Η Chan Zuckerberg Initiative (CZI) ξεκινά ένα καινοτόμο έργο για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην ερευνητική επιστήμη της ζωής. Αυτό το σύστημα στοχεύει στη διευκόλυνση της έρευνας, επιτρέποντας στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν πολύπλοκα επιστημονικά σύνολα δεδομένων και μεγάλα μοντέλα γλώσσας (LLMs) για να προσομοιώσουν τη συμπεριφορά των κυττάρων.

Ο Επικεφαλής Επιστήμης της CZI, Stephen Quake, υπογραμμίζει ότι αυτός ο εικονικός βιολογικός προσομοιωτής αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της εργασίας τους στην επιστήμη τα τελευταία επτά χρόνια. Στοχεύει να ενοποιήσει τις προσπάθειες τους για τη δημιουργία ενός πόρου που θα εξυπηρετεί την κατανόηση των κυττάρων και των κυτταρικών συστημάτων, συνδυάζοντας τα με AI.

Το σύστημα θα εκπαιδευθεί σε δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο κοινό καθώς και σε αυτά που ενσωματώνονται στο εργαλείο λογισμικού CZ CELLxGENE της Chan Zuckerberg, το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα για περισσότερα από 50 εκατομμύρια κύτταρα. Επίσης, θα αξιοποιήσει πόρους που προέρχονται από το Chan Zuckerberg Biohub Network και το Chan Zuckerberg Institute for Advanced Biological Imaging.

Οι δυνητικές εφαρμογές αυτού του συστήματος που τροφοδοτείται από την AI είναι ευρείες. Μπορεί να προβλέπει πώς αντιδρούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε μια λοίμωξη, να κατανοεί τι συμβαίνει στο επίπεδο των κυττάρων όταν ένα παιδί γεννιέται με σπάνια νόσο ή ακόμα και πώς θα αντιδράσει το σώμα ενός ασθενούς σε ένα νέο φάρμακο.

Στο παρελθόν, οι ιδρυτές της CZI, Mark Zuckerberg και Priscilla Chan, έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για τη δυνατότητα της AI να θεραπεύσει ασθένειες. Η CZI, που ιδρύθηκε το 2015, έχει δεσμευτεί να επενδύσει το 99% των μετοχών της στο Facebook σε φιλανθρωπικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας ασθενειών και της βελτίωσης της εκπαίδευσης.

Η AI έχει κεντρικό ρόλο στα έργα της Chan Zuckerberg Initiative, συμπεριλαμβανομένου του CellGuide, μιας διαδραστική εγκυκλοπαίδειας για κυτταρικούς τύπους και υποτύπους. Επίσης, εργάζονται πάνω σε ένα cloud-based Data Portal που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για αυτόματες σημειώσεις σε σύνολα δεδομένων της κρυο-ηλεκτρονικής τομογραφίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η CZI έχει υποστηρίξει επίσης την ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα της ιατρικής που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω χρηματοδοτήσεων, όπως μια σημαντική επιχορήγηση το 2022 στο European Molecular Biology Laboratory για την ανάπτυξη συστημάτων απόκτησης δεδομένων που κινούνται με AI.

Επιπλέον, ο φιλανθρωπικός οργανισμός έκανε μια σημαντική δωρεά στην Χάρβαρντ το 2021, διαθέτοντας 500 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση του Kemper Institute for the Study of Natural and Artificial Intelligence, το οποίο θα ερευνά τον τρόπο λειτουργίας της νοημοσύνης σε βιολογικά και τεχνητά συστήματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.