Μια νέα εξέταση η οποία με πραγματοποιείται με σάρωση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει αν κάποιος θα πάθει άνοια ή Αλτσχάιμερ ως και 9 ολόκληρα χρόνια πριν εμφανιστούν τα σχετικά συμπτώματα.

Το IRIS αλλάζει – Οι αλλαγές που επεξεργάζονται

To εν λόγω test είναι αποτελεσματικό κατά 80% και αναπτύχθηκε εξετάζοντας μαγνητικές τομογραφίες 81 ατόμων που διαγνώστηκαν με άνοια, καθώς και 21 ατόμων που είχαν ήδη διαγνωστεί. Συγκρίνοντάς τους με άτομα παρόμοιας ηλικίας που ήταν υγιή, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μια σημαντική μεταβολή στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Η αλλαγή αυτή, «που εμφανίστηκε πριν από τις αισθητές αλλαγές στη συμπεριφορά, ήταν τελικά μια πρώιμη ένδειξη βλάβης του εγκεφάλου», δήλωσε ο καθηγητής Charles Marshall, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο ατόμων με άνοια αρχίζουν στον εγκέφαλο τουλάχιστον 10 έως 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων», συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στους Times του Λονδίνου.

Επί του παρόντος, το τεστ δεν είναι επίσης ακριβές για να θεωρηθεί από μόνο του διαγνωστικό τεστ, ενώ αν χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο γενικού πληθυσμού ως έχει, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εξετάσεων αίματος και βιοδεικτών, ο Marshall δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει σαφή αξία και διαγνωστική ακρίβεια που φτάνει στο 80%. Παράλληλα θα βοηθήσει στην εφεύρεση νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση και αυτής της ασθένειας κάποτε.

H αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.