Το κινέζικο Chang’e 6 γράφει ιστορία, καθώς όχι μόνο συνέλλεξε δείγματα από την Σελήνη, αλλά κατάφερε να τα στείλει στο σκάφος που ήταν σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Τώρα τα δείγματα έχουν πάρει τον δρόμο για την επιστροφή τους στην Γη.
Το πετυχημένο ραντεβού και η πρόσδεση του Chang’e 6 με την μονάδα που ήταν σε τροχιά, πραγματοποιήθηκε στις 2:48μ.μ ώρα Πεκίνο, σήμερα 6/6/2024, σύμφωνα με την Κινέζικη Διαστημική Υπηρεσία. Η ασφαλής μεταφορά του σεληνιακού δείγματος, ολοκληρώθηκε στις 3:24μ.μ., ώρα Πεκίνο. Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που σκάφος της Κίνας πετυχαίνει κάτι τέτοιο, με το Chang’e 5 να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Το Chang’e προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Apollo Basin, που είναι ανεξερεύνητος. Βρίσκεται στην μεγαλύτερη λεκάνη του Νότιου Πόλου, στη μακρινή πλευρά της Σελήνης. Η Κίνα κατάφερε να προσσεληνώσει ομαλά το σκάφος της, για πολλοστή φορά, όταν ΗΠΑ και Ιαπωνία αποτυγχάνουν. Μάλιστα, και το Chang’e 4 είχε προσσεληνωθεί με επιτυχία, αφήνοντας το ερευνητικό rover της Κίνας, στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Κίνα, είναι η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να προσσεληνώσει σκάφη σωστά και χωρίς προβλήματα, στην Σελήνη τα τελευταία χρόνια.
Η κινέζικη υπηρεσία, εξήγησε την διαδικασία πίσω από την επιχείρηση στο Weibo. Αρχικά το σκάφος Chang’e 6, έφυγε από την Γη και μπήκε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Από εκεί, έριξε το lander, το οποίο προσεδαφίστηκε με επιτυχία. Αφού μάζεψε τα δείγματα που χρειαζόταν, εκτόξευσε πύραυλο με τα δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης και μπήκε σε τροχία. Στη συνέχεια, πλησίασε το τροχιακό Chang’e 6, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Η αποστολή ήταν δύσκολη, καθώς ο πύραυλος με τα δείγματα και το τροχιακό σκάφος, έχουν διαφορά βάρους, που σημαίνει πως οι κινήσεις έπρεπε να γίνουν με ακρίβεια, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση, κατά την συνάντησή τους.
Όταν έφτασαν σε απόσταση αναπνοής, η CNSA λέει πως έκαναν χειραψία και αγκαλιά, που πήρε 21 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί. Πρακτικά, το σκάφος σε τροχιά, άπλωσε τους βραχίονες του και μόλις ακούμπησε τον πύραυλο με τα δείγματα, τον αγκάλιασε, ώστε να ευθυγραμμιστούν. Αφού τελείωσε η ευθυγράμμιση, τα σκάφη κλειδώθηκαν μεταξύ τους.
«Μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού και της ελλιμενισμού, ο αναλήπτης θα μεταφέρει το σεληνιακό δείγμα εδάφους», συνέχισε η CNSA. «Με τη βοήθεια του μηχανισμού μεταφοράς, το δοχείο δείγματος θα περάσει από ένα στενό κανάλι πλάτους 200 έως 300 χιλιοστών και τελικά θα συλληφθεί από τον επιστρέφοντα».
Ένα animation είναι διαθέσιμο στο κανάλι CNSA στο YouTube που δείχνει όλη τη διαδικασία της πρόσδεσης του Chang’e 6 με τα δείγματα, αναλυτικά.
Μετά την ολοκλήρωσε της μεταφοράς, ο πύραυλος διαχωρίστηκε από το τροχιακό σκάφος. Το τροχιακό σκάφος περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δώσει ώθηση, που θα το βγάλει από την τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα το στείλει σε τροχιά γύρω από την Γη. Αυτή η στιγμή θα έρθει σε περίπου 14 ημέρες. Το δείγμα αναμένεται να πέσει στην Γη στις 25 Ιουνίου.
Πέτα πάνω από τον Άρη με το Mars Express orbiter
Οι επιστήμονες της CNSA ελπίζουν ότι η εντατική μελέτη αυτών των δειγμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν μακροχρόνια μυστήρια σχετικά με το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει μόνιμα στο διάστημα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.