Η τεχνολογία των κινητών συσκευών συνεχώς εξελίσσεται βλέποντας πράγματα που άλλα χρόνια αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τα smartphone που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, διαθέτουν επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες απ’ότι το PC μας, είναι αδιάβροχα, μπορούν να κατεβάσουν αρχεία γρηγορότερα από DSL, έχουν φωτογραφική μηχανή καλύτερη από compact και καταφέρνουν σε 5” οθόνη να έχουν ανάλυση μεγαλύτερη από αυτή που έχει η 55” τηλεόραση στο σαλόνι μας.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακά. Όμως, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας ένα χαρακτηριστικό τους φαίνεται να έχει κολλήσει πεισματικά στο παρελθόν, που όπως καλά μαντέψατε, είναι η μπαταρία.

Ποιος θα ξεχάσει το αθάνατο 3310 που έβγαζε 5 μέρες μπαταρία; Φυσικά με το best-seller της Nokia έπαιρνες μόνο τηλέφωνα, έστελνες μηνύματα και άντε να έπαιζες κανα φιδάκι. Με τα smartphone από την άλλη έχεις έναν υπολογιστή στα χέρια σου και λογικό είναι να έχουν αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις.

Έτσι μέχρι κάποια εταιρεία να βρει μια επαναστατική τεχνολογία μπαταριών, εμείς θα σας πούμε μερικά μυστικά για να μεγιστοποιήσετε την διάρκεια ζωής του Android smartphone σας.

Φωτεινότητα οθόνης

Ένα από τα πιο ενεργοβόρα συστατικά του κινητού μας είναι η οθόνη του. Ανάλογα την τεχνολογία κατασκευής (Super AMOLED, LCD) και την ανάλυση της καταναλώνει την αντίστοιχη μπαταρία. Για να περιορίσετε την κατανάλωση ενέργειας από την οθόνη όσο γίνεται, θα πρέπει να μειώσετε την φωτεινότητα της όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω εδώ.

battery savings (1)

Σήμα συσκευής και ταχύτητα δεδομένων ή αλλιώς 3G, 4G κτλ.

Όπως αναφέραμε τα κινητά μας τηλέφωνα πιάνουν πλέον ασύλληπτες ταχύτητες στο Internet. To πρόβλημα είναι ότι κι εδώ χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να γίνει όλο αυτό. Καλό είναι να απενεργοποιείτε το 3G/4G LTE από το κινητό σας όταν αυτό δεν χρειάζεται και να μείνετε με το 2G/EDGE/GPRS ώστε να μπορούν να έρχονται οι βασικές ειδοποιήσεις από εφαρμογές όπως email, Facebook κτλ.

Τέλος κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι το κινητό μας καλό είναι να βρίσκεται σε περιοχή με καλό σήμα. Όταν το σήμα της συσκευής είναι αδύναμο, αναγκάζεται να κάνει περισσότερες αναζητήσεις σήματος με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερη μπαταρία.

battery saving

Wi-Fi και ασύρματες συνδέσεις

Όλα τα σημερινά smartphone έχουν ενσωματωμένα πάνω τους διάφορους ασύρματους τρόπους συνδεσιμότητας.
Αρχικά συναντάμε την τεχνολογία Wi-Fi η οποία μας βοηθάει να συνδεθούμε με κάποιο ασύρματο modem-router και να έχουμε Internet στο κινητό. Αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας καλό θα ήταν να το απενεργοποιούμε όταν δεν χρειάζεται. Από την άλλη τα περισσότερα smartphone μας δίνουν την δυνατότητα, ώστε να απενεργοποιείται από μόνο του όταν κλειδώνουμε την συσκευή ή όταν σβήσει η οθόνη του κινητού.
Παράλληλα εκτός του Wi-Fi θα πρέπει να έχουμε κλειστές κι άλλες ασύρματες τεχνολογίες όπως το Bluetooth ή το NFC του κινητού και να τις ενεργοποιούμε μόνο όταν τις χρειαζόμαστε.

Εφαρμογές

Αρκετές εφαρμογές που έχουμε κατεβάσει στο smartphone μας μπορεί να ευθύνονται για αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας. Για παράδειγμα όσο είμαστε συνδεδεμένοι σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ( Facebook, Instagram, Viber κτλ.) ακόμα και αν τις κλείσουμε, η σύνδεση μας παραμένει ενεργή για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζει το κινητό να χρησιμοποιεί δεδομένα και συνεπώς να χρησιμοποιεί έξτρα μπαταρία.Έτσι αν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, καλό είναι να αποσυνδεόμαστε πρώτα και μετά να κλείνουμε την εφαρμογή.
Άλλες εφαρμογές που είναι ενεργοβόρες είναι τα παιχνίδια και κυρίως αυτά που έχουν τρισδιάστατα γραφικά, αφού για να τρέξει ένα τέτοιο παιχνίδι απαιτεί σχεδόν όλους τους πόρους της συσκευής. Αυτό σημαίνει πως θα ρουφήξει στην κυριολεξία την μπαταρία.

Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας

Μία λειτουργία που συναντάμε σε Android συσκευές είναι η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Με αυτή την επιλογή το κινητό αυτόματα μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης, καθώς και την συχνότητα του επεξεργαστή ώστε να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση μπαταρίας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πολλές φόρες όταν ενεργοποιούμε αυτή την επιλογή μπορεί να παρατηρήσουμε κολλήματα της συσκευής ή να μην την νιώθουμε τόσο σβέλτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μείωση της συχνότητας του CPU από την συγκεκριμένη λειτουργία.

battery saving (2)

Μερικά ακόμα hints για πιο έμπειρους χρήστες

Όπως γνωρίζουμε όταν κάνουμε ROOT την Android συσκευή μας αποκτούμε τον πλήρη έλεγχο. Πολλοί προγραμματιστές δημιουργούν τον δικό τους πυρήνα (kernel) για τις εκάστοτε rootαρισμένες συσκευές της αρεσκείας τους, ώστε να “ξεκλειδώσουν” μερικές έξτρα επιλογές που δεν κάνουν επίσημα οι κατασκευαστές, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσει η συσκευή.
Ο πυρήνας ένα το  κομμάτι του κώδικα ενός λειτουργικού, που του επιτρέπει να επιδρά άμεσα με το hardware της συσκευής και είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των πόρων της. Έτσι πολλοί πυρήνες δίνουν επιλογές που μπορούν να μεγιστοποιήσουν ακόμα περισσότερο την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

CPU Governor

Πολλοί πυρήνες (kernel) μας δίνουν την επιλογή να ρυθμίσουμε εμείς τον Governor του επεξεργαστή. Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά την “πολίτικη” που θα ακολουθήσει ο επεξεργαστής, δηλαδή πόσο γρήγορα να αγγίζει την μέγιστη συχνότητα, πόσο γρήγορα να την ρίχνει και γενικά να ελέγχει πότε και πόση ισχύ χρειάζεται η συσκευή και πως να την δώσει.
Υπάρχουν αρκετοί governor που στοχεύουν στην ταχύτητα με αντίκτυπο την μπαταρία υπάρχουν όμως και κάποιοι που είναι πολύ battery friendly με αντίκτυπο στις επιδόσεις.
Όσον αφορά τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την συχνότητα του CPU.

battery savings (4)

Συχνότητα επεξεργαστή, κάρτας γραφικών και undervolt

Όπως λέει και ο τίτλος είναι επιλογές στον πυρήνα που μας επιτρέπουν να πειράξουμε τις συχνότητες δυο βασικών υποσυστημάτων του smartphone μας. Έτσι αν μειώσουμε τις συχνότητες του CPU και της GPU σίγουρα θα δούμε καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας αλλά φυσικά με χαμηλότερες επιδόσεις της συσκευής.
Τέλος κάτι που είναι εν μέρει αμφιλεγόμενο όσον αφορά στην εξοικονόμηση μπαταρίας είναι η μείωση στα ρεύματα των παραπάνω υποσυστημάτων. Μερικοί kernel δίνουν αυτή την δυνατότητα αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της καθώς μπορεί να προκαλέσει αστάθεια σε όλο το σύστημα. Το undervolting βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις υπερθέρμανσης της συσκευής από εντατική χρήση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ωραιο αρθρο ομως εγω δεν ανησυχω γιατι θα παρω το s5 με τη τεχνολογια ultra power save mode που ερχεται απο το μελλον και το κανει ασπρομαυρο και κραταει κανα μηνα αφορτιστο χωρις τα σαββατοκυρικα

    @προς φιλο δημητρη.
    θυμασαι που βγαιναν πριν κανα διμηνο οι φημες για 4000mah μπαταρια για το s5 και γελουσα!!???
    νομιζω δικαιουμαι πλεον να κανω το ιδιο και τωρα. Χ0*ΧΟ*ΧΟ

  2. Παιρνεις lenovo το βαζεις σε ultra power saving mode και το εχεις για εκτατες αναγκες μονο και κρατα παρα πολυ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.