Πόσες φορές έχετε ακούσει στις ειδήσεις για ανεξήγητες και αλλόκοτες δολοφονίες όπως για παράδειγμα ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί, πνιγμένοι στο νερό της τουαλέτας του σπιτιού τους; Αν όχι, σημαίνει πως ο Hitman πέρασε από εκεί απαρατήρητος και έκανε πολύ καλά την δουλειά του!

Ο καραφλός ψυχρός δολοφόνος με το τατουάζ-barcode στο κεφάλι επέστρεψε για τα καλά και μαζί με αυτόν έρχονται νέες αποστολές και ανεξηχνίαστες υποθέσεις… σε δόσεις όμως. Το νέο παιχνίδι Hitman θα κυκλοφορήσει, για όσους δεν γνωρίζουν, σε επεισόδια, τα οποία θα ενσωματωθούν σε μηνιαία βάση στο κυρίως παιχνίδι.

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μαζί αν το προϊόν της IO Interactive και της Square Enix αξίζει τα λεφτά του και κατά πόσο η επεισοδιακή κυκλοφορία του αποτελεί μια θετική ή αρνητική προσέγγιση σε έναν κόσμο όπου τα περισσότερα παιχνίδια κυκλοφορούν στην αγορά με απίστευτα bugs και glitches μέχρι το μεδούλι.

hitman review

Story

Η ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα αρχικά 20 χρόνια πριν τα γεγονότα των προηγούμενων Hitman, όπου ο Agent 47 θα αρχίσει την καριέρα του στην ICA. Εκεί γνωρίζει για πρώτη φορά την Diana, μια από τους handlers της Agency (ICA) και που στα προηγούμενα παιχνίδια αποτελεί τον πληροφοριοδότη του 47. Στην βάση της Agency, ο Agent 47 θα αποδείξει την αξία του μέσα από διάφορες αποστολές που λειτουργούν ως tutorial για τον παίκτη.

HITMAN diana

Έπειτα από το σύντομο prequel-tutorial, μεταφερόμαστε στο Παρίσι όπου τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί συμβαίνουν μετά το Hitman: Absolution, όπου ουσιαστικά αναλαμβάνουμε το πρώτο μας συμβόλαιο στο παιχνίδι.

Λόγω της φύσης του παιχνιδιού, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το story του νέου Hitman και περισσότερα θα μαθευτούν στα επόμενα επεισόδια. Πάντως, αν δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε την ιστορία των προηγούμενων παιχνιδιών, το νέο Hitman δεν σας εμποδίζει καθόλου να απολαύσετε το μοναδικό gameplay που προσφέρει.

Gameplay

Τα παιχνίδια Hitman αποτελούν stealth games σε τρίτο πρόσωπο όπου μπορείτε να καθοδηγήσετε τον Agent 47, έναν γενετικά τροποποιημένο, υπεράνθρωπο δολοφόνο και να εκτελείτε αποστολές δολοφονώντας με ποικίλους τρόπους τους στόχους σας. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, η ποικιλία των μεθόδων δολοφονίας, σε συνδυασμό με την διαφορετικότητα των χώρων, κάνει το Hitman μοναδικό στο είδος του. Για παράδειγμα μπορείτε να εκτελέσετε μια αποστολή από πολύ μακριά, χρησιμοποιώντας ένα sniper ή να κάνετε μια πιο κοντινή προσέγγιση μεταμφιεσμενος ως σερβιτόρος, δηλητηριάζοντας τον στόχο σας.

Προγραμματισμός

Στην αρχή κάθε αποστολής έχετε την δυνατότητα να δείτε τους πιθανούς στόχους σας, να προγραμματίσετε τι θα πάρετε μαζί σας, από όπλα, μέχρι και τι θα φορέσει ο 47. Το περιβάλλον και οι NPCs (μη-χρησιμοποιούμενοι χαρακτήρες) παίζουν σπουδαίο ρόλο στο παιχνίδι, καθώς θα μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για την αποστολή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ακούσετε από μια συνομιλία μεταξύ των φυλάκων, πού θα κατευθυνθεί ο στόχος σας και να οργανωθείτε κατάλληλα. Είναι καθαρά στα χέρια σας να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκαιρίες που σας δίνονται (οι οποίες θα εμφανίζονται περιστασιακά αν βρεθείτε κοντά σε κάποιο NPC). Το παιχνίδι σας αφήνει ελεύθερους να επιλέξετε όποιο δρόμο θέλετε, ενώ στο minimap εμφανίζονται μόνο οι στόχοι σας, χωρίς να σας παίρνει από το χέρι και να σας δείχνει το δρόμο, αυξάνοντας κάπως την δυσκολία.

HITMAN

Δυσκολία

Όσον αφορά την δυσκολία, το A.I. (η τεχνητή νοημοσύνη) των χαρακτήρων που υπάρχουν στο παιχνίδι είναι αρκετά καλό, χωρίς να προκαλεί πολλούς πονοκεφάλους στον παίκτη. Για παράδειγμα, αν φορέσετε τα ρούχα ενός φύλακα, δεν θα μπορούν να σας αναγνωρίσουν οι άλλοι φύλακες, παρόλα αυτά θα σας καταλάβει ο αρχιφύλακας, καθώς γνωρίζει προσωπικά κάθε υφιστάμενό του. Εάν σας πέσει ένα όπλο στο έδαφος, ένας φρουρός τύπου NPC θα μπορεί να το βρει και να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους. Βασικά, η συμπεριφορά κάθε NPC μπορεί να χειραγωγείται από τις ενέργειες του παίκτη, προκαλώντας ένα ντόμινο που θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το επίπεδο. Το πιο δύσκολο κομμάτι του παιχνιδιού, αποτελεί στην ουσία η ανεύρεση των κατάλληλων σημείων για να εκτελέσετε τους στόχους σας, χωρίς να σας καταλάβουν.

Δομή

Η δομή (level design) του νέου Hitman, βασίζεται στην δομή που είδαμε στο Hitman: Blood Money, όπου θα μπορείτε να μετακινηθείτε ελεύθερα μέσα σε συγκεκριμένα όρια και να επιλέξετε πότε, που και πώς θα ολοκληρώσετε την αποστολή σε αντίθεση με το πιο ευθύγραμμο Hitman: Absolution. Κάθε level αποτελείται από παραπάνω από 300 χαρακτήρες που αντιδράνε διαφορετικά ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει ο 47. Το sandbox στο οποίο μπορείτε να μετακινηθείτε είναι τεράστιο, έχοντας πάρα πολλές αίθουσες, όπου μπορείτε να μεταφέρετε και να κρύψετε τα πτώματα των άτυχων ανθρώπων που θα σταθούν στο δρόμο σας.

Σύστημα μάχης

Ο Agent 47 όπως και σε κάθε Hitman παιχνίδι έχει μια μεγάλη ποικιλία όπλων και gadgets που τον βοηθούν να εκτελέσει με επιτυχία τις αποστολές του, ενώ περισσότερα λογικά θα προστεθούν στα επόμενα επεισόδια. Από όπλα και gadgets έχουμε: AMT Hardballer, Accuracy International Arctic Warfare, Barrett M98B, Blaser R93 Tactical, θανάσιμες ενέσεις, κέρματα, πυροδοτούμενες βόμβες και άλλα τα οποία ξεκλειδώνουν ανάλογα με την απόδοσή σας σε κάθε αποστολή. Ο καλύτερος σύμμαχος του 47 είναι η έλλειψη επαφής με τους εχθρούς του, γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθείτε. Επίσης, αν κάποιος σας υποψιαστεί και σας εντοπίσει μπορείτε να κάνετε πως παραδίνεστε με ψηλά τα χέρια και όταν φθάσουν κοντά σας να τους ακινητοποιήσετε εύκολα. Θα μπορείτε να εντοπίσετε πιθανούς στόχους και εχθρούς μέσα από τους τοίχους μέσω του instinct mode.

HITMANHITMAN

 Γραφικά

Πιστεύω πως τα γραφικά του Hitman είναι αυτά που εντυπωσιάζουν περισσότερο στο παιχνίδι, καθώς και η φυσικότητα του περιβάλλοντος. Ο φωτισμός, η κίνηση του ανέμου και του χιονιού στο πάτωμα, τα τοπία και το νερό που ρέει στο συντριβάνι στην κεντρική είσοδο του οίκου μόδας, αλλά και η λεπτομέρεια στα ενδύματα των NPCs είναι πράγματα που κάποιος θα πρέπει να λάβει υπόψη του για να θεωρηθεί ένα game όμορφο αισθητικά. Η μουσική επίσης τα σπάει, θυμίζοντας πολύ mission impossible και 007! Χαλαρή εκεί που πρέπει και γεμάτη αδρεναλίνη εκεί που χρειάζεται.

HITMAN

HITMAN

HITMAN

HITMAN

Επίσης, οι φωνές των περισσότερων NPCs είναι πολύ καλά συγχονισμένες με τις κινήσεις του στόματος, πράγμα που δεν το συναντάμε συχνά. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα FPS είναι ξεκλείδωτα και στην έκδοση των κονσολών με αποτέλεσμα να φτάνουμε και σε 60 FPS (Συνήθως το παιχνίδι έτρεχε στα 40). Στην PS4 έκδοση που δοκιμάσαμε δεν παρατηρήσαμε κάποιο δραματικό frame drop. To μόνο αρνητικό που εντοπίσαμε είναι ότι αργεί ελάχιστα στο menu, όπου κάνει 3-4 δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει και τα loading times κρατάνε περίπου 1-1,5 λεπτά. Από glitches συναντήσαμε μόνο ένα, όταν ο 47 έπρεπε να βαφτεί  για να μοιάζει με ένα γνωστό μοντέλο.

HITMAN™_20160312115317

Διάρκεια και Replayability

Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού (intro pack), δηλαδή του prequel-tutorial και της πρώτης αποστολής στο Παρίσι είναι μικρή. Αν είστε παίκτες που γουστάρετε μόνο την ιστορία και όχι το gameplay, η συνολική διάρκειά του είναι μόνο 5 με 6 ώρες με αποτέλεσμα να σας αφήνει με το κοντρόλ στο χέρι μέχρι να βγει το επόμενο επεισόδιο. Όμως, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι κάθε αποστολή μπορεί να ξαναπαιχτεί αρκετές φορές χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετική στρατηγική με τα όπλα και τα gadgets που σας αναλύσαμε παραπάνω, διπλασιάζοντας ή και τριπλασιάζοντας τις ώρες παιχνιδιού μόνο των δύο πρώτων κεφαλαίων. Για παράδειγμα, όταν τελείωσα την αποστολή στο Παρίσι, δολοφονώντας τους στόχους μου με δηλητήριο και πνιγμό, δεν έβλεπα την ώρα να ξαναπαίξω την πίστα με το sniper μου, ώστε να τους εκτελέσω με ένα ωραιότατο headshot!

hitman sniper

Agent 47 σε επεισόδια

Φτάσαμε στο πιο “καυτό” σημείο αυτού του review. Όπως αναφέρει η Square Enix, τα επόμενα επεισόδια του Hitman θα κυκλοφορούν ανά μήνα. Η κίνηση αυτή έγινε για να δοθεί χρόνος στους developers να αναπτύξουν όσο πιο καλά γινεται τις υπόλοιπες αποστολές του παιχνιδιού. Όπως ανέφερα στην αρχή αυτού του review, ζούμε στην εποχή όπου η gaming βιομηχανία βιάζεται αδικαιολόγητα να βγάλει ένα παιχνίδι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αγοράζουμε παιχνίδια bugαρισμένα ή τελείως κατεστραμμένα, που χαλάνε την συνολική εμπειρία. Αν όμως είναι να παίρνουμε ολοκληρωμένα παιχνίδια σε δόσεις και καλά στο σύνολό τους, τότε η κυκλοφορία του Hitman σε επεισόδια είναι μια καλή κίνηση.

Ελπίζουμε πως τα επόμενα κομμάτια του παζλ θα είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα από αυτό που έχουμε στα χέρια μας.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. καλησπέρα μια ερώτηση τα επόμενα επεισοδια που θα βγουν θα πρέπει να τα αγοράσεις η θα είναι δωρεάν?

    • Άμα αγοράσεις την full έκδοση, θα προστίθενται κάθε μήνα δωρεάν τα επόμενα. Άμα αγοράσεις το Intro pack μόνο (στα 15 ευρώ), θα πρέπει να τα αγοράσεις τα επόμενα επεισόδια.

    • Αν είσαι σίγουρος ότι θα τα παίξεις όλα τα episodes καλύτερα η full έκδοση. Αν θες να δοκιμάσεις πως ειναι το παιχνίδι αγορασε το intro pack.

  2. Καλησπέρα μια ερώτηση επειδή εγώ δν έχω την full έκδοση κ περιμένω μέχρι να βγει από μόνη της μια αποστολή.Ποσο θέλει για να βγει η επόμενη αποστολή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.