Η Google επικρίνεται συχνά για την άδικη απομάκρυνση αθώων προγραμματιστών και των εφαρμογών τους από το Play Store. Ταυτόχρονα, πρέπει να εμποδίσει τους κακόβουλους χρήστες να εισέλθουν εξαρχής στο κατάστημα εφαρμογών. Αν εξετάσουμε αυτά τα δύο από τη σωστή προοπτική, γίνεται σαφές ότι οι αναφορές για άδικα αποκλεισμένους λογαριασμούς ενδεχομένως είναι περισσότερο πρόβλημα επικοινωνίας των στοιχείων παρά οτιδήποτε άλλο. Για να αποδείξει τη θέση της και το πόσο επιτυχημένες είναι οι μέθοδοί που χρησιμοποιεί, η Google δημοσιεύει μία ετήσια αναφορά για το πώς καταπολέμησε τις κακόβουλες εφαρμογές και τους δημιουργούς τους.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της εταιρείας σχετικά με τα δεδομένα του 2022, η Google μπλόκαρε το τεράστιο πραγματικά πλήθος των 1.43 εκατομμυρίων εφαρμογών που παραβίαζαν την πολιτική του Play Store, πριν καν αυτές εμφανιστούν στο κατάστημα εφαρμογών. Η Google αναφέρει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και σε ορισμένες βελτιώσεις στην πολιτική, καθώς και στους καλύτερους αλγόριθμους machine learning. Κατά τη διαδικασία αυτή, η εταιρεία ανέστειλε 173.000 κακόβουλους λογαριασμούς και εκτιμά ότι απέτρεψε δόλιες συναλλαγές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει πιο δύσκολο για τους κακόβουλους χρήστες να εισέλθουν στην πλατφόρμα, οι νέοι προγραμματιστές πρέπει να επαληθεύονται με τηλέφωνο, email, ή άλλες μεθόδους.

Σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις υπάρχουσες εφαρμογές να συμμορφωθούν με αυστηρότερες πολιτικές απορρήτου, η εταιρεία μπλόκαρε την πρόσβαση 500.000 διαθέσιμων εφαρμογών σε μη απαραίτητες άδειες, τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, η Google αναφέρει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές. Ένα νέο SDK index υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τους προγραμματιστές να εκτιμήσουν αν η συμπερίληψη ενός συγκεκριμένου SDK έχει νόημα για τις εφαρμογές τους ή αν υπάρχουν προβληματικές πρακτικές κοινής χρήσης δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Google πρόσθεσε επιπλέον στο Play Store και τα Services χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ασφάλεια των χρηστών Android. Η εταιρεία υποχρεώνει περαιτέρω τις εφαρμογές να συμμορφώνονται με τα νεότερα Target API ώστε να εμφανίζονται στο Play Store, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα πρέπει να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους τακτικά για να αποτρέψουν τη συνεργασία τους με παλαιότερα, δυνητικά μη ασφαλή API.

Επίσης, πέρυσι, προστέθηκε στις καταχωρήσεις των εφαρμογών η ενότητα για την ασφάλεια δεδομένων. Σε αυτό το σημείο, οι προγραμματιστές πρέπει να προσθέτουν εύκολα κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και αν τα μοιράζονται με τρίτους. Η Mozilla επέκρινε αυτή την ενότητα επειδή βασίζεται στην καλή θέληση των προγραμματιστών που μπορούν να προσθέσουν ό,τι θέλουν σε αυτήν την ενότητα, χωρίς να το ελέγξει η Google. Ωστόσο, είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που κάνει τις πολιτικές απορρήτου πιο κατανοητές.

Η Google έχει πολλή δρόμο μπροστά της και χρειάζεται να κάνει πολλές βελτιώσεις για να αποτρέψει τον λανθασμένο αποκλεισμό προγραμματιστών και εφαρμογών, καθώς και να διευκολύνει την επικοινωνία των προγραμματιστών μαζί της. Συνήθως, η εταιρεία είναι σχεδόν απρόσιτη όταν οι προγραμματιστές θέλουν να υποβάλουν αιτήματα. Μάλιστα, αρκετά συχνά, μόνο οι προγραμματιστές που καταφέρνουν με επιτυχία να τραβήξουν τα βλέμματα στα social media και άλλες πλατφόρμες έχουν την ευκαιρία να επαναφέρουν τις υπηρεσίες και εφαρμογές τους στο Play Store.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.