Η NASA μαζί με την ιδιωτική εταιρία Elysium Space and Celestis, θα στείλουν την επιφάνεια της Σελήνης, ανθρώπινα λείψανα. Κάποιοι όμως διαφώνησαν έντονα με αυτή την ιδέα και η αποστολή κόντεψε να ακυρωθεί. Συγκεκριμένα το έθνος τον Ναβάχο, είχε κριτικάρει έντονα την αποστολή, χαρακτηρίζοντας το Φεγγάρι, ιερό τόπο για πολλές θρησκείες. Άλλες κριτικές ανέφεραν πως οι εμπορικές αποστολές στο φεγγάρι έχουν αρχίσει να βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Η εκτόξευση της Peregrine Mission 1 (TO2-AB) έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, στις 2:18 π.μ. ΕΤ, σύμφωνα με την NASA. Αν όλα πάνε καλά, το Peregrine lander, θα φτάσει την επιφάνεια της Σελήνης στις 23 Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσει τις μελέτες για τις θερμικές ιδιότητες της Σελήνης, την ακτινοβολία, τα μαγνητικά πεδία και την περιεκτικότητα σε υδρογόνο.

Το ρομποτικό lander όμως, θα μεταφέρει και φορτία από δύο εταιρίας, την Elysium και την Celestis, που περιέχουν ανθρώπινα λείψανα και DNA, από διάφορους ανθρώπους, που επιθυμούσαν να μείνουν στην επιφάνεια της Σελήνης για πάντα.

Μαζί με αυτά, θα μεταφέρουν και κάποια αντικείμενα με θέμα τα κρυπτονομίσματα και ένα κομμάτι από το Έβερεστ.

Εάν αισθάνεστε ότι αυτό ακούγεται λίγο ανόητο, δεν είστε μόνοι. Αρκετοί άνθρωποι έχουν αντιταχθεί στην αποστολή για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο Πρόεδρος των Ναβάχο, Buu Nygren, κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας στην NASA και το Υπουργείο μεταφορών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την αποστολή σαν «Βεβήλωση αυτού του ιερού χώρου».

NASA: Αναβολή εκτόξευσης στη Σελήνη εξαιτίας ανθρώπινων λειψάνων

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Σελήνη κατέχει ιερή θέση σε πολλούς πολιτισμούς των ιθαγενών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Το θεωρούμε ως μέρος της πνευματικής μας κληρονομιάς, αντικείμενο ευλάβειας και σεβασμού. Η πράξη της εναπόθεσης ανθρώπινων υπολειμμάτων και άλλων υλικών, τα οποία θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απορρίψεις σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, στη Σελήνη ισοδυναμεί με βεβήλωση αυτού του ιερού χώρου», έγραψε ο Nygren, σύμφωνα με το Native News Online.

Ο Nygren ζήτησε την καθυστέρηση της αποστολής και απαίτησε να τον συμβουλευτούν οι αρχές πριν στείλουν τα λείψανα στο Φεγγάρι.

Δεν είναι η πρώτη φορά ανθρώπινα λείψανα πάνε στο Φεγγάρι. Οι στάχτες του Gene Shoemaker, του ιδρυτή της αστρογεωλογίας, μεταφέρθηκαν στη Σελήνη από το διαστημικό ανιχνευτή Lunar Prospector το 1999, στο οποίο επίσης αντιτάχθηκε το Έθνος Ναβάχο. Βέβαια αυτό ήταν για να τιμήσουν τον Shoemaker, όμως η εμπορική χρήση μιας υπηρεσίας για αυτό τον σκοπό, είναι κάπως περίεργη.

Το κοινό έχει ήδη αρχίσει τα παράπονα, κάνοντας έντονη κριτική για την εμπορευματοποίηση της NASA, που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες μόνο για όσους μπορούν να τις πληρώσουν αδρά.

Περίεργες δομές ανακαλύφθηκαν κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Τι μας δείχνουν;

Η NASA προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από αμφιλεγόμενο φορτίο, δηλώνοντας πως πρόκειται για ιδιωτικά εμπορικά φορτία, στα οποία έχουν ελάχιστο έλεγχο.

“Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένα μη-NASA εμπορικά ωφέλιμα φορτία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας για ορισμένες κοινότητες. Οι κοινότητες αυτές μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι αυτές οι αποστολές είναι εμπορικές και δεν είναι αποστολές των ΗΠΑ”, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, ο Chris Culbert, Commercial Lunar Payload Services (CLPS) Διευθυντής προγράμματος στο διαστημικό κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον.

«Δεν έχουμε το πλαίσιο για να τους πούμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να στείλουν», πρόσθεσε. «Η διαδικασία έγκρισης δεν εκτελείται μέσω της NASA για εμπορικές αποστολές».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.