστολών Apollo, 50 χρόνια πριν.

Όμως, η εκτόξευση σηματοδοτεί και την πρώτη από τις εμπορικές υπηρεσίες που προσφέρει πλέον η NASA σε ιδιωτικές εταιρίες. Η NASA φαίνεται να συνεργάζεται με αυτές τις εμπορικές εταιρίες, για να μεταφέρει στην Σελήνη εξοπλισμό και επιστημονικά όργανα, ώστε να δοκιμάσουν αυτές οι εταιρίες τους εξοπλισμούς ερευνών τους, στο Φεγγάρι.

“Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτό το όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Το CLPS είναι ένας καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης αμερικανικών εταιρειών για να στείλουν σημαντικά ωφέλιμα φορτία επιστήμης και τεχνολογίας στη Σελήνη”, λέει ο συνεργάτης της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής, Nicola Fox της NASA.

“Η Σελήνη είναι ένας πλούσιος προορισμός για επιστημονικές ανακαλύψεις. Η μελέτη και η δειγματοληψία του σεληνιακού περιβάλλοντος θα βοηθήσει τη NASA να αποκαλύψει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος προς όφελος όλων.”

Το Peregrine θα προσγειωθεί στην περιοχή Sinus Viscositatis. Τα όργανα 5 φορτία που μεταφέρει είναι σχεδιασμένα για δειγματοληψία και δοκιμές, στα ιδιαίτερα περιβαντολλογικά χαρακτηριστικά της Σελήνης.

Το NIRVSS θα μετρήσει την επιφανειακή και υποεπιφανειακή ενυδάτωση στη Σελήνη, ενώ το όργανο κινείται. (NASA)

Το LETS (Linear Energy Transfer Spectrometer) θα μετρήσει την ακτινοβολία. το NIRVSS (Near-Infrared Volatile Spectrometer System) θα μελετήσει τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του σεληνιακού εδάφους. το NSS (Neutron Spectrometer System) θα αναζητήσει νερό. το PITMS (Peregrine Ion-Trap Mass Spectrometer) θα μελετήσει τα ιόντα στη σεληνιακή ατμόσφαιρα. Και το LRA (Array Retroreflector Laser) θα λειτουργήσει ως ένας νέος μόνιμος δείκτης θέσης που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μετρήσουν τη θέση του φεγγαριού για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Εκτός από το φορτίο της NASA, το Peregrine θα μεταφέρει και άλλο επιστημονικό εξοπλισμό, όπως δύο rovers οχήματα, του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, ένα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και έναν ανιχνευτή ακτινοβολίας επίσης από το DLR.

Η συστοιχία αντανακλαστήρα λέιζερ (LRA) έχει οκτώ αντανακλαστήρες μέσα. (NASA/GSFC)

Η αποστολή όμως δεν μεταφέρει μόνο επιστημονικό εξοπλισμό, καθώς στα φορτία έχει έργα τέχνης, κάψουλες με διάφορα αντικείμενα, όπως Bitcoin σύμβολα και ανθρώπινα λείψανα. Το τελευταίο επίδικά, είχε ξεσπάσει αντιδράσεις από το έθνος τον Ναβάχο, που θεωρεί την Σελήνη ιερό τόπο.

“Η ιερότητα της Σελήνης είναι βαθιά ενσωματωμένη στην πνευματικότητα και την κληρονομιά πολλών αυτόχθονων πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας,” Navajo Nation Buu Nygren έγραψε σε επίσημη δήλωση.

Σμήνη από οχήματα 4 ιντσών ρίχνονται στην εξερεύνηση της Σελήνης

«Η τοποθέτηση ανθρώπινων λειψάνων στη Σελήνη είναι μια βαθιά βεβήλωση αυτού του ουράνιου σώματος που σεβόταν ο λαός μας. Αυτή η πράξη αγνοεί παλαιότερες συμφωνίες και υποσχέσεις για σεβασμό και διαβούλευση μεταξύ της NASA και του Έθνους Ναβάχο, ιδίως μετά την αποστολή Lunar Prospector το 1998.”

Μέσα στα λείψανα, είναι και οι στάχτες του πλανητικού γεωλόγου Eugene Shoemaker, που θα παραμείνουν μόνιμα στην Σελήνη.

Με τις ΗΠΑ να κάνουν την πρώτη αποστολή στην Σελήνη, 50 χρόνια μετά από την τελευταία Apollo αποστολή, ξεκινάει ένα κύμμα νέων ερευνητικών αποστολών εκτός του πλανήτη και ο άνθρωπος κάνει τα πρώτα του βήματα προς το διάστημα. Ο απώτερος σκοπος σε αυτή την φάση, είναι η δημιουργία βάσεων στην Σελήνη, ώστε να αποτελέσουν σταθμό ανεφοδιασμού για ταξίδια ακόμα πιο μακρυά, όπως αυτά με προορισμό τον Άρη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.