Ο Ελληνικός δορυφόρος HellasSat-3 που πρόσφατα εκτοξεύτηκε αποτελεί μια επιτυχία της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επετεύχθη με τη συνεργασία του διεθνούς οργανισμού παγκόσμιας δορυφορικής επικοινωνίας INMARSAT, ενώ τα πλεονεκτήματα που αποκομίζουμε είναι πολλά, καθώς ενισχύεται και βελτιώνεται η Ευρωπαϊκή Δορυφορική Τηλεπικοινωνία.

Ο γεωστατικός δορυφόρος πέρα από τη συνδρομή του σε εθνικά επίπεδα ασφαλείας, θα είναι και ο μοναδικός , που θα παρέχει υπηρεσίες Internet στα αεροσκάφη της Ευρώπης. Πρακτικά αυτό σημαίνει οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία , διότι θα παρέχονται υπηρεσίες σε περισσότερες κεραίες του κόσμου που θα στραφούν στη θέση 39 μοιρών, όπου ορίζεται η τροχιακή θέση του δορυφόρου , σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και τον διευθύνων σύμβουλο της HellasSat. Επιπλέον η παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ μέσω δορυφορικής ζεύξης, χρησιμοποιούμενων ελληνικών και κυπριακών συχνοτήτων, πιθανολογούμε πως θα παρέχει καλύτερα οικονομικά πακέτα στις ελληνικές και κυπριακές αερογραμμές καθιστώντας τη χρήση τους πιο προσιτή στους επιβάτες.

Η έως τώρα παρεχόμενη υπηρεσία για τη χρήση κινητού εν ώρα πτήσης, είναι η In-Flight. Η υπηρεσία περιαγωγής του δικτύου σου, σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία που ταξιδεύεις σου δίνει την δυνατότητα λειτουργίας του κινητού σου, μέσω δορυφορικής σύνδεσης. Η χρησιμοποίηση αυτής της λειτουργίας υφίσταται υπό προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα το κόστος της κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα τιμών. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε πως οι συχνότητες εκπομπής και λήψης μιας δορυφορικής –κινητής ζεύξης κυμαίνονται μεταξύ 10-15GHz, ενώ προϋποθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό πομποδέκτη στο smartphone σου ή τη χρήση ειδικού δορυφορικού κινητού.

Οι δορυφορικές επικοινωνίες σε ευρεία εμπορική χρήση, δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να γίνουν διαδεδομένες. Παρόλα αυτά πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν στα σχέδια τους για το μέλλον την υλοποίηση κινητών πολλαπλών και ταυτόχρονων τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της δορυφορικής, ανάλογα με τα επιθυμητά επίπεδα σήματος, της χρήσης αλλά και θέσης της συσκευής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα σας,
    το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε βασισμένο στα επίσημα στοιχεία που αναφέρει ο όμιλος HellasSat σχετικά με τη λειτουργία του δορυφόρου και τις προβλεπόμενες παροχές που θα προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Δορυφορική Τηλεπικοινωνία.Επιπλέον, στοιχεία σχετικά με τις ισχύουσες υπηρεσίες εν ώρα πτήσης έχουν αντληθεί από τις εταιρίες κινητής τηλεπικοινωνίας Vodafone, Cyta. Ενώ παράλληλα οι πληροφορίες σχετικά τα δορυφορικά κινητά βασίζονται στο μεγαλύτερο διεθνή πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών Thuraya. Καταλήγοντας, τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις απορρέουν από ακαδημαϊκές πηγές του Πολυτεχνείου Πατρών αναφερόμενοι σε μελέτες ασύρματης επικοινωνίας από τα εργαστήρια της Motorola.
    Οπότε ναι οι πηγές είναι αξιόπιστες και οι συντάκτες του techmaniacs.gr είναι ειδικοί επί των θεμάτων που συντάσσουν.

  2. Τώρα θα δείτε ανάπτυξη και μειώσεις στους φόρους. ”Θα τρίβετε τα μάτια σας΄’ οπως είπε καί ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ οι συντάκτες του techmaniacs.gr είναι ειδικοί και σε θέματα οικονομίας βεβαίως βεβαίως !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.