Συχνά λαμβάνουμε τα πιο σημαντικά πράγματα ως δεδομένα. Και όμως έχεις σκεφθεί καθόλου το μαγνητικό πεδίο της Γης και για το αν επηρεάζει τη ζωή στη Γη;

Και όμως κάθε δευτερόλεπτο που περνά, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας εκτρέπει σχεδόν 1.5 εκατομμύρια τόνους υλικού από τον ήλιο σε υψηλή ταχύτητα. Αν δεν υπήρχε, η ατμόσφαιρα θα έρχονταν αντιμέτωπη με συνεχή διάβρωση. Δεν θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση πρόσκρουση αυτών των ηλιακών σωματιδίων, τα οποία θα παρέσυραν μαζί τους οτιδήποτε μας προστατεύει.

Επομένως, χωρίς το μαγνητικό πεδίο της Γης, η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα υπήρχε στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Φυσικά, ούτε οι τεχνολογικές μας κοινωνίες θα ήταν δυνατές, αφού το μαγνητικό πεδίο προστατεύει επίσης τον ηλεκτρονικό μας εξοπλισμό, όχι μόνο το DNA μας.

Η Γη (όπως και ο Ερμής, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός) περιβάλλεται από ένα σχετικά έντονο μαγνητικό πεδίο που προέρχεται, ως επί το πλείστον, από το εσωτερικό του πλανήτη. Πιστεύεται ότι, στο σημερινό στάδιο της εξέλιξης της Γης, τροφοδοτείται από την ψύξη και την κρυστάλλωση του πυρήνα. Αυτό αναδεύει τον υγρό σίδηρο που τον περιβάλλει, δημιουργώντας ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα που δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο που εκτείνεται στο διάστημα. Αυτός ο τύπος μαγνητικού πεδίου είναι γνωστός ως γεωδυναμικό, και η δομή του δυναμικού πεδίου που εκτρέπει το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού ανέμου και σχηματίζει μια προστατευτική ασπίδα ονομάζεται μαγνητόσφαιρα.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι διπλάσιο στους πόλους από ό,τι στον ισημερινό. Το γνωρίζουμε χάρη στα όργανα των δορυφόρων  που έχουν διερευνήσει τόσο την ένταση όσο και την κατεύθυνση του γήινου μαγνητικού πεδίου και έχουν επιβεβαιώσει τη διπολική του φύση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σίγουρα χωρίς μαγνητικό πεδίο, τα πράγματα ίσως να ήταν κατα πολύ χειρότερα από την τρέχουσα κατάσταση, ωστόσο η γη εχει κατά 10% περισσότερη βαρύτητα σε σχέση με την Αφροδίτη και είναι πολύ πιο μακρυά από τον ήλιο, οπότε και δεν υπάρχει η παραμικρη πιθανότητα να στερηθεί της ατμόσφαιρας της όπως συνέβη με τον Αρη. Η Αφροδίτη διαθέτει μια ατμόσφαιρα 90 φορές πυκνοτερη της γήινης, πάρα την κατά 10% μικρότερη βαρύτητα της, πάρα το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον ήλιο, και πάρα το “γδαρσιμο” που προκαλεί λόγω εγγύτητα της σε αυτόν, ο πολύ πιο έντονος ηλιακός άνεμος.Και επιπλέον, δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφέρονταν και το στρώμα του οζοντος κάτω από την εντονότερη ιονιζουσα ακτινοβολία, όπως είναι στην ουσία ο ηλιακός άνεμος που δεν είναι τίποτε άλλο από πρωτόνια υψηλής ταχύτητας, δηλαδη ουσιαστικά, άτομα υδρογονου, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεσμεύονται και σε συνδυασμό με ατομικό οξυγόνο θα παράξουν είτε υδροξυλιο, ειτε και νερακι. Πιθανώς μάλιστα το στρώμα αυτο να γινόταν ακόμα πυκνοτερο, αφού έτσι κι αλιως η ζώνη του οζοντος προκύπτει ακριβώς εξαιτίας του ιονισμού των ανωτέρων στρωμάτων της στρατόσφαιρας από τον ηλιακό άνεμο και λιγότερο από την κοσμική ακτινοβολία. Όλα λοιπόν είναι απλά εικασίες και μόνο για την ωρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.